Ring oss: 08-124 00 284

Kan levern reparera sig själv efter många år av drickande?

Det organ som tar störst skada av mycket drickande är levern. Det är det organ som ansvarar för att bryta ner alkoholen i kroppen. Det finns många olika leversjukdomarna som är kopplade till alkoholkonsumtion och det är många som funderar över ifall levern kan läka.

Kan levern reparera sig själv efter många år av drickande?

Det korta svaret är: kanske. Levern har till uppgift att bearbeta alla kemikalier som kommer in i kroppen och är väldigt bra på att hantera skadliga gifter. Den fortsätter att fungera med begränsad kapacitet även om den är skadad. Dessutom kan den också reparera sig själv i viss utsträckning.

Med några av de mildare leversjukdomarna, som kommer att diskuteras senare i den här artikeln, kommer levern sannolikt att kunna läka sig själv helt. Ändå finns det några allvarligare leversjukdomar, såsom cirros, där chansen att levern helt och hållet kan reparera sig är mindre goda.

Ändå finns det alltid hopp, och med rätt behandling finns det en chans att levern återhämtar sig.

Vilken funktion har levern?

Levern spelar en avgörande roll i kroppens dagliga funktion. Dess huvudsakliga roll är att filtrera blod innan det skickas till andra organ.

Levern bearbetar också kemikalier. Den bryter ner droger och alkohol så att de kan metaboliseras ordentligt. Levern producerar galla, en vätska som hjälper kroppen att smälta fett. Den kontrollerar blodsocker och kolesterol samt skyddar kroppen från infektioner.

Utöver allt detta är levern huvudstället där protein produceras från aminosyror. Proteiner är viktiga för kroppen eftersom de används för att växa och underhålla kroppsvävnad.

Även om levern är ett mycket motståndskraftigt organ, finns det en gräns för hur mycket den kan utsättas för missbruk. När den är försvagad eller skadad utan reparation skapar detta enorma problem för kroppen. I extrema fall kan leversvikt leda till döden. Leversjukdom ska inte ignoreras.

Contact Kontakta oss idag. Ring 08-124 00 284.

Vilka effekter har alkoholmissbruk på levern?

Även om det nu är allmänt känt att för mycket alkohol skadar levern, kan vissa brukare inte exakt förstå hur det inträffar.

När du tar en klunk går alkoholen snabbt över i blodomloppet. Din kropp försöker sedan att bryta ner den. Detta tar normalt ungefär en timme. Resten av alkoholen som din kropp inte lyckas bryta ner filtreras in i hjärtat och hjärnan, vilket orsakar känslan av att bli full.

Forskare tror att alkohol skadar levern genom en effekt som kallas ”oxidativ stress”. Det är när levern försöker metabolisera alkohol genom en kemisk reaktion. Den reaktionen försvagar levercellerna och orsakar ärrbildning.

Alkohol kan också skada tarmen, vilket gör att gifter kan komma in i levern. Detta leder till ytterligare ärrbildning.

Vilka är de största leversjukdomarna orsakade av alkoholmissbruk?

Under loppet av många års alkoholmissbruk kan levern ge efter för flera sjukdomar. Dessa sträcker sig från lindriga sjukdomar, såsom fibros, till mycket allvarligare, såsom hepatit och cirros.

Vi tittar närmare på de största leversjukdomarna som orsakas av alkoholmissbruk, deras symtom och hur de behandlas.

Leverfibros: Symtom och behandling

En leversjukdom som är mild kallas leverfibros. Leverfibros är ärrbildning av celler i levern. Det orsakas av kemiska reaktioner som händer när leverceller bryter ner alkohol.

Dessa ärrade celler kan inte längre göra sitt jobb. Istället för att bryta ner gifter är huvuduppgiften istället att bibehålla leverns struktur. När färre leverceller fungerar saktar blodflödet ner i levern.

I små mängder kan fibros inte orsaka några symtom alls. Det är därför det kan anses vara en ”mildare” form av leversjukdom. Men i stora mängder kan det leda till cirros, som är en mycket farligare och potentiellt livshotande sjukdom.

Fettlever: Symtom och behandling

En annan sjukdom i levern är fettleversjukdom.

Det är normalt att ha en viss mängd fett i levern, men alkoholmissbruk kan orsaka att en onormal mängd fett byggs upp. När levern blir mer än fem till sex procent av sin vikt i fett, klassas detta då som fettleversjukdom.

Precis som leverfibros kan fettleversjukdom vara asymptomatisk i små doser. Det kan också minskas över tid om man slutar dricka alkohol och antar en hälsosam kost och träning.

I allvarligare fall, när en stor mängd fett samlas i levern, kan detta orsaka allvarliga hälsoproblem. Det kan leda till fibros (ärrbildning). Det har också kopplats till levercancer och cirros.

Alkoholhepatit: Symtom och behandling

En av de allvarligare sjukdomarna i levern är alkoholhepatit. Det är ett tillstånd som vanligen uppstår hos dem som har missbrukat alkohol under en längre tid. Det förekommer ibland också hos mer måttliga drickare.

Alkoholhepatit har inget med hepatit A, B, C, D eller E att göra. Det är istället en sjukdom som orsakas av att dricka för mycket alkohol. Det medför en allvarlig inflammation i levern. Alkoholhepatit är mer allvarligt och orsakar ofta mer kännbara symtom än fibros eller fettleversjukdom.

Symtom på alkoholhepatit:

  • Trötthet
  • Feber
  • Ömhet i buken
  • Aptitlöshet
  • Kräkningar
  • Muntorrhet
  • Viktminskning
  • Gulsot (gulning av ögon eller hud)
  • Förvirring
  • Lätt att blöda eller få blåmärken

Det är absolut nödvändigt att du slutar dricka och uppsöker läkare om du tror att du har alkoholhepatit. Detta är inte en sjukdom som ska ignoreras.

Låt oss hjälpa dig att påbörja ditt tillfriknande idag – ring oss på 08-124 00 284 eller fyll i kontaktformuläret.

Levercirros: Symtom och behandling

Den överlägset värsta av alla alkoholrelaterade leversjukdomar är levercirros (skrumplever) eftersom den inte kan läkas. Den orsakas ofta som en följd av andra leversjukdomar som fibros.

När levern lider av cirros betyder det att den nästan inte kan göra sitt jobb längre. Med tanke på mängden funktioner som levern är avsedd att utföra kan detta vara katastrofalt för patientens hälsa.

När någon lider av levercirros betyder det att deras lever inte bryter ner gifter effektivt. Dessa gifter blir då kvar och skadar kroppen.

Levern slutar att producera tillräckligt med galla, vilket behövs för att metabolisera fetter eller lipider. Vilket kan göra att fett ackumuleras och lagras.

Slutligen kan en lever med sjukdomen inte skapa tillräckligt med protein, vilket är viktigt för kroppen av olika anledningar.

Alla dessa effekter som cirros ger är mycket allvarliga. Det är därför viktigt att cirros diagnostiseras snabbt och behandlas effektivt.

Här är några av symptomen på cirros:

  • Förlust av muskler
  • Viktminskning
  • Aptitlöshet
  • Gulsot
  • Koncentration av vätska i benen och buken
  • Hjärndimma, förvirring och minnesförlust
  • Kräkningar av blod
  • Blödning i munnen
  • Sömnlöshet
  • Röda palmer
  • Mörk urinfärg
  • Rörelsesvårigheter
  • Andningssvårigheter
  • Yrsel
  • Snabba hjärtslag
  • Förändringar i personlighet
  • Håravfall
  • Feber och högre risk för infektion

När levern stängs av orsakar den ett stort antal obehagliga symtom. Cirros må vara permanent men kan ändå bromsas upp. Det är viktigt att de som lider av detta tillstånd slutar dricka och söker medicinsk hjälp omedelbart.

Vill du ha privat hjälp och råd om beroendebehandling är du välkommen att ringa oss 08-124 00 284.

HÄMTA BROSCHYREN

Tillfrisknandet är möjligt och vi finns här för att hjälpa dig att nå det. Nedan hittar du våra nedladdningsbara broschyrer där du får veta mer om våra olika behandlingsupplägg, får en överblick över våra faciliteter samt hur vi kan stötta dig på din resa i tillfrisknande

Att läka levern

Men det positiva är att levern kan läka och återhämta sig. Hur kan man hjälpa levern att återhämta sig från alkoholrelaterad leversjukdom?

Här är tre enkla steg du kan ta för att hjälpa din lever att läka. Kom ihåg att levern återbildar sig själv naturligt: allt du behöver göra är att underlätta den processen.

1. Sluta dricka alkohol

Det kanske låter uppenbart, men att få bort alkohol är det bästa sättet att ge din lever en paus. När du slutar dricka kan dina leverceller läka istället för att hela tiden behöva bryta ner stora mängder alkohol.

Men det kanske inte räcker med att sluta dricka. Särskilt när det kommer till svårare leversjukdomar, som levercirros och hepatit, är det enda riktiga alternativet abstinens.

2. Förbättra din kost

Levern ägnar mycket tid åt att bearbeta kemikalier som kommer från från fett, socker och salt. Genom att dra ner på skräpmat och gå över till en kost rik på frukt och grönsaker kan du ta bort en del av trycket på levern.

Mat med mycket salt ska undvikas eftersom det kan öka risken för svällande i ben och fötter vilket är ett symptom på cirros.

Ett annat tips är att äta flera små måltider om dagen, snarare än en eller två stora. Detta kan vara till hjälp eftersom kroppen vid allvarliga leverskador inte längre kan bearbeta glykogen, en energikälla, vilket då leder till trötthet.

Att äta flera måltider om dagen eller mellanmål mellan måltiderna kan hjälpa till att motverka trötthet.

Några livsmedel som är bra för levern:

  • Grönsaker (särskilt broccoli och bladgrönsaker)
  • Sura frukter
  • Kaffe
  • Fiberrik mat
  • Fisk, nötter och hälsosamma oljor
  • Vitlök
  • Grönt te

En av de många positiva fördelarna med att avstå från alkohol är att det gör det lättare att anta en hälsosam kost. På grund av dess effekt på blodsockernivåerna kan alkohol göra att vi blir sugna på mat som är rik på socker och salt. När alkohol tas bort försvinner suget.

3. Träna regelbundet

Genom att träna mer – oavsett om det är genom löpning, promenader eller sport – lindrar du stressen på levern och du bränner fett.

Att hålla sig till en hälsosam vikt är bra för kroppen och bra för levern. Detta har stöd från flera vetenskapliga studier.

En studie hittade bevis som tyder på att promenader och styrketräning på daglig basis kan hjälpa till att förebygga cirros.

En annan studie på laboratorieråttor fann att regelbunden träning kan lindra några av alkoholens negativa effekter på levern.

Träning kan också förbättra humör, koncentration och allmänt välbefinnande. Det frigör dopamin, vilket kan hjälpa till att dämpa suget efter alkohol.

Hur lång tid tar det för levern att läka?

Det finns tyvärr ingen exakt tidsskala för hur lång tid det tar för levern att läka. Det beror på flera olika faktorer. Omfattningen av leverskadan är en nyckelfaktor. Dessutom är effektiviteten av behandlingen, och åldern och vikten på den drabbade andra viktiga faktorer.

I vissa fall av mild fettleversjukdom kan levern läka sig själv inom några veckor. Men i fall av alkoholhepatit kan det ta månader eller år, om levern ens klarar att läka.

Behandling av leverskador och alkoholmissbruk

Levern kan läka sig själv och gör ofta det så länge skadan inte är för allvarlig. Om du eller en nära lider av leversjukdom ska du inte ge upp hoppet. Levern är ett fantastiskt organ, och med rätt vård kan den återhämta sig bra.

Hos Stockholms beroendeklinik är vi redo att stötta dig i ditt tillfrisknande från leverskador orsakade av alkoholmissbruk. Vi tror på vikten av utökad behandling och vårt mål är att behandla både de fysiska och de psykologiska effekterna av alkoholmissbruk. Vi erbjuder också medicinsk avgiftning på Castle Craig Hospital i Skottland.

På våra anslutna behandlingshem Castle Craig och Smarmore Castle erbjuder vi inackorderade behandlingsprogram där vi hanterar komplexa problem med missbruk.

Kontakta oss idag

Vi erbjuder effektiv behandling av beroende av alkohol, droger och spel. Vi behandlar också samsjuklighet. Ring oss på 08-124 00 284 så kan vi hjälpa dig.

Du är nästan där.