Behandlingshem för missbruk och beroende

Behandlingshem för beroende

Ibland kan det vara en fördel att lämna hemmiljön en tag för att helt fokusera på ditt tillfrisknande.

Behandlingshem för missbruk och beroende

Det som skiljer Stockholms beroendeklinik från andra beroendekliniker är att vi kan erbjuda en sluten vårdkedja med allt från öppenvård i Sverige till integrerad heldygnsvård på våra privata behandlingshem.

På våra behandlingshem har vår personal specialistkompetens inom långa och komplexa alkohol- och drogavgiftningar och vi har sjukvårdspersonal i tjänst dygnet runt för att säkerställa din säkerhet. Våra läkare och sjuksköterskor arbetar i team tillsammans med psykologer och terapeuter för att ge dig en högkvalitativ vård.

Behandlingshem för missbruk

Skräddarsydd behandling

Vi är av uppfattningen att det inte finns en universallösning på problem med beroende och missbruk. Varje patient är unik och behöver därför ett eget, skräddarsytt behandlingsprogram där vi kartlägger dina unika behov och matchar dem med olika behandlingsinsatser utifrån dina individuella förutsättningar. I vårt koncept betalar alla samma pris oavsett hur mycket sjukvård eller avgiftning patienten behöver.

Behandling dygnet runt i en rofylld miljö

Våra två behandlingshem är båda belägna på slott i Europa. Där får du chansen att fokusera helt på din behandling i stora och vackra omgivningar med privatägd skog och trädgårdar som garanterar dig avskildhet, inspiration och ro under ditt tillfrisknande. Våra patienter uppskattar möjligheten att få komma bort ett tag från hemmiljön i Sverige och i stället få sin behandling i en idyllisk, avslappnande miljö som erbjuder bästa möjliga vård och diskretion.

Strukturerade dagliga aktiviteter

När du kommer till ett behandlingshem påbörjar du vanligtvis ett program som varar i 4-12 veckor. Miljön hos oss ska kännas bekväm och lyxig utan distraktioner. Detta gör att du kan ägna all din tid åt att fokusera på din tillfrisknande och behandling av ditt beroende utan att vara omgiven av dina normala triggers eller negativa influenser.

Patienter på behandlingshem med heldygnsvård kommer att tillbringa större delen av dagen med att fokusera på sin behandling och sitt tillfrisknande. De kommer att delta i en rad aktiviteter, inklusive gruppterapisessioner, individuell rådgivning, kognitiv beteendeterapi, traumaterapi, familjeterapi, 12-stegsgrupper och läsning, pedagogiska föreläsningar och workshops samt holistiska terapier.

Expertteam

På behandlingshemmen består det multidisciplinära teamet av personer som är experter inom sina respektive områden, inklusive:

 • Psykiater

 • Läkare

 • Sjuksköterskor

 • Psykoterapeuter

 • Vårdassistenter

 • Förespråkare av tillfrisknande

 • Träningsinstruktörer

Dr. Von Beetzen
Dr. Von Beetzen
Psykiater
Emma Schwitzgold
Emma Schwitzgold
Behandlingschef och senior terapeut
Peter Roth
Peter Roth
Alkohol- och drogterapeut
Jessica McLellan
Jessica McLellan
Medberoende- och familjeterapeut

Patienter från hela världen

Vi tar emot vuxna personer från 18 år och uppåt som söker behandling. Vårt terapiteam och inskrivningsteam på Stockholms beroendeklinik talar svenska. Det innebär att din medicinska bedömning, inskrivningsprocess och eftervård sker på svenska. Behandlingsprogrammen på våra behandlingshem genomförs på engelska och välkomnar patienter från hela världen. Vi förstår att engelska kanske inte är allas förstaspråk, men våra program är utformade för att vara lika effektiva för icke-engelsktalande som för engelsktalande.

Våra privata behandlingshem

Privat behandlingshem, sedan 1988

Vårt privata behandlingshem har erbjudit både medicinsk, psykiatrisk och specialiserad beroendevård med högsta kvalitet och stor erfarenhet under ett och samma tak sedan 1988. Den röda tråden i behandlingen är 12-stegsbehandling i grupp med individuella sessioner med kognitiv beteendeterapi, och varje patient får ett personligt program som utformas under de första dagarna.

Det finns en specialistenhet för narkotika- och alkoholavgiftning och medicinsk personal som arbetar dygnet runt. Den medicinska chefen är en psykiater som är specialiserad på beroende och det finns ett tvärvetenskapligt team av läkare och sjuksköterskor och terapeuter. Det finns även ett brett utbud av olika terapiformer, såsom traumabehandling, DBT, KBT, EMDR för trauma, konstterapi och sorgbearbetning, fitness och alpackavandring. Det läggs fokus på hälsosam kost och träning och det finns ett gym med två instruktörer.

Behandlingshemmet blev rankat som ”enastående” vid inspektioner av Intertek ISO 9001 2024. Den senaste oberoende forskningen visar att 73 procent av patienterna uppnår långvarig abstinens och 92 procent visar övergripande förbättringar.

Privat behandlingshem, sedan 2015

Vårt mindre behandlingshem har välkomnat patienter sedan 2015. Det är en rehab- och avgiftningsklinik som behandlar drogberoende, alkoholism och spelberoende samt samförekommande tillstånd som depression, ångest, utbrändhet, trauma och relationsproblem. Det kliniska teamet genomför en medicinsk undersökning vid ankomst för att skräddarsy behandlingen efter patientens behov. Här finns ett gym, pool, bastu och ångbastu.

Detta behandlingshem genomgår rigorösa inspektioner av CHKS, en oberoende kvalitetsinspektion. Den senaste CHKS-inspektionen rapporterade en ”fantastisk miljö”, ”imponerande, rymlig och ren” och ”exceptionellt hög standard på vård och utmärkta faciliteter.”

Rehabiliteringsprocessen

Ett omfattande rehabiliteringsprogram består av fyra steg: bedömning, avgiftning, beroendebehandling och eftervård. Alla beroenden kräver inte avgiftning, men för många substansberoende är det avgörande.

Inskrivning

Du kan antingen kontakta Stockholms beroendeklinik direkt eller få remiss för behandling av din husläkare eller behandlande läkare. Vi har oftast ingen väntetid utan du kan få en plats inom en vecka från första samtalet. På våra behandlingshem är majoriteten av patienterna privata betalare och vi har inga avtal med Kriminalvården eller Socialtjänsten.

 • Privat finansiering

 • Sjukvårdsförsäkring

 • Finansiering via arbetsgivaren

Bedömning

Det första steget i antagningsprocessen är att en av vårt inskrivningsteam pratar med dig och gör en första bedömning av ditt tillstånd och en sammanfattning av din sjukdomshistoria. Bedömningsprocessen är utformad för att skapa en heltäckande bild av din situation.

Först vill vi veta vad du kämpar med just nu och hur länge den kampen har pågått.

För det andra måste vi veta om det finns några andra beroendeframkallande beteenden eller tvångshandlingar som du upplever samt några psykiska problem.

För det tredje försöker vi lära oss mer om din historia, hemliv och livssituation. All denna information tas med i beräkningen innan vi bestämmer fokus för din behandlingsplan.

Informationen skickas sedan till läkarna på behandlingshemmen och de godkänner dig som patient. När detta är klart kan vi börja planera för själva inskrivningen och upprätta en individuell vårdplan. Under inskrivningsprocessen kommer vi även att inhämta relevant medicinsk information från din läkare.

När du senare anländer till ditt behandlingshem kommer du att varmt välkomnas av vår personal och genomgå en kortare medicinsk och psykiatrisk undersökning innan du påbörjar din skräddarsydda behandling.

Avgiftning

Avgiftning, under vård av en konsultpsykiater och medicinskt team, kan pågå från 2–7 dagar eller längre, beroende på substans. Under denna tid kommer du att övervakas regelbundet av det medicinska teamet, vars mål är att få dig att känna dig bekväm och redo för terapi.

Terapiprogram

På ett behandlingshem kan du förvänta dig att ta del av ett brett utbud av terapier.

Gruppterapi hålls i en grupp på högst 10 deltagare och leds av en erfaren terapeut. Dessa grupper är en chans att lära av andras erfarenheter, bygga självförtroende, identifiera vanliga mönster av beroendeframkallande beteenden och knyta an till människor som går igenom en liknande behandlingsupplevelse.

Individuell terapi sker minst två gånger i veckan och är en chans att prata privat med din terapeut om eventuella bakomliggande problem du har.

Terapisessioner för speciella tillstånd ingår också i schemat, allt från traumagrupp, EMDR, spelgrupp, ätstörningsgrupp, återfallspreventionsgrupp och grupp för endast kvinnor.

Förutom traditionella behandlingar kan patienter engagera sig i holistiska terapier som akupunktur, konstterapi, meditation, djur- eller trädgårdsaktiviteter, musikterapi, yoga, sport och massage.

Inskrivning på behandlingshem

På våra behandlingshem kan du få medicinsk avgiftning, psykiatrisk vård och beroendeterapi under ett och samma tak

Eftervård och stöd efter din behandling

Efter att du lämnat våra behandlingshem och kommit hem till Sverige fortsätter din vård med Stockholm beroendekliniks eftervårdsprogram som är utformat för att ge kontinuerligt terapeutiskt stöd när du navigerar ditt nya liv i nykterhet. Vi erbjuder även stöd för anhöriga för att säkerställa att din familj och nära får den hjälp de behöver efter din återkomst.

Då vi vill att våra patienter ska vara uppmärksamma på risker för återfall med utlösande faktorer, ingår alltid en förlängd behandling i Sverige i priset för din behandling. Vi vet att övergången när man avslutar ett intensivt behandlingsprogram kan vara skrämmande och därför vill vi att du ska känna att du har vårt stöd under hela ditt tillfrisknande. Under din förlängda behandling kommer din ansvariga terapeut att se till att hålla kontakten med dig mellan träffarna.

Andra aktiviteter att tänka på som kan hjälpa dig efter du kommit hem från våra behandlingshem är:

 • 12-stegsgemenskapen
 • Recovery coach
 • Terapi
 • Meditation
 • En balanserad kost
 • Träning och promenader
 • Att göra ett veckoschema för att behålla struktur i ditt dagliga liv

På Stockholms beroendeklinik finns det alltid mer hjälp att få om du behöver. Om du känner att du inte får den hjälp du behöver för att kunna göra en positiv förändring i ditt liv, tveka inte att berätta det för din terapeut. Det är mycket viktigt att du känner ett förtroende för oss och den behandling du får.

Hur kontaktar jag er?

Om du är intresserad av att få behandling på något av våra behandlingshem så börjar du med att kontakta oss på Stockholms beroendeklinik genom att ringa, mejla eller fylla i vårt kontaktformulär nedan.

Om du är anhörig eller arbetsgivare till någon som har ett alkohol- eller drogberoende kan vi boka in ett telefonsamtal eller möte för att diskutera hur vi kan hjälpa till. Vi kan även ge dig tips och råd på hur du kan hjälpa till att motivera din anställde eller närstående att söka hjälp.

Om du behöver en akutplacering på något av våra behandlingshem kan vi göra en förkortad utredning som sedan slutförs under inskrivningsprocessen på behandlingshemmet.

Om du har frågor om vårt behandlingsutbud eller vill diskutera ett enskilt patientärende hjälper vi dig gärna. Kontakta oss via telefon: 08-124 00 284 – eller e-post idag.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast möjligt

Obligatoriskt” anger obligatoriska fält

Fullständigt namnObligatoriskt
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.