Hur länge stannar alkohol i din kropp: i blod, urin och andetag?

Att dricka en hel flaska vin om dagen är lika med att konsumera fem gånger den rekommenderade alkoholmängden oavsett om du är man eller kvinna.

Om din alkoholkonsumtion ökar och du har svårt för att skära ner är du inte ensam. I Storbritannien finns det uppskattningsvis 586,780 alkoholberoende med endast 18% av dem i rehabilitering.

För anonymt stöd eller råd ring oss på 08-124 00 284.

Hur länge stannar alkohol i kroppen?

Antalet man dricker beror på mängden och styrkan på det man dricker. Generellt tar det ungefär en timme för varje standardglas att lämna blodomloppet. Detta beror så klart på din ålder, vikt, kön och andra genetiska faktorer.

Det betyder att en flaska rött, vitt eller rosévin på 14% vilket är 10,5 standardglas, tar cirka 10,5 timmar att få bort från kroppen. Däremot kommer alkoholtestet att kunna mäta alkoholnivåerna på andedräkt, saliv och i urin i upp till 24 timmar.

För en som kanske dricker cirka två flaskor vin om dagen kan det ta upp till 15 timmar eller mer för kroppssystemet att bearbeta alkoholen fullt ut. Det betyder att under 15 timmar kommer alkohol fortfarande att finnas kvar i blodomloppet och personen kommer inte att klassas som ”nykter” förrän 12 till 15 timmar efter att man har druckit de två flaskorna. 

Kvinnor bör också vara medvetna om att alkohol kommer att stanna i blodet längre eftersom kvinnor i allmänheten har lägre nivåer av leverenzymer som behövs för att metabolisera alkohol.

En annan studie visade att risken för alkoholmissbruk är högre för de äldre eftersom deras kroppar metaboliserar alkohol i mycket långsammare takt än en yngre person. Om du är över 65 år måste du se till att du inte dricker samma mängd som när du var ung. 

Klicka här för att se hur länge droger som kokain stannar i din kropp.

Den rekommenderade mängden

NHS i Storbritannien rekommenderade att alkoholmängden som får drickas är ett medelstort till stort glas vin. Det rekommenderas också att du inte dricker alkohol alla dagar i veckan.

Som experter på alkoholmissbruk vet vi att det egentligen inte finns en ”säker” alkoholmängd att dricka. Detta upprepades i en nypublicerad global studie i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Studien hittade att även om måttligt drickande kan skydda mot hjärtsjukdomar, finns det ökad risk för cancer och andra sjukdomar.

Oberoende forskare gör ibland falska påståenden som tas upp av media – till exempel att en före detta forskare från WHO hävdade att det inte är någon skada att dricka en flaska vin om dagen. När det gäller internet måste man vara försiktig över vad man läser.

Här på Stockholmsberoendeklinik är vi inte bara bekymrade över mängden du dricker, samt de fysiska hälsoproblem som kan orsakas av detta, utan även orsakerna till varför du dricker och hur det påverkar ditt liv, relationer, karriär och mentala välbefinnande.

Innan du undrar om vad experterna har att säga om dina alkoholvanor kan det vara en bra ide att först ta en titt på din egen livsstil.

Fråga dig själv – varför dricker du?

 • Dricker du för att glömma? För att slippa att tänka eller att känna?
 • För att minska skuld- och skamkänslorna?
 • För att förtränga minnen av trauma?
 • För att dämpa känslor av sorg?
 • För att behandla depression, ångest, stress?
 • Att glömma vem du är? Att vara någon annan?
 • Att blockera livet i allmänhet och känna dig lycklig?

Våra specialistterapeuter har en lång erfarenhet av att använda vetenskapsbaserade terapeutiska tekniker för att arbeta mot depression, trauma, stress, sorg och ångest vid sidan av beroendesjukdomar.

Om man inte tittar djupare på de problem som orsakar alkoholmissbruk blir det allt svårare att senare återta den inre kraft som man hade innan för att klara av allt i livet.

Målet inom vår rehabcenter är att ta de nödvändiga stegen för att hjälpa dig få tillbaka denna kraft, så att du återigen kan bli den bästa möjliga versionen av dig själv – inte bara för dig utan för dina nära och kära också.

Lär dig mer om hur alkohol påverkar familjen.

Är detta ett problem?

Om du dricker en flaska vin eller mer om dagen kan vi lätt anta att du inte drack så mycket i början. Alkoholmängden har förmodligen ökat på grund av att du försöker uppnå samma känsla som du en gång hade med bara några glas.

Om detta låter bekant, så har du redan svarat ”ja” till två av dem typiska symptomen på ett alkoholberoende.

Termen ”alkoholist” är inte en klinisk diagnos. När en av våra psykologer undersöker dig för ett alkoholproblem tittar vi på hur du förhåller dig till alkohol och om det finns missbruksstörningar.

Vi kommer inte att fråga dig hur många dryck eller glas du dricker om dagen, utan fokuserar snarare på tankarna, reaktionerna och konsekvenserna relaterade till din alkoholkonsumtion.

Läs mer: Förstå alkoholmissbruket.

Till exempel kan en av våra psykologer fråga dig:

 • Har du under det senaste året upplevt tillfällen då du slutade med att dricka mer, eller längre än du tänkt dig?
 • Har du gett upp eller minskat på aktiviteter eller hobbyer som en gång var viktiga för dig till förmån för att dricka?
 • Har du upptäckt att du behöver dricka mer för att känna de effekter du vill ha? Eller har samma antal dryck haft mindre effekt än tidigare?
 • Fortsätter du att dricka även om det skapar problem hos vänner, familj eller jämnåriga?
 • Kostar det mer pengar att dricka än tidigare?

Så du dricker en flaska om dagen… vad händer nu?

Att kämpa mot ett alkoholberoende är inget att skämmas över. Ibland behöver vi alla lite hjälp, eftersom ingen i livet kan övervinna svårigheter ensam. 

Castle Craig kombinerar viktiga terapitekniker med forskningsstödda program som 12-stegen och KBT. Vi hjälper dig att hantera suget och lär dig att leva utan alkohol. Våra program har hjälpt tusentals människor att återta sina liv. I slutändan är beslutet ditt; du kan välja en riskfylld livsstil eller så kan du hitta ett liv fritt från alkohol.

Kontakta oss när du känner dig redo. Vi kommer alltid att vara här för att prata.

Alkohol – En tyst mördare

Nyckelfakta:

 • I genomsnitt dog 24 personer i Skottland av alkoholinducerade sjukdomar varje vecka under 2016.
 • Människor diagnostiseras med alkoholrelaterade sjukdomar, såsom levercirros, i alltmer yngre åldrar.
 • I genomsnitt berodde 96 sjukhusinläggningar per dag 2015/16 på sjukdomar orsakade av alkohol.

Att dricka en flaska vin varje dag kommer att orsaka leverskador. Hur snabbt detta händer beror på din allmänna hälsa.

Enligt uppgifter från National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism i USA, är svår alkoholorsakad leversjukdom oftast kopplad till 20-40 gram etanol (en flaska vin överstiger detta) under 10 år.

Det betyder att även om du kanske inte upplever omedelbara effekter eller konsekvenser, är det viktigt att förstå den underliggande skadan du orsakar på din lever varje dag. Men det är inte bara din lever du behöver vara rädd om…

Hur alkohol påverkar kroppen fysiskt

Din kropp smälter inte alkohol, den passerar snabbt genom blodomloppet och åker till alla delar av kroppen!

Först påverkar det din hjärna, sedan njurarna, lungorna och så småningom levern.

Dess effekt på din hälsa beror helt på din ålder, kön, vikt och den typen av alkohol du väljer att konsumera.

Äldre människor som oftast dricker för mycket löper större risk för cancer, demens, hjärtsjukdomar och till och med depression.

Organ som skadas genom långvarigt alkoholmissbruk: 

 • Hjärnan
 • Nervsystem
 • Hjärta
 • Lever
 • Bukspottkörteln

Svår alkohol missbruk och kontinuerlig konsumtion av alkohol ökar också blodtrycket och kolesterolnivåerna. Det är två stora riskfaktorer som påverkar hjärtinfarkt och stroke. Läs mer.

Hur påverkar alkohol hjärnan?

Det som är oroande är att alkohol dämpar den del av hjärnan som styr hur din kropp fungerar. T. ex. påverkar det ditt beslutsfattande och andra allmänna funktioner vilket gör det allt svårare att behålla kontrollen över dig själv.

Utöver detta påverkar alkohol i hög grad ditt humör vilket gör så att du känner dig nedstämd och till och med aggressiv. I början kan du känna dig glad och avslappnad men efter några fler glas kommer du att börja tappa funktioner som koordination, syn och tal.

Att sluta innan det är för sent

Även om det kan kännas bra att lätta på trycket just då kan de långsiktiga sociala, fyskiska och psykiska hälsokonsekvenserna av alkoholmissbruk vara en skrämmande verklighet. Om livet fortsätter på den här vägen kommer problemen från alkoholmissbruk att ytterligare isolera dig och dra dig bort från det du älskar.

Om du känner att du behöver hjälp med ditt missbruk, ring vår 24-timmars hjälplinje på 08-124 00 284.

Kontakta oss.

Sök läkare innan detoxifiering

Om du normalt konsumerar stora mängder av alkohol kan det vara farligt att sluta dricka för snabbt utan att få ordentlig hjälp. Detta phenomenet kallas att göra ”cold turkey”. Att försöka detoxifiera sig själv hemma är farligt. 

Om din läkare rekommenderar en medicinskt övervakad detoxifiering kan Stockholmsberoendeklinik hjälpa till. Vårt program på Castle Craigs klinik för missbruksberoende i Skottland varar i minst fem veckor och innehåller: en fullständig bedömning, medicinskt hanterad detoxifiering, psykiaterledd vård, intensiv psykoterapi, utbildning om alkohol, droger och mentalt välbefinnande, fitness och fortsatt vård.