Allt du behöver veta om huvudvärk orsakad av alkohol


Ett av de största problemen för personer som dricker alkohol är huvudvärken man kan få efter att man har druckit för mycket. Det är mycket vanligt och kan drabba en av de 10,8 miljoner vuxna i Storbritannien som dricker för mycket.

Huvudvärk orsakad av alkohol drabbar inte bara personer som hetsdricker eller har alkoholism. Den här typen av huvudvärk kan drabba alla, oavsett ålder och bakgrund.

En alkoholinducerad huvudvärk klassas som olika former av sjukdomssymptom och även om de är smärtsamma och obehagliga, finns det saker som kan göras för att lindra dessa symptom.

Vi kommer att förklara allt du behöver veta om alkoholinducerad huvudvärk. Poängen är att bättre förstå hur den orsakas och hur du kan hjälpa dig själv eller någon annan att hantera dess effekter.

Varför får jag huvudvärk efter att ha druckit alkohol?

Den enda huvudsakliga anledningen till varför alkohol leder till huvudvärk är för att det är ett diuretikum.

Det betyder att det har en effekt på njurarna som gör att vätskenivån i din kropp blir lägre än vad din kropp släpper ut.

Du kommer med andra ord att gå på toaletten oftare, men den förlorade vätskan kommer inte att ersättas i samma takt. Det bidrar i hög grad till uttorkning, vilket är orsaken till din huvudvärk.

Abstinens och avgiftning

Börja ditt tillfrisknande med alkoholavgiftning hos oss. Säker, stödjande vård. Få hjälp idag!

Kan alkohol orsaka migrän?

Alla som lider av migrän vet hur jobbigt det kan vara. Tyvärr kan alkohol vara en enorm utlösande faktor för migrän. Alkohol skapar en avslappnande effekt på blodkärlen. Det leder i sin tur till att mer blod kan flöda in i hjärnan, vilket kan orsaka migrän.

Det har setts i många studier över hela världen att en tredjedel av alla som lider av vanlig migrän har noterat att alkohol är en av de största utlösande faktorerna.

Vad är det i alkohol som orsakar huvudvärk?

Den huvudsakliga ingrediensen i alkohol som leder till huvudvärk är etanol. Det finns en mängd olika anledningar till varför denna potenta kemikalie kan orsaka huvudvärk, som till exempel dess förmåga att vidga blodkärlen. Alkohol är ett diuretikum (uttorkande), vilket gör att kroppen förlorar viktiga salter och mineraler som hjälper den att fungera.

Om man får för mycket etanol kan det leda till en ohälsosam obalans av kemikalier i kroppen, vilket med tiden kan leda till mer allvarliga problem än bara huvudvärk.

Vilka olika typer av alkoholinducerad huvudvärk finns det?

Alkoholinducerad huvudvärk kan delas in i två kategorier:

1. Omedelbar huvudvärk

Denna typ av huvudvärk är känd som ”cocktailhuvudvärk” och inträffar strax efter att man har druckit alkohol. Denna typ av huvudvärk är mindre vanlig och de som drabbas märker symptomen inom 3 timmar efter att de har druckit. Huvudvärken har visat sig försvinna efter 72 timmars avhållsamhet.

Omedelbar huvudvärk känns ofta som en pulserande smärta på båda sidorna av huvudet. Vid fysisk ansträngning brukar huvudvärken bli starkare.

2. Fördröjd huvudvärk

Den vanligaste typen av huvudvärk som orsakas av alkohol är den fördröjda huvudvärken, som kan uppstå cirka 12 timmar efter att man har druckit alkohol. Det kallas ofta för en ”bakishuvudvärk”. Den har liknande symptom som den omedelbara huvudvärken, men är vanligtvis mer dov och pulserande.

Hur snart kan en huvudvärk börja efter man har druckit?

Genom att titta på de olika typerna av alkoholinducerad huvudvärk, kan det ta så lite som tre timmar efter att du har druckit tills du får huvudvärk.

Men om du istället brukar drabbas av en fördröjd huvudvärk, kommer du i de flesta fall att märka den cirka 12 timmar efter att du har druckit. Även om denna sorts huvudvärk kan börja från så lite som fem timmar efter att man har druckit.

Hur länge varar en bakishuvudvärk?

För de flesta människor varar en bakishuvudvärk högst 24 timmar, och många tycker att en god natts sömn och mycket vatten kan lindra symptomen helt. Tyvärr kan det i vissa fall ta längre att försvinna och en del har huvudvärk i upp till 72 timmar.

Hur mycket alkohol är tillräckligt för att orsaka huvudvärk?

Du kanske tror att ett glas vin är för lite för att leda till huvudvärk, men det är inte nödvändigtvis sant. Ibland kan du även dricka alkohol utan att drabbas av huvudvärk, men vid ett annat tillfälle ger några enstaka glas en bultande smärta.

Det finns olika faktorer som avgör hur mycket alkohol som krävs för att en huvudvärk ska uppstå:

 • Kvaliteten på alkoholen
 • Din nuvarande allmänhälsa
 • Hur uttorkad du är
 • Vilken typ av alkohol du dricker

Vilken typ av alkohol är minst sannolikt att orsaka huvudvärk?

Även om alla typer av alkohol kan orsaka någon form av huvudvärk, finns det olika typer av alkohol som inte orsakar huvudvärk i samma utsträckning. Men det kan skilja sig åt för varje person.

En del bevis  tyder på att vodka är den alkoholhaltiga dryck som är minst sannolik att leda till baksmälla. Att blanda det med en annan dryck som läsk eller sodavatten kan göra risken ännu mindre. Det har även noterats att rött vin är den typ av alkohol som är mest sannolik att orsaka huvudvärk.

Är vin mer sannolikt att orsaka huvudvärk?

Det är allmänt rapporterat att rött vin är mest sannolik att orsaka en alkoholinducerad huvudvärk, med vitt vin på andra plats. På tredje plats ligger champagne.

Vissa av de saker som finns inuti vin kan orsaka någon form av reaktion hos den person som dricker det. Histamin, som i grunden är något som kan orsaka en allergisk reaktion, finns i stora mängder i vin. Rött vin har upp till 200 gånger mer histaminer än vitt vin.

Bortsett från detta finns det också bevis som visar att drycker som har genomgått en åldringsprocess kan orsaka flera reaktioner i kroppen. Vin innehåller tanniner som finns i skalet på druvorna som används för att göra vinet. Även om många inte drabbas av några biverkningar, finns det vissa som tycker att de är en källa till deras huvudvärk.

Det finns också mycket socker i vin, vilket kan spela roll i uttorkning i samband med alkoholkonsumtion.

Kan jag undvika huvudvärk när jag dricker alkohol?

Naturligtvis är det bästa sättet att undvika huvudvärk på att inte dricka alls – men vi vet att det inte alltid är möjligt. Om du tycker att du dricker för mycket kanske du inte borde sluta dricka tvärt.

Att långsamt sluta dricka kan få bort alla otäcka abstinenssymptom och hjälpa dig att leva på ett nytt sätt. Under tiden finns det åtgärder du kan vidta för att minska dina chanser att drabbas av alkoholutlöst huvudvärk.

Dessa åtgärder är:

 • Känn igen orsakerna: För en journal över allt som leder till huvudvärk. Om du till exempel gör en anteckning om vad du dricker och vilka dagar du har huvudvärk kommer du att inse vilka drycker som tenderar att orsaka mer problem för dig. Genom att veta detta kan du undvika dessa drycker.
 • Sakta ner: Drick alkohol i långsammare takt, kanske ta ett glas vatten mellan varje alkoholhaltig dryck. Det kommer att säkerställa att du inte blir uttorkad.
 • Sötsaker: Att äta honung innan du dricker alkohol kan minska risken att få huvudvärk på grund av de höga nivåerna av vitamin B6.
 • Ät innan du dricker: Se till att du dricker alkohol på en mätt mage eftersom detta kan bromsa hur snabbt din kropp kan absorbera kemikalierna och därmed bromsa effekterna.

Hur kan jag behandla alkoholinducerad huvudvärk?

Om du vaknar med huvudvärk eller får en direkt efter att du har druckit, så är det viktigt att du tar hand om dig själv.

Här är några steg du kan ta för att lindra en alkoholutlöst huvudvärk:

 • Ta smärtstillande som paracetamol för att lindra smärtan.
 • Drick mycket vatten. Alkohol torkar ut dig och detta är en av huvudorsakerna till huvudvärken. Att ersätta förlorad vätska är avgörande.
 • Att dricka buljong kan hjälpa till att återställa balansen i kroppen och är dessutom lättsmält eftersom din mage kan vara lite ömtålig.
 • Färska fruktdrycker som innehåller fruktos är ett utmärkt sätt att skapa en jämnare kemisk balans i kroppen med.
 • Att äta vissa livsmedel kan i hjälpa din återhämtning. Du bör se till att äta saker som ägg, bananer och spenat då dessa livsmedel kommer att fylla på din kropps näringsämnen.

Behandling av alkoholinducerad huvudvärk

Alkohol kan orsaka många hälsoproblem, men ett av de vanligaste och mindre allvarliga problemen är den alkoholinducerade huvudvärken. Det kan vara mycket obekvämt och kan orsakas av uttorkning efter att man har druckit.

Att förstå hur en sådan huvudvärk fungerar är nyckeln till att undvika att få en. Det går till exempel att behandla en alkoholutlöst huvudvärk med hjälp av naturläkemedel. Enkla saker som vatten och vissa typer av mat kan hjälpa.

Att skära ner på drickandet är det bästa sättet att inte få huvudvärk på.

Men om du har svårt att skära ner på eller stoppa ditt drickande kan det vara på grund av ett fysiskt alkoholberoende och då kan det vara nödvändigt med specialiserat medicinskt stöd.

Vi är här för att hjälpa till: Stockholms beroendeklinik är en poliklinisk beroendemottagning där vi erbjuder professionell behandling för alkoholism. Vår behandling består av medicinskt övervakad avgiftning och specialiserade terapisessioner.

Med våra partnerbehandlingshem erbjuder vi ett omfattande behandlingsprogram för alla typer av beroenden.

Kontakta oss via mejl för att låta en av våra konsulter boka en utvärdering av ditt beroende åt dig.