Kan man bli bakfull av cannabis?


Vår expert förklarar. Det är en vanlig uppfattning att man till skillnad från alkohol inte kan bli bakfull av cannabis. Den tron kommer från uppfattningen att alkohol är ett mer skadligt berusningsmedel än cannabis (även känt som gräs eller marijuana). Vi som arbetar som specialister på behandling av bland annat cannabisberoende vet att det inte stämmer.

Hur orsakar cannabis baksmälla?

Om du röker cannabis vet du hur hjärndimman känns morgonen efter rökning och de andra effekterna som du känner av dagen efter.

Ju mer du röker desto längre stannar cannabisen i din kropp – tunga brukare testar ofta positivt en månad eller längre efter sista användningen. Så länge cannabisens aktiva ingrediens finns i din kropp kommer du att vara delvis påverkad av droger.

Hur känns det att vara bakfull på cannabis?

 • Trötthetskänslor
 • Hjärndimma / dimmig känsla i huvudet
 • Försämrad reaktionsförmåga / ovaksam
 • Förvirring efter man vaknar
 • Vissa får huvudvärk

Cannabis gör dig arg

Har du känt dig arg eller uppretad efter att ha använt cannabis eller om du inte har använt cannabis på ett tag? Har dina kompisar kanske sagt till dig att slappna av eller ta det lugnt?

Även om cannabisbruk är kopplat till att man känner sig avslappnad, rapporterar många att de känner sig irriterade eller till och med ursinniga efter att ha rökt eller ätit marijuana. De här symptomen är vanligare vid abstinens.

Välja behandling: att söka hjälp

Vi är här för att hjälpa dig ta det första steget mot återhämtning

Cannabisberoende

Det kan vara svårt att tro att du är beroende av cannabis men faktum är att om du röker varje dag så är du en vanerökare.

Är du beroende av cannabis? Här kan du göra en snabb beroendebedömning på engelska.

6 frågor du borde ställa till dig själv:

 1. Röker du varje dag eller nästan varje dag?
 2. Upplever du suget efter cannabis?
 3. Hur mycket tid ägnas åt att köpa och röka cannabis?
 4. Har du börjat använda mer cannabis över tid?
 5. Brukar du mer än vad du hade tänkt dig?
 6. Fortsätter du att använda cannabis trots negativa konsekvenser?

Om du har svarat ja på ovanstående frågor eller spenderar mycket tid och pengar på att köpa cannabis varje vecka är det troligt att du har ett beroende.

Cannabis kan låta kul för vissa människor men det är mycket allvarligt. Det leder ofta till psykiska tillstånd och störningar som ökad ångest och depression.

För personer som har drag eller en familjehistoria med humörstörningar eller psykos måste vara extra försiktiga. Det är aldrig ofarligt att använda cannabis men har man psykisk ohälsa i släkten är riskerna större. 

Bedömning av cannabisberoende

Om du tror att du är beroende av cannabis och vill söka privat vård är du välkommen att kontakta oss. Kontakta oss idag – vi har inga väntetider. Vi utvärderar dina cannabisvanor och ger dig råd och berättar vilka typer av vård som finns.

Beroendebehandling av cannabis

Sanningen är att ju mer du röker, desto mer är din hjärna beroende av att få THC. När du slutar måste din hjärna därför vänja sig vid att inte få det längre.

Detta är en viktig process för att bryta dig fri från beroendet.

Vid behandling hos oss på Stockholms beroendeklinik tittar vi även på huvudanledningarna till ditt beroende (stress, ångest, depression).

Samtidigt som vi får din kropp att bli ren från THC, arbetar vi tillsammans för att behandla de psykiska problemen som kan finnas. Vi lär dig hanteringsmetoder och verktyg som hjälper dig att inte vända dig till drogen igen.

Känner du att du behöver behandling för ditt cannabisberoende då kan du kontakta oss.

Vetenskapliga studier av effekterna

En tidig studie av effekterna av cannabis visade att de mer långvariga effekterna var annorlunda än de omedelbara effekterna. En kommentar i studien sa: “Dessa tydliga fynd visar att marijuanarökning kan skapa kvarvarande effekter dagen efter rökning (baksmälla).”

Faktum är också att marijuanan som användes i studien bara hade 2.9 % THC, vilket är mycket mindre potent än det gräs som säljs idag som ofta kan innehålla allt från 10 % till 30 % THC. 

Om så lite THC som 2,9 % kan påverka dig dagen efter kan du föreställa dig vad högre koncentrationer kan göra i samma tidsram. Det är helt enkelt mer att hantera och metabolisera.

Vad cannabis lämnar efter sig i kroppen

THC är en ren psykoaktiv kemisk förening som får dig att känna ett rus. Kemikalien är fettlöslig och kan stanna i kroppen i flera dagar. Enkla rörelser eller fysisk träning kan släppa THC tillbaka till blodomloppet långt efter sista användningen.

Det är viktigt att komma ihåg att vanliga rökare oftast har nästan konstanta nivåer av THC i kroppen. Det kan då förklara varför vanliga rökare kan uppvisa symtom på depression när både aktivitietsnivåerna minskar och intresset för hobbyer, sociala situationer eller arbete avtar.

För att få råd och hjälp kring behandling av cannabisberoende hos dig själv eller någon närstående så kan du kontakta oss.