En guide till nykterhet efter slutenvårdsbehandling


Tanken på att lämna behandlingen kan vara oerhört skrämmande och behandlingshemmet kan börja kännas som en trygghetsbubbla, där du är omgiven av positiva attityder och människor som alla är på samma resa mot tillfrisknandet. Det är en normal och förväntad del av processen att tveka. För att hjälpa dig hantera dessa känslor har vi sammanställt en enkel guide till hur du kan hålla dig nykter efter att ha lämnat behandlingshemmet.

Ha ett schema

Att ha en genomtänkt vardagsplan är viktigt när du lämnar behandlingen. På ett behandlingshem är varje dag planerad så att du inte behöver tänka så mycket på det. Nu när du är hemma är det du som bestämmer. Att följa ett liknande schema kan vara ett bra sätt att behålla rutinerna som din kropp och själ har vant sig vid. Kom ihåg; det är viktigt att du inte fyller på ditt schema för lite eller för mycket och det kan ta några dagar att hitta rätt balans. Att äta dina måltider vid samma tider, somna och vakna vid samma tider och se till att du har tillräckligt med tid för egenvård, är alla viktiga saker att få in i ditt schema när du lämnar behandlingshemmet.

12-stegsmöten

Gemensamma 12-stegsmöten är välkända i tillfrisknandet. Rörelsen grundades först som Anonyma Alkoholister och expanderade snabbt. Snart skapades grupper för att stödja människor som lider av drog- och beteendeberoende. Programmet är baserat på en uppsättning principer utformade för att hjälpa medlemmar att läka beroenden genom avhållsamhet och andlighet. Även om några av stegen använder uttryck som ”högre makt”, är 12-stegsprogrammet inte anslutet till någon religiös grupp. Syftet är istället att uppmuntra medlemmarna att ”överlåta sin vilja till en makt som är större än de själva”. En ”högre makt” behöver inte vara Gud eller någon annan religiös figur, det kan vara vilken person, grupp eller koncept som helst.

Egenvård

Egenvård är otroligt viktigt och en av de bästa sakerna du kan göra för dig själv i ditt tillfrisknande. Att lämna behandlingshemmet innebär att du måste möta dina psykiska utmaningar, trauman och/eller ditt beroende, och det kan kännas läskigt att behöva möta starka känslor utan att använda substanser. En av de bästa sakerna du kan göra för dig själv när du arbetar med ditt tillfrisknande är att öva på egenvård. Det finns troligtvis lika många definitioner av vad egenvård är, som det finns människor på planeten. Varje person kommer att ge dig en definition som är unik för dem, så se till att hitta det som fungerar för dig. Försök att förstå och lyssna på vad ditt sinne och din kropp reagerar på. För vissa människor kan det vara meditation, för andra är det att spela golf, simma eller vara i naturen. Skapa ett jämnt sömnschema, träna regelbundet, ät hälsosamt och kom ihåg att även ta dig tid att ha roligt.

Terapi

Du kanske tänker att du precis har haft intensiv terapi i veckor, varför behöver du mer? Se till att du har en terapeut som kan hjälpa dig att övergå till att leva ett liv i tillfrisknande efter behandlingshemmet. Terapauten kommer att spela en viktig roll för dig och din nykterhet. Det betyder inte att du måste vara i terapi för evigt, men det kan vara ett bra sätt att ge dig själv det där extra stödet när det uppstår oväntade situationer, känslor eller händelser i tidig nykterhet.

Välja behandling: att söka hjälp

Vi är här för att hjälpa dig ta det första steget mot återhämtning

Gemenskap

Motsatsen till ett beroende är gemenskap och ensamhet är en starkt utlösande faktor för alla som arbetar med sitt tillfrisknande. Ett aktivt beroende kan vara en fruktansvärt ensam plats, som får dig att känna att ingen förstår din svåra situation. När du skrivs in på ett behandlingshem välkomnas du av andra som har upplevt samma lidande och deras stöd kan ge dig det hopp du behöver.

Gemensamma 12-stegsmöten är ett fantastiskt sätt att få kontakt med andra personer i tidigt eller långvarigt tillfrisknande. Andra stödgrupper och gemenskaper kan vara fantastiska stödresurser.

Ta det lugnt och ha det roligt

Du har inte hittat tillfrisknandet för att ha ett trist liv. Det är därför viktigt att du lär dig hur du kan ha roligt nykter, för det är möjligt. Kom ihåg att vara snäll mot dig själv. Innan du skrev in dig på behandlingshem använde du alla möjliga olika hanteringsstrategier som du nu har bytt ut mot nya och hälsosamma sätt. Ingen förväntar sig att du kan allt på dag ett, så var snäll mot dig själv och vet att du är på rätt väg.

Eftervård hos Stockholms Beroendeklinik

Hos Stockholms Beroendeklinik har vi specialiserad beroendebehandling och stöd i Stockholmsområdet och runt hela Sverige. Vi hjälper alla patienter med en skräddarsydd eftervårdsplan vilket inkluderar fysiska eller online terapisessioner för att stötta dig i ditt pågående tillfrisknande efter att du har lämnat behandlingshemmet.