Kan alkoholister lära sig att dricka?


Kan alkoholister lära sig att dricka måttligt?

Det finns många olika skäl till att dra ner på sitt drickande. Många gör det helt frivilligt och utan att kanske tänka speciellt mycket på det. Andra gör det av hälsoskäl eller för att man ändrar sin livssituation. Men det finns också en grupp som behöver välja total avhållsamhet. Och det är människor som utvecklat alkoholism.

Om du har utvecklat alkoholism  kan du inte lägre kontrollera hur mycket du dricker och drickandet får negativa konsekvenser för dig och människorna som står dig nära. Det är lättare att helt avstå än att dricka lite. De flesta personer som kommer till den här punkten har dock svårt att acceptera tanken om att aldrig kunna dricka igen och söker ofta vägar att lära sig dricka kontrollerat.

Och visst är det så att en del personer med alkoholproblem kan gå tillbaka till att dricka alkohol på ett kontrollerar sätt. Men om man verkligen har utvecklat alkoholism så är det omöjligt.  Om du har utvecklat alkoholism så är avhållsamhet den enda vägen till tillfrisknande.

Alkoholism eller skadligt bruk

Ordet alkoholism finns inte som en medicinsk diagnos. Men de allra flesta människor har ändå en bild av vad detta tillstånd innebär. Har man utvecklat alkoholism så är det en kronisk och progressiv sjukdom. Om en person kan dricka måttligt så kan de inte ha utvecklat alkoholism.

Vissa människor utvecklar allvarliga alkoholproblem utan ha alkoholism. Personer med skadligt bruk kan ha så allvarliga problem att de behöver hjälpa att dra ner på sitt drickande.  En person med skadligt bruk dricker på ett sådant sätt att de får negativa konsekvenser men kan i regel sluta eller skära ner sitt drickande om de verkligen vill.

En person med alkoholism  är någon som har blivit beroende av alkohol och som fortsätter att dricka trots allvarliga negativa konsekvenser. De dricker på ett tvångsmässigt sätt och kan inte kontrollera sin konsumtion trots att de skadar sig själva eller andra. De dricker ofta trots att de egentligen inte vill.

Abstinens och avgiftning

Börja ditt tillfrisknande med alkoholavgiftning hos oss. Säker, stödjande vård. Få hjälp idag!

Avhållsamhet eller måttlighet

Avhållsamhet innebär att man håller sig helt borta från alkoholhaltiga drycker. Att dricka måttligt innebär att man dricker på ett kontrollerat sätt. En person som är har utvecklat ett allvarligt beroende kan inte ha en sån kontroll.

Personer med allvarliga alkoholproblem försöker ofta kontrollera sitt drickande på olika sätt innan de söker behandling. De tar nyktra perioder eller försöker sätta gränser för sin konsumtion.

I början fungerar, för det mesta, dessa försök till kontroll och personen invaggas i en falsk känsla av trygghet. Men ju längre sjukdomen utvecklas desto svårare blir det att konsekvent kontrollera sin konsumtion. För personer med alkoholism är det till slut lättare att inte dricka alls, än att försöka dricka lite.

Vanliga försvarsmekanismer

Personer med alkoholism försöker ofta bevisa för sig själva och sin omgivning att de inte har problem. En vanlig taktik är att ta nyktra perioder som speciellt i början fungerar bra. Efter en kort nykter period är det lätt att tänka att man har kontroll och glömma alla de gånger som det uppstått problem och kontrollförlust. Dina baksmällor, de pinsamma situationerna, till och med den ekonomiska kostnaden verkar inte vara särskilt stora bekymmer.

När du är nykter känner du ofta att ditt självförtroende ökar. Du gratulerar dig själv för att du inte har druckit på ett antal dagar. Du känner självsäker och tänker, “Wow! Jag kunde faktiskt hålla mig borta från alkohol. Det kanske betyder att jag inte är beroende och faktiskt kan kontrollera mitt drickande!” De här tankebanorna är vanliga och leder ofta till återfall. Om du upptäcker dig själv med att tänka på det här sättet så rekommenderar vi att du genast söker stöd eller hjälp.

Det är lätt att tänka att allt är bättre nu men har du verkligen utvecklat alkoholism så kommer du att falla tillbaka i gamla vanor. Det kan gå så snabbt att du inte ens märker det själv.

Det räcker med det första glaset

Personer som har utvecklat alkoholism har passerat en slags ”point of no return” och hjärnan fungerar inte längre på ett normalt sätt. Det är nu lättare att inte dricka alls än att dricka kontrollerat. Kontrollförlusten uppstår inte över en natt utan kommer smygande och det blir allt svårare att ta medvetna beslut om när och hur mycket du ska dricka. Till slut kan det räcka med ett enda glas för att utlösa en dryckesperiod som sträcker sig över dagar eller veckor.

Varför det är en dålig idé att pröva igen

Personer som har utvecklat alkoholism kan inte dra ner på sitt drickande. Det finns många berättelser om personer som har prövat denna strategi, gång på gång, med varierande resultat. Ibland fungerar det och personen kan lura sig själv att de plötsligt har kontroll över sitt beroende. Men är det verkligen alkoholism så är segern kortvarig.

Dessutom är alkoholism en progressiv sjukdom. Det innebär att problemet blir alltmer allvarliga med tiden. Många som tar återfall berättar det blir svårare att sluta dricka efter varje gång.

Frågan är om det är en risk som du är villig att ta, speciellt om du har varit i tillfrisknande under en tid?

Vad ska jag dricka istället?

Det kan vara lockande att ersätta alkoholen med alkoholfritt öl eller vin. Men innan du gör de så finns det några saker att tänka på. Först och främst är inte alla alkoholfria drycker helt alkoholfria. På Systembolaget finns det två olika alkoholfria märkningar: 0,5 procent och 0,0 procent. På hyllan för alkoholfritt kan du med andra ord hitta drycker som innehåller små mängder alkohol.

Det kan även vara värt att känna till att i EU går gränsen för alkoholhaltiga drycker vid 2,25 procent. Det kan vara lätt att köpa fel, inte minst för att EU-reglerna säger att alkoholhalten bara måste redovisas på etiketten om den är överstiger 1,2 procent. Köper du en alkoholfri dryck från ett europeiskt märke kan det därmed hända att du får i dig alkohol, trots att det marknadsförs som alkoholfritt.

Även om det inte verkar vara särskilt mycket så rekommenderar vi att du helt håller dig ifrån alkoholhaltiga drycker. För även en mycket liten mängd alkohol kan vara tillräckligt för att trigga igång sug och leda till att du tar ett återfall.

Alkoholfria drinkar och mocktails är ett bättre alternativ och du kan vara helt säker på att de är 100 procent alkoholfria. Många tycker att mocktails är ett fantastiskt substitut för alkoholhaltiga cocktails, men andra vittnar om att kan skapa ett sug efter alkohol eftersom de liknar riktiga drinkar.

Alkoholfritt öl och alkoholfria viner kan för vissa locka fram sug eftersom de luktar och ser ut som riktiga alkoholdrycker. Vår rekommendation är att du prövar dig fram och hittar vad som fungerar för dig.

Livet blir lättare som nykter

De flesta nyktra alkoholister vill inte gå tillbaka till dricka även om de ibland kan känna sug. De upplever en mycket bättre livskvalité som uppväger saknaden efter alkohol.

Om du börjar tvivla på att helnykterhet är rätt för dig kan du funderar på fördelarna och nackdelarna med att dricka och vara nykter. Gör en lista över alla saker som du är tacksam för och som du inte hade fått eller upplevt om du gått tillbaka till att dricka.

Om du lever i tillfrisknande och börja tvivla på att helnykterhet är rätt för dig så rekommenderar vi att du söker hjälp. Vi vet att dessa tankar ofta leder till återfall. Det kan innebära att du går till ett AA-möte, träffar en terapeut eller kontaktar en öppenvårdsmottagning. Du kan också ta hjälp av en vän eller familjemedlem.