Crackberoende

Stockholms Beroendeklinik öppenvård

Mottag personlig behandling utan att störa ditt dagliga liv med vårt öppenvårdsprogram

Under 1980-talet utvecklades en ny form av kokain i USA som kallades för crack. Det skulle senare bli känt som en av de mest beroendeframkallande substanserna i världen. I Sverige är crackberoende ovanligt, men det förekommer ibland hos personer som har bott utomlands.

Vad är crack?

Crack är en rökbar form av kokain. Det är en fast och kristalliserad form av kokain som är ett vitt pulver. Crack röks vanligtvis i bitar som även kallas för stenar eller kristaller. Drogen är genomskinlig och kan variera i färg från beige till gul, ljusrosa eller vit. Den ser ut som små stenar, bitar eller kristaller. Vid användning värms crackkristallerna upp och skapar en rök som inhaleras. Drogen anses vara farligare än kokain eftersom det ger ett mer intensivt och kortvarigt rus. Användaren tvingas därför att röka mer av drogen bara några minuter efter den sista dosen för att upprepa eller behålla ruset.

Effekter och tecken på ett crackberoende

Om en person fortsätter att använda crack kan de utveckla ett sug efter drogen och fortsätta ta den, trots att de upplever negativa effekter. Det varierar från person till person hur lång tid det tar att utveckla ett crackberoende. En person bygger vanligtvis snabbt upp en tolerans för drogen. Då måste de ta större mängder för att kunna uppleva samma rus. Om de slutar röka crack och börjar känna abstinenssymptom så är det ett tecken på att kroppen är beroende av drogen. För vissa är det möjligt att bli beroende av crack efter en enda dos.

Faktorer som kan påverka hur lång tid det tar att utveckla ett beroende inkluderar:

 • annan droganvändning
 • familjehistoria med substansanvändning
 • ålder
 • kön
 • vikt
 • mängden man använder
 • hur ofta man använder
 • användning av andra substanser

Många som är beroende av crack får snabbt problem med att upprätthålla ett normalt liv. Många har det svårt ekonomiskt, eftersom de måste köpa drogen regelbundet. En del personer kan bli av med jobbet, gå i personlig konkurs eller till och med stjäla pengar för att ha råd med beroendet. 

Crackberoende

Fysiska skador

Det är vanligt att personer som utvecklar ett beroende av crack får hälsoproblem.

Några av de fysiska skador som kan uppstå är:

 1. organskador
 2. hjärtsjukdom
 3. näringsbrist
 4. infertilitet
 5. överdos
 6. dåliga tänder
 7. andningssvikt
 8. bölder
 9. infektioner
 10. sexuell dysfunktion
 11. stroke
 12. bröstsmärtor

Psykiska biverkningar

Som med många andra psykoaktiva (sinnesförändrande) substanser påverkar drogen hjärnan och man riskerar psykiska problem.

Negativa psykiska effekter som kan uppstå inkluderar:

 • hallucinationer
 • depression
 • psykos
 • paranoia
 • aggressivt/lättretligt beteende
 • risktagande beteende
 • beroende

Ladda ner infoblad

Ladda ner ett informationsblad som ger dig en överblick över Stockholms beroendeklinik och vad vi kan erbjuda.

Beteendemässiga effekter

Som med alla beroenden eller regelbunden droganvändning, så förändras med största sannolikhet användarens beteende. En närstående till användaren kan lägga märke till att de inte längre är intresserade av saker de brukade tycka om, att de inte har tillräckligt med energi för att vara med på familjeträffar och att de gradvis börjar undvika ansvar.

Andra beteenden kan inkludera:

 1. relationsproblem
 2. tar inte ansvar för jobb, skola, föräldraplikter
 3. åker fast för innehav eller drograttfylleri
 4. minnesluckor
 5. stjäl från anhöriga
 6. frågar ofta vänner och familj om pengar
 7. ekonomiska problem
 8. blir av med jobbet eller stängs av från skolan
 9. isolering
 10. förändrar sin vänskapskrets
 11. förlorar vänner p.g.a sitt beteende

Behandling av ett crackberoende

Ett crackberoende är, som många andra beroenden, en hjärnsjukdom som det går att tillfriskna från. Många som utvecklar crackberoende upplever att de inte kan sluta på egen hand och söker därför professionell hjälp. Det första steget på en behandlingen är vanligtvis en medicinsk avgiftning för att kroppen ska kunna reglera sig själv och bli av med drogen och andra gifter.

Om du eller en närstående har ett crackberoende är det aldrig för sent att få hjälp. För att få rätt behandlingsrekommendationer för dig eller din närstående är det alltid säkrast att söka hjälp hos en professionell behandlingsorganisation.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast möjligt

Obligatoriskt” anger obligatoriska fält

Fullständigt namnObligatoriskt
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.