Alkolås

Vad är ett alkolås och när används det?

Alkolås är en anordning som säkerställer att den som kör ett fordon inte har mer än 0,2 promille alkohol i blodet. Inför varje start av fordon behöver föraren blåsa i munstycket som är monterat under instrumentpanelen. Startmotorn kan bara låsas upp om kravet för max 0,2 promille kan säkerställas. Över 0,2 promille i blodet räknas som rattfylla och av de som omkommer i trafiken varje år, är det 20 procent av alla förare som är rattfulla. Om drograttfylla räknas in i statistiken hamnar siffran på 25-30 procent.

Alkolås kan användas förebyggande för att öka trafiksäkerheten, vara en del av en verksamhetens alkohol- och drogpolicy eller användas efter en rattfylleridom. Är låset en del av en rehabiliteringsplan vid missbruk på arbetsplatsen, kan blåsningar under färdens gång även behövas. Om någon har fått, eller riskerar att få, sitt körkort återkallat pga. rattfylleri, så kan denne få fortsätta att köra om där finns ett alkolås monterat i bilen. Eftersom ett alkolås endast kan säkerställa ett säkert intag av alkohol och testar narkotika, så går det inte att använda vid drograttfylla. Om man installerar alkolås för att få köra bil efter att ha blivit dömd för rattfylla behöver man ha låset ett eller två år, beroende på om det anses som grovt eller ej, samt om det under de fem senaste åren har funnits upprepade fall av rattfylla till följd av alkoholintag. Om inget av dessa två uppfylls, är tiden för villkoret endast ett år. Rekommendationen från Trafikverket är att alkolåset tekniskt uppfyller standarden SS EN 50436-2 eller SS EN 50436-1. Ett alkolås är alltid personligt.

Vad händer om min anställda inte kan starta bilen på grund av alkolåset?

Som arbetsgivare är det viktigt att ha rutiner för vad som händer ifall en anställd inte kan starta bilen pga. alkolåset. I en utarbetad alkohol- och drogpolicy bör handlingsplan och rehabiliteringsansvarets omfång nämnas, i relation till alkolåset och följderna ifall en medarbetare blåser över den tillåtna gränsen. Det är företagets ledning som har ansvaret för att denne efterlevs men alla anställda bör också känna till policyn för att kunna efterleva den. Att kontinuerligt upplysa om vilka riktlinjer som gäller kan också verka förebyggande, då de anställda med jämna mellanrum påminns om vilka rutiner som gäller. Alkolås kan kombineras med Albus alkomätare för att säkerställa en alkoholfri miljö på arbetsplatsen, för säkerhetens och trivselns skull.

Ett exempel på vad som kan inkluderas i alkohol- och drogpolicyn, är vem som skall informeras om fordonet inte går att starta, huruvida den anställda ska tas ur tjänst eller ej och om en mer omfattad provtagning bör ske för att även söka efter andra substanser. På Stockholms beroendeklinik kan vi både hjälpa med att utforma en alkohol- och drogpolicy, utreda ett potentiellt missbruk via den strukturerade intervjun ADDIS, Alkohol Drog Diagnos Instrument, eller utforma en behandlingsplan om ett missbruk eller beroende uppdagas. På Stockholms beroendeklinik har vi flera olika upplägg för öppenvårdsbehandling som kan kombineras med arbete och alkolås kan då vara en del av rehabiliteringsplanen. Ett annat verktyg som går att kombinera med detta är alkomätaren Albus. Alkolås kan vara ett alternativ till slumpmässiga alkoholtester, då de kan uppfattas som mindre integritetskränkande av individen.

Öppenvårdsbehandling i Stockholm

Stockholms beroendeklinik bedriver en framgångsrik öppenvårdsbehandling med fokus på individen och utgår endast från evidensbaserade behandlingsmetoder. Med ett skräddarsytt program för varje klient kan vi garantera bästa, möjliga behandlingsupplägg för både den beroende och den anhöriga. Vi erbjuder både enskild såväl som grupp- och familjeterapi. Efterbehandling ingår i våra behandlingsupplägg såväl som stöd till arbetsgivare, utbildning och återfallsprevention.

Till oss kommer du som vill ha en unik behandling med hög grad av diskretion och sekretess. Vår mottagning ligger på Östermalm, på en av Stockholms bäst belägna adresser.

Beroendekliniken är en del av Castle Health som även driver behandlingshem i Skottland, England och Irland sedan över 30 år tillbaka. Teamet är multidisciplinärt och vi har vår egen psykiater då vi är en beroendeklinik.

Hör av dig till oss idag för att få mer information eller boka ett första möte.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast möjligt

Obligatoriskt” anger obligatoriska fält

Fullständigt namnObligatoriskt
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.