Hur du hanterar stress utan alkohol


Stress är en naturlig reaktion som uppstår p.g.a. vardagliga upplevelser. Det är någonting alla måste hantera då och då

Stress är en naturlig reaktion på vardagliga upplevelser. Det är någonting som alla måste hantera ibland.

Oavsett om stress kommer från till exempel arbete och familj, eller mer allvarliga händelser som sjukdom eller dödsfall, är stress en oundviklig del av våra liv.

Men om du börjar hantera stressiga situationer med ohälsosamma metoder, som att vända dig till alkohol, kan det bli problem. Den här sidan kommer att utforska hur du kan börja må sämre när du använder alkohol för att hantera stress. Vi kommer även gå igenom mer hälsosamma sätt att hantera stress på.

Stress och alkohol i våra liv

På kort sikt kan stress faktiskt gynna din hälsa och hjälpa dig att hantera potentiellt allvarliga situationer. Din kropp reagerar på stress genom att frigöra hormoner som ökar din hjärt- och andningsfrekvens så att kroppen är redo att reagera på utmaningen du står inför. Men om stressnivåerna fortsätter vara höga längre än nödvändigt, kan det orsaka en mängd olika symtom som påverkar din allmänna hälsa och ditt välbefinnande.

Varför är det ohälsosamt att använda alkohol för att hantera stress?

Att ta ett glas för att varva ner i slutet av en jobbig dag är vanligt för många. Men när du börjar använda alkohol för att hantera olika känslor måste du fråga dig själv om denna till synes ofarliga vana kan förvärra din stressiga situation genom att göra dig beroende av alkohol.

Det kan bli ditt föredragna sätt att hantera stress på. Efter några veckor eller månader kommer du att behöva dricka mer och mer alkohol för att känna samma avslappning som du brukade efter ett glas.

Välja behandling: att söka hjälp

Vi är här för att hjälpa dig ta det första steget mot återhämtning

Vad är stress?

När vi pratar om stress menar vi känslan av känslomässig eller fysisk spändhet. Känslan kan komma från en händelse eller tanke som får dig att känna dig frustrerad, arg eller nervös. Stress är din kropps naturliga reaktion på en utmaning.

Vissa typer av stress kan vara positiva så länge det är i små mängder. Till exempel när det behövs för att undvika fara eller för att hinna med något på tid. Ibland behöver vi alla en lite hårdare knuff i rätt riktning.

Men det kan bli problem när du alltid är stressad. Kronisk stress är inte bara mentalt utmattande, det kan också ha negativa fysiska effekter. Stress är kroppens reaktion på skadliga situationer – oavsett om de är verkliga eller inte. En kemisk reaktion äger rum och när du känner dig hotad kan denna reaktion verka som ett skydd.

Känslor förknippade med stress:

Stress kan påverka alla aspekter av ditt liv, inklusive dina känslor, beteenden, mentala förmåga och fysiska hälsa. Kroppen är inte immun mot stress. Ibland inser du inte att de problem du upplever är ett resultat av att du känner dig orolig och stressad.

Psykologiska tecken på stress:

 • Depression
 • Ångest
 • Irritation
 • Rastlöshet
 • Omotiverad
 • Svårt att sova eller sover för mycket
 • Problem med minne eller koncentration
 • Sämre beslutsfattande

Emotionella tecken på stress:

 • Frustration
 • Upprördhet
 • Kan inte kontrollera känslor
 • Svårt att slappna av
 • Dåligt självförtroende

Fysiska symptom på stress:

 • Magproblem (diarré, förstoppning och illamående)
 • Huvudvärk
 • Trötthet
 • Bröstsmärtor och snabba hjärtslag
 • Muskelspänning
 • Sömnlöshet
 • Frekventa förkylningar och infektioner
 • Låg libido
 • Svettiga händer och fötter
 • Spänd käke
 • Tandgnisslande

Beteendesymptom på stress:

 • Förändringar i aptit – antingen äter du inte eller äter för mycket
 • Prokrastinering och undvikande av ansvar
 • Ökad användning av alkohol, droger eller cigaretter
 • Mer nervösa beteenden som nagelbitning, rastlöshet och att gå av och an

Hur lindrar alkohol stress?

Alkohol fungerar genom att blockera kemiska signaler mellan hjärnceller, vilket gör att man känner sig berusad och det inkluderar mer impulsivt beteende, sluddrigt tal, sämre minne och reaktionsförmåga.

De lugnande egenskaperna gör att du känner dig avslappnad och avtrubbad både fysiskt och mentalt, men att dricka alkohol tar inte bort anledningarna till att du är stressad. Det maskerar helt enkelt problemet.

Trots dess lugnande effekter är det mycket viktigt att vara medveten om att alkohol faktiskt kan bidra till känslor av stress, ångest och depression, och göra stress svårare att hantera överlag.

Varför gör alkohol stressen värre?

Även om det kan få dig att känna dig avslappnad, beror detta egentligen på alkoholens effekt på din hjärna och kropp. Det är viktigt att komma ihåg att effekterna av alkohol är tillfälliga. Om du väljer att undvika den verkliga anledningen till att du är stressad så kommer du att må dåligt igen när du är nykter. Det kan leda till att du blir alkoholberoende.

Hur kroppen reagerar på stress

När du känner dig orolig eller rädd frigör din kropp stresshormonerna adrenalin och kortisol. Det är användbart när man behöver få saker gjorda och behöver lite extra kraft. Men det kan även leda till fysiska symptom som snabbare hjärtslag och svettningar. Om du alltid är stressad kan det bli ett problem.

Studier har funnit att kortisol påverkar hjärnans belöningssystem vilket förstärker alkoholens berusningseffekter. Det innebär att du med tiden måste dricka större mängder för att få samma effekt som tidigare. Alkohol höjer kortisolnivån i hjärnan och förändrar i slutändan hjärnans kemi.

Att hantera stress är inte något som vi fick lära oss när vi var yngre. Det är anledningen till att vi ibland blir överväldigade av att hantera verkliga situationer. Vissa människor kan ta allt med ro medan andra blir oroliga nästan omedelbart.

Om du känner igen några av reaktionerna nedan är det troligt att du inte hanterar stress på ett bra sätt. Att hantera det på ett ohälsosamt sätt kan leda till en rad andra problem, som till exempel alkoholism. Många av de nedanstående reaktionerna gör vi omedvetet, så det är viktigt att du känner igen dem när de inträffar.

Fysisk smärta

Om du känner en oförklarlig smärta eller muskelspänningar, särskilt i nacke och axlar, reagerar du kanske på något genom att knyta näven eller käken.

Äter för mycket/för lite

Vårt matsmältningssystem är kopplat till vårt humör, så känslor av stress kan utlösa över- eller underätande, vilket resulterar i viktminskning eller viktökning.

Ilska

Stress kan ofta göra att du blir aggressiv, och du kan bli mer konfronterande utan att provoceras. Om du blir arg över något obetydligt betyder det att du inte har tagit
itu med orsaken till din stress.

Gråtande

Även om det kan vara lindrande att gråta då och då, kan stress utlösa långa perioder av sorg, ibland utan förvarning. Det kan vara saker som inte har med din stress att göra som får dig att gråta.

Depression

Ibland kan stress vara för mycket att hantera. Du kan undvika problem, ringa in sjuk till jobbet, känna dig hopplös eller helt enkelt ge upp. Kronisk stress kan vara en faktor i utvecklingen av depression eller ångestsyndrom.

Dricka alkohol

Även om du inte har druckit på ett tag kan du upptäcka att det är ett snabbt och enkelt sätt att koppla av på när du är stressad. Faktum är att stress är en ledande orsak till återfall, för många vänder sig till alkohol för att undvika att känna sig belastade av sina känslor.

Negativa effekter av stress

Vi diskuterade tidigare i den här texten om symptomen på stress och ju längre stressen dröjer kvar, desto större risk är det för negativa effekter. För mycket stress kan leda till:

 • Magsår
 • Hjärtsjukdom
 • Högt blodtryck
 • Ryggvärk
 • Högt blodsocker
 • Sömnlöshet
 • Infertilitet
 • Låg libido

Olika typer av stress

För det mesta vet du vad som stressar dig, men andra gånger kanske du inte inser hur ditt mentala och fysiska mående förändras. Ett praktiskt sätt att identifiera vad som utlöser din stress är att göra en lista över alla olika delar av ditt liv. Du kanske upptäcker saker som du inte har insett är ett problem.

Ekonomisk stress

Ekonomisk stress är en enorm börda och många vill fly från sina ekonomiska problem genom att dricka alkohol.

Familjestress

Familjelivet kan vara stressigt på många olika sätt. 

Jobbstress

Arbetsplatsen är en stor källa till stress för många. Oavsett om det är på grund av ett högt tempo, korta deadlines eller att man inte kommer överens med sina kollegor.

Hälsostress

Hälsoproblem kan orsaka en hel del stress, men många inser inte att den extra stressen kan förvärra de hälsoproblem som redan finns.

Sociala medier

Sociala medier har blivit populärt de senaste åren. Även om många underskattar hur mycket det påverkar oss, så har det visat sig vara en sak som stressar oss mycket. Särskilt unga vuxna. Termen “teknikstress” har myntats för att beskriva denna unika typ av stress.

Lagliga problem

Att behöva hantera juridiska problem kan vara extremt påfrestande, oavsett om det handlar om affärer eller familjen. Att självmedicinera för att hantera lagliga situationer är inte ovanligt.

Hur stress och alkohol skapar en ond cirkel

Stress och beroenden går ofta hand i hand. Stress kan leda till alkoholism, men också till ångest och depression. Om du använder det ena för att hantera det andra kan du hamna i en ond cirkel innan du ens märker det.

Att dricka mer än planerat

När du börjar dricka alkohol för att hantera stress, så är det lätt att falla in i vanan att använda det för att klara av andra situationer.

Alkohol är sederande och lugnande. Men trots att det har lugnande effekter så kan tungt drickande leda till fysiska och psykiska hälsoproblem.

Jellinekkurvan skapades på 1950-talet och har sedan dess använts regelbundet när alkoholism ska diskuteras. Kurvan börjar med början av ett alkoholberoende och går sedan igenom fysiska problem som att försumma kosten och utseendet, samt psykiska problem som skam, bitterhet och en förändring av den moraliska kompassen.

Men Jellinekkurvan avslutas inte längst ner på botten vid “tungt drickande”, utan den fortsätter uppåt till fasen “tillfrisknande”.

Att hantera orsaken till problemet

När du väl har hittat ett hanteringssätt som du tror fungerar, är det lätt att förlita dig på det för att hantera saker som till exempel stress på. Även om det kan ha börjat med att du dricker för att glömma en stressig dag på jobbet, kan det mycket snabbt utvecklas till något mer.

För att förhindra stress är det viktigt att ta itu med den faktiska orsaken till det. Alkohol kommer att maskera problemen, men det kommer inte att lösa ditt problem.

Många tycker att det är svårt att vara ärliga om sina känslor, men att öppna upp om saker som är jobbiga kan vara bra för dig.

Att hantera stress utan alkohol

Om du har använt alkohol som ett sätt att hantera stress på, riskerar du att bli beroende av det för att ta dig igenom svåra tider. Det finns många hälsosamma sätt att hantera stress på som inte kan leda till olika skador. Genom att testa några av dessa saker varje vecka kan minska dina stressnivåer avsevärt.

Träning

Alla typer av träning har positiva effekter på din hälsa och ditt mående. Personer med ett regelbundet träningsprogram är mindre deprimerade, mindre stressade och har högre självkänsla. När du tränar frisätter din hjärna endorfiner som även kallas för “lyckohormoner”. Din hjärna tillverkar den här lugnande effekten naturligt, utan behovet av alkohol.

Avslappning

Avslappningsmetoder som meditation lär dig att tömma sinnet och andas genom stressen. Att ta dig för dig själv låter dig slappna av utan att störas utifrån, så att du verkligen kan fokusera på att stressa ner.

Dela på stressen

Att dela dina tankar och känslor med någon annan är ovärderligt. Du kommer inte bara att känna dig lättad, utan det hjälper även andra att förstå din situation bättre och vad du går igenom. Om du inte känner dig bekväm med att prata med någon du känner, så är det en bra idé att söka regelbunden terapi för att undvika att känslorna läggs på hög.

Sätta gränser

Det är viktigt att sätta gränser när det kommer till människor eller situationer i ditt liv som kan bidra till din stress. Att känna igen när du har fått nog och behöver lite utrymme är mycket viktigt.

Kontakta oss idag

Vi erbjuder effektiv behandling av beroende av alkohol, droger och spel.

När behöver stress medicinsk behandling och hur kan det behandlas?

Om du märker att du använder skadliga metoder för att hantera din stress bör du fundera på om det är dags att behandla det på något annat sätt.

Terapier som KBT, mindfulness, yoga och akupunktur har länge använts för att motverka stresskänslor och hjälpa dig att reagera mer effektivt på de stressande situationerna.

Även om det finns mediciner som kan hjälpa personer att hantera stress och ångest rekommenderas det inte alltid. Det tar nämligen inte itu med de bakomliggande orsakerna till stressen och är dessutom beroendeframkallande.

Om du har märkt att du dricker mer och oftare eller om du inte tar dig igenom dagen utan ett glas för att behålla lugnet, så bör du söka hjälp så snart som möjligt.

Du kanske inte vet om ditt drickande bidrar till din depression eller ångest. Alkoholen kan verka hjälpa dig att hantera stress, men på lång sikt kan det vara precis tvärtom.

Kontakta oss via e-post för att prata om vilken alkoholismbehandling som kan passa dig. Vi har inga väntetider.