Ring oss: 08-124 00 284

Fem vanliga ursäkter för att inte gå på behandling

Ett beroende ligger högt upp på listan över allvarliga, livshotande sjukdomar. Trots det motsätter sig ofta beroende personer slutenvårdsbehandling. Det är inte särskilt överraskande. Rädslan spelar in och ett beroende kännetecknas även av förnekelse samt alla ursäkter för att inte gå på behandling. Det kallas ofta för ”sjukdomen som berättar att du inte har en sjukdom”.

Beroendepersoner är annorlunda

Personer med en allvarlig sjukdom såsom cancer eller tuberkulos söker ofta behandling och rehabilitering. De följer ofta expertråd som verkar vettiga och dessutom verkar alla bevis peka på att de här åtgärderna är mest sannolika att lyckas. Det verkar faktiskt så vettigt att de ofta offrar annat – ekonomi, arbete eller socialt – för att kunna göra så. De tar ansvarsfulla steg för att garantera långvariga fördelar för sig själva och sina närstående. Personer som har ett beroende kämpar ofta med att se det på det sättet, för de tror att de är annorlunda.

Hur behandlingshem uppfattas

Beroendepersoner är ofta emot idéen med behandlingshem, eftersom de ofta har en felaktig uppfattning om vad det involverar och att olika rädslor spelar in. Det kan antingen vara rädsla för stigmat kring behandling, för själva processen eller helt enkelt för själva förändringen. Det finns vanliga uppfattningar om att behandling är för svaga eller dåliga människor, som bryter ner människor känslomässigt innan det sätter ihop dem igen. De flesta gillar inte att tänka på sig själva på det sättet.

Rädslan är inte bara intellektuell, utan personer med allvarliga beroendeproblem till framförallt sinnesförändrande substanser tenderar att bli osäkra, mycket oroliga och till och med paranoida av de kemikalier som de tar. Det är viktigt att ta denna rädsla på allvar och behandla den med respekt, trots att den inte är baserad på verkligheten.

Contact Starta din resa mot ett tillfrisknande idag. Ring 08-124 00 284.

Att motsätta sig behandling

Men det förklarar inte helt det motstånd mot behandling som man så ofta ser. Kom ihåg att beroendepersoner ofta är mycket bra på att manipulera och om de ser en liten chans att de återigen kan ”komma undan med något” så tar de chansen. Finns det ett hopp om att de kanske kan undvika eller skjuta upp verklighetens smärta och förändras kommer de att försöka göra just det.

Bra anledningar till att inte påbörja behandling

Finns det några goda anledningar att inte börja gå på behandling? Det kanske är rätt att ta hänsyn till saker som kostnad eller stigma? Det finns ovanliga fall där det är rätt väg att inte gå in i behandling, som till exempel för gravida eller ensamstående småbarnsmammor och personer med diagnostiserade antisociala sjukdomar som agorafobi eller autism. Men i allmänhet tillhör inte den stora majoriteten människor sådana kategorier, utan de är helt enkelt rädda för någon typ av förändring.

Med döden som insats

Summan av kardemumman är att det nästan aldrig finns någon bra anledning till att inte påbörja en  behandling. När döden är ett troligt resultat av att inte påbörja behandling, så börjar de flesta anledningar att låta svaga och föga övertygande.

Självkänsla

För vissa kan det verka som att man erkänner att man har misslyckats när man går på behandling. Ingenting kan vara längre från sanningen, men de kan känna att de måste svälja sin stolthet för att be om hjälp på det här sättet. Dessutom kan den förvrängda bilden av sig själva vara det sista de har kvar, trots att de kanske inte vet om det.

Ett beroende kan bryta ner en persons självkänsla som de sedan kompenserar för genom att blåsa upp sitt ego. Den groteska och taggiga personligheten som kommer fram är trolig att vara emot alla nya idéer, fram till dess att personen beslutar sig för att vara ärliga mot sig själva.

Låt oss ta en titt på de vanligaste ursäkterna som används:

1. Jag behöver det inte

Om andra oroar sig över ditt beroende och berättar det för dig, så behöver du troligtvis behandling. Ett beroende är progressivt och kan smyga sig på, därför kan beroende personer vara genuint chockade när de konfronteras med det. Om ditt beteende har förändrats gradvis kanske du inte har vant dig med att acceptera dina egna oacceptabla handlingar, men andra är inte lika toleranta. Deras uppfattning är sällan fel. Och väldigt få hamnar i behandling av misstag. Personer som inte kan vara ärliga mot sig själva fortsätter ofta att intala sig själva i flera år att de har kontroll över sitt beteende, när det är tydligt att det inte stämmer. Nu är det dags att vara ärlig.

2. Jag har inte tid

Denna ursäkt, som även den döda sångerskan Amy Winehouse använde, förminskar en allvarlig situation. Tyvärr leder beroenden och särskilt substansberoenden till att många gör det och det har ofta farliga konsekvenser, som Amy tyvärr bevisade. Du kanske tror att ditt jobb eller din familjeroll är för viktigt att vara borta ifrån under några veckor och det kan finnas ett korn med sanning i det. Men det är fel sätt att se på saken. Det är bättre att se det som att ditt jobb och din familj är alldeles för viktigt för att skötas av den person du har blivit. En person som är så beroende att de har blivit till en fara för sig själva eller andra.

Du kanske gillar att tro att du är oumbärlig på t.ex. jobbet, men väldigt få människor är verkligen det. Dödsfall och olyckor bevisar regelbundet att personer kan ersättas och roller kan justeras. Att vara frånvarande som förälder för att gå på behandling, kan vara värt det, om det leder till att de efter behandlingen kan vara fullt fungerande föräldrar.

3. Jag har inte råd att åka

Egentligen har du inte råd att inte åka – om du har spenderat stora summor pengar i åratal på sprit, heroin och kokain (eller kanske värre, av dina pengar genom spel) samt den livsstil som tillhör kommer ditt beroende snart att leda till personlig konkurs.

Men du kan såklart redan ha spenderat alla dina pengar på ditt beroende och vara helt pank. Men å andra sidan går beroende personer ofta otroligt långt för att få ihop pengar för att fortsätta med sitt beroende. Nu är det dags att använda den uppfinningsrikedomen för något värdigt. Om du inte har pengar på banken så finns det andra källor, inklusive att låna pengar. Behandlingshem kan finansieras genom kommunen eller arbetet i vissa fall. Ingen gillar skulder, men att inte göra något leder högst sannolikt till större skulder på lång sikt.

4. Jag väntar lite

Det finns en anledning till att prokrastinering kallas för en tidstjuv. Att stanna i bekvämlighetszonen kan innebära att inte handla alls och samtidigt hoppas att problemet försvinner, vilket det sällan gör. Problemet kommer bara bli större och hemskare. Att skjuta upp beslutet och köpa tid är klassisk manipulering, men för vad? Det vettiga beslutet är att ta itu med saker och bete sig som en vuxen. Sex månader från och med nu kommer du att önska att du åkte första gången som det föreslogs.

5. Behandling fungerar inte och jag är ändå annorlunda

Behandling fungerar för tusentals människor om de vill det. Bevisen är lätta att hitta. Den riktiga frågan är ”kommer jag att ta ansvar och anstränga mig för att det ska fungera” istället för att förvänta mig att det ska ”fixas” av någon annan? Det är väldigt vanligt för beroendepersoner att känna sig missförstådda och annorlunda. Sanningen är att oavsett hur unik du än tror att du är och hur speciella dina anledningar för att inte gå på behandling är, så undviker du sannolikt det på grund av en blandning av rädsla och förnekelse – precis som så många andra. Det är en naturlig reaktion, men det betyder inte att den är rätt.

HÄMTA BROSCHYREN

Tillfrisknandet är möjligt och vi finns här för att hjälpa dig att nå det. Nedan hittar du våra nedladdningsbara broschyrer där du får veta mer om våra olika behandlingsupplägg, får en överblick över våra faciliteter samt hur vi kan stötta dig på din resa i tillfrisknande

En möjlighet, inte ett misslyckande

Det kan vara en chock när någon föreslår att du ska gå på behandling, men det är även en viktig händelse. Var åtminstone öppen för idéen och börja en diskussion. Hur du svarar kommer att påverka resten av livet. Fråga dig själv så ärligt som du bara kan vad som skulle vara det bästa handlingsförloppet för dig och dina närstående. Kommer du att kunna se tillbaka om några år och se att detta var ögonblicket då du först tog ansvar och slutade vara ett offer som förväntar sig att andra löser dina problem? Detta är en möjlighet, inte ett misslyckande.

På Stockholms beroendeklinik är vi alltid redo att prata med dig, diskutera dina behov och förklara vad det innebär att vara på ett behandlingshem. Våra telefoner är öppna dygnet runt, alla dagar i veckan.

Kontakta oss idag

Vi erbjuder effektiv behandling av beroende av alkohol, droger och spel. Vi behandlar också samsjuklighet. Ring oss på 08-124 00 284 så kan vi hjälpa dig.

Du är nästan där.