Att välja rätt rehab. I ett lokalt område, någonstans i Sverige eller utomlands, vart ska man gå för rehab?


Vilken rehab väljer du – var och varför?

När du har bestämt dig att få hjälp för ditt drog- eller alkoholberoende är nästa steg att tänka på vilken rehab kan erbjuda dig rätt behandling för långsiktig nykterhet.

I staden eller på landsbygden?

Platsen för rehabilitering är oftast upp till dig.

Vissa människor tycker att det är mer avkopplande att vara på landet, medans andra vill kanske stanna kvar i staden. Det är viktigt att komma ihåg att egentligen får du bara lämna anläggningarna under en vistelse på rehab och för att gå på AA- eller NA-möten. Rekreationsutflykter sker ofta bara på helgerna under sällskap. Det finns ingen sightseeing tyvärr!

Det finns ett stort antal rehab över hela Storbritannien att välja men det skiljer sig avsevärt när det gäller deras arbetsmiljön, vilka terapier som erbjuds och vilken typ av missbruk som behandlas. De flesta är INTE medicinskt skötta och har ingen vårdpersonal.

Många erbjuder heller inte detoxifiering.

Fördelar med rehab på landsbygden

Castle Craig Hospital är en unik rehabanläggning då vi ger människor chansen att slippa de miljöfaktorer som kan resultera i missbruksåterfall, t. ex. att en närliggande butik säljer alkohol. Människor kommer till Castle Craig från hela världen.

Vi tror att succé i tidig återhämtning beror på en fullständig avlägsnande från yttre störningar och distraktioner.

En tillflyktsort på 20 hektar på landet erbjuder lugn och ro där människor kan njuta av fördelarna med att fördjupa sig i sin terapi samtidigt som de får nya vänner, lär sig om sitt beroende och träffar inspirerande terapeuter. Läs mer.

Välja behandling: att söka hjälp

Vi är här för att hjälpa dig ta det första steget mot återhämtning

Fördelar med rehab i staden

Många anläggningar finns i eller nära städer. Att rehabilitera sig i staden kan medföra sig prövningar och öka stressen med tidig återhämtning på grund av den högljudda och röriga miljön. Dock så är landsbygden inte för alla och en rehabilitering i staden kan för vissa människor minska chocken med att eventuellt återvända till en stadsmiljö.

Lokalisering

Det finns anledning att överväga mellan landsbygd och stad då den geografiska platsen för rehaben kan påverka resultatet av patientens behandling.

 • Ett argument är att ingen åker lokalt när de vill ha en paus från saker eller en reträtt från sitt dagliga liv, (t.ex. på semester).

Nära eller långt

Platsen för din drog- eller alkoholbehandling kan antingen leda till fördelar eller nackdelar, beroende på vart du väljer att åka.

Låt oss utforska…

Beslut med att resa längre hemifrån

Den första idén många har är att hitta en rehab som ligger nära deras hem.

Till skillnad från Castle Craig erbjuder de flesta rehab inte familjeboende. Att hitta något närmare hemmet är ofta en trygghet och en förståelig första tanke.

Forskning och vår egen erfarenhet har visat hur fördelaktigt det kan vara för någon att resa utanför sitt närområde för att söka behandling i Storbritannien.

Valet att resa förstärker återhämtningstänket. Att besluta sig för att lämna ditt närområde innebär att du kan få tillgång till andra rehabcenter, vilket gör att du inte bara kan nöja dig med lokalt utan snarare kan vara mer selektiv när du väljer det bästa behandlingsprogrammet för dina beroendebehov.

”Att vara borta från hemmet ger dig då en känsla av en ny början och nytt hopp”.

Fördelar med att resa för rehab:

 • Tillgången till knarklangare stryps
 • Ger familjen utrymme de behöver för att läkas från drog- och alkoholberoende
 • Man sätter sig på den bästa resan möjligt mot återhämtning
 • Det låter dig verkligen göra en nystart, någonstans nytt
 • Du får ta avstånd mellan dig själv och dina risker för återfall.
 • Hjälper till att minska lusten eftersom lokala frestelser som t. ex. din favoritpub, apotek, spelcenter eller langare är utom räckhåll
 • Fysisk separation från vissa relationer kan uppmuntra till nykterhet
 • Tillgång till ett bredare utbud av kanske bättre, mer unika terapier och behandlingar
 • Det är frivilligt att komma in på många rehab – avstånd hemifrån gör det svårare att lämna behandlingen när det blir svårt och när negativa attityder uppstår
 • Undviker påverkan av beroendebehandling på ditt sociala och professionella liv
 • Ökad integritet, eftersom ingen kommer att känna dig utanför ditt hemområde
 • Får dig bort från dåliga påverkningar och gamla kopplingar
 • Du lämnar din komfortzon
 • Kan spara pengar
 • Bredda valmöjligheter genom att ha fler faciliteter att välja mellan

Nackdelar med att resa för rehab

I alla situationer finns det fördelar och nackdelar. För vissa kan vetskapen att de kommer att vara borta från sina vänner och sin familj avskräcka dem från att resa.

Nackdelarna är:

 • Nära och kära kan ha en aktiv roll i början på din svåra resa. Här på Castle Craig har vi tänkt på detta och förstår vikten av familj och vänner i ditt tillfrisknande. Det är därför vi har besöks- och familjeboende på vår tomt.
 • Ibland kan det vara utmanande för rehaben att sätta upp effektiv eftervård i din hemstad. Återigen gör Castle Craig allt vi kan för att hjälpa till med detta. Vi ser till att ha fortsatt kontakt med dig när du lämnar och kan till och med organisera regelbundna onlinesessioner för att säkerställa att du är på rätt spår.
 • Det kan vara dyrare att välja rehab utanför ditt lokala område, men du bör komma ihåg att rehab ofta baseras på kvaliteten på deras behandlingar, den medicinska personalen de anställer och den plats där de är baserade på.

Att använda en lokal rehab

Vissa tror att det är en billigare och enklare lösning att välja att gå på en lokal rehab snarare än att söka hjälp utanför närområdet.

Även om det passar vissa kan det vara kontraproduktivt att välja en rehab baserat på kostnaderna och för att spara pengar.

Under vår 30-åriga erfarenhet har de människorna vi behandlat på vår anläggning ofta redan varit på en lägre kostnad, icke-medicinsk rehab och andra lokala behandlingsanläggningar som har visat sig vara en misslyckade.

Utan medicinskt hanterade detoxifieringsmetoder och utan psykiatriska insatser så är det tyvärr svårare att komma till roten av problemet och resultatet av behandlingen kan påverkas negativt.

Att välja rehabilitering i ett annat land eller en annan region kan leda till flyg-, färje- och hotellkostnader, vilket skulle öka din totala kostnad för behandling. Det är dock värt att kunna diskutera detta med rehaben. Till exempel, här på Castle Craig erbjuder vi gratis taxi från flygplatsen till våra dörrar.

Den enda gången när lokalt fungerar

Den kanske bästa tiden att stanna lokalt är när du redan har ett starkt och stabilt supportnätverk.

De avgörande färdigheterna och hanteringsmekanismerna du lär dig hos oss här på Castle Craig kommer att stanna med dig hela livet.

Din benägenhet till beroende kommer dock alltid att finnas där, vilket innebär att det kommer att vara avgörande för din återhämtning att sätta upp ett lokalt supportnätverk hemma. Castle Craig hjälper till med stöd efter rehab.

Nackdelarna med lokalt:

 • Frestelsen med att tidigt lämna behandlingen och åka tillbaka till en bekant miljö innan du fullföljer programmet.
 • Vänner och familj kan ofta distrahera dig från din nykterhetsresa.
 • Du kanske nöjer dig med vård av lägre kvalitet – vilket vemsomhelst på ett rehabcenter kan hävda. Medicinsk intervention kommer att vara nyckeln till en framgångsrik behandling.
 • Droghandeln och andra frestelser är närmare.

Castle Craig har systersjukhus nationellt och över hela världen – om du vill ha mer information om dessa, eller om du vill att vi ska koppla dig till dem, ring oss på 08-124 00 284.

Hitta behandling nu

Baserat på oberoende data från individer som bor på vår drog- och alkoholrehab i Skottland, har vi fått reda att våra lokala, nationella och internationella kunder alla drar nytta av våra behandlingar och terapier på ofta mirakulösa sätt.

För oss handlar det inte om hur långt du når, utan att hitta rätt rehab som kan guida dig till en varaktig återhämtning genom att ge den nödvändiga respitperioden du behöver.

Anledningarna till varför vår rehab på Castle Craig är så framgångsrik är bland annat på grund av våra expertterapeuter, psykologer och medicinska anläggningar och vår tomt, som består av över 20 hektar grönmark och vackra vyer.

Det betyder att även om du är någonstans lokalt i Edinburgh känns det ändå som att du är borta hemifrån.

Vi erbjuder terapeutisk immersion och den rätta balansen med avstånd för att skydda våra invånare från alla vanliga frestelser i staden och dess butiker och langare. Vår avstånd är sex mil bort från alla butiker, inklusive alkoholbutiker och spelcenter.

Vi tror att denna avstånd från det normala dagliga livet ger våra invånare den bästa chansen till återhämtning eftersom det tar tillfälligt bort samhällets bedömningar, familjetryck och andra distraktioner.

Så oavsett om du bestämmer dig för att resa långt, åka lokalt eller att ge dig ut lite längre, rekommenderar vi att du väljer en rehab inte bara baserat på plats utan också på vad de verkligen kan erbjuda dig. Det finns inte en storlek som passar alla.

Börja din återhämtning med oss nu.

Vi erbjuder:

 • Spafaciliteter
 • Konditionstränare
 • Kompletterande terapier
 • Tillgång till medicinsk personal dagligen
 • Hyperbarisk syrebehandling
 • Näringsrika måltider
 • Gratis bedömningar
 • Gratis eftervård

Gör ditt liv till en prioritet. Ring oss på 08-124 00 284 för hjälp med missbruk.