Innehållsförteckning
Ibuprofen är ett antiinflammatoriskt läkemedel utan steroider, även kallat NSAID, som lindrar smärta, feber och inflammation. Ibuprofen säljs receptfritt under flera varumärken som Ipren och Ibuprofen Orifarm. Att blanda ibuprofen och alkohol kan vara farligt och leda till allvarliga biverkningar. Andra smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol, såsom Alvedon, kan också vara farliga att kombinera med alkohol.
På denna sida tar vi en titt på farorna med att kombinera ibuprofen (och andra läkemedel) och alkohol, samt hur du tar det på ett säkert sätt.
Om du eller en anhörig har problem med alkoholberoende eller smärtstillande läkemedel kan vi på Stockholms beroendeklinik hjälpa dig. Kontakta oss idag för att boka en kostnadsfri konsultation.
Är det säkert att dricka alkohol och ta ibuprofen?
Ibuprofen är ett receptfritt läkemedel, men det är ändå kraftfullt och kan ge allvarliga biverkningar vid felanvändning.
Att blanda ibuprofen med alkohol kan vara olämpligt då det både kan minska läkemedlets effekt och öka risken för biverkningar. Hur kroppen reagerar på kombinationen varierar från person till person.
Om du har vissa sjukdomar kan du dessutom vara extra känslig för alkohol, oavsett om du tar medicin eller inte. Reaktionerna kan vara svåra att förutsäga, särskilt i början av en behandling.
Vid långvarigt bruk av ibuprofen i kombination med alkohol ökar risken ytterligare, bland annat för magsår och leverskador. Därför är det viktigt att prata med en läkare innan du dricker alkohol samtidigt som du tar smärtstillande läkemedel som ibuprofen.
Vilka är farorna med att dricka alkohol och ta ibuprofen?
Att dricka alkohol medan du tar ibuprofen kan öka risken för flera biverkningar. Nedan följer några av de vanligaste och allvarligaste:
-
Magsår och gastrointestinala blödningar
Ibuprofen kan irritera slemhinnorna i magen och tarmen, vilket är anledningen till att läkemedlet bör tas tillsammans med mat. Alkohol irriterar också magen, vilket ökar risken när det kombineras med ibuprofen.
Forskning visar att både alkohol och NSAID-läkemedel som ibuprofen är självständiga riskfaktorer för magsårsblödning, och att risken ökar markant vid regelbunden användning. När dessa kombineras kan vanliga biverkningar som sår, blödningar och förhöjd hjärtfrekvens bli mer uttalade. Risken för blödningar och magsår ökar när ibuprofen tas i höga doser eller under längre tid.
-
Njurskador
Njurarna är ansvariga för att filtrera bort skadliga ämnen från kroppen, inklusive alkohol. Ju mer alkohol du konsumerar, desto större belastning utsätts njurarna för.
Ibuprofen och andra NSAID-preparat påverkar njurarnas funktion genom att hämma produktionen av enzymet cyklooxygenas (COX). Detta enzym spelar en viktig roll i njurarnas förmåga att reglera blodflödet. När COX hämmas minskar inflammation och smärta, men njurarnas filtreringsförmåga kan också försämras, särskilt vid långvarig användning.
Samtidig alkoholkonsumtion ökar belastningen på njurarna ytterligare. Studier har visat att regelbundet alkoholintag kan fördubbla risken för att utveckla kronisk njursjukdom.
Även om risken är låg hos friska personer som sällan använder ibuprofen, kan kombinationen av alkohol och ibuprofen vara farlig för dem som redan har nedsatt njurfunktion.
Vanliga tecken på njurskador är:
-
- Trötthet och brist på energi
-
- Svullnad i fötter, händer eller anklar
-
- Andfåddhet
Om du har haft njurproblem tidigare är det särskilt viktigt att rådgöra med en läkare innan du använder ibuprofen i kombination med alkohol.
-
-
Ökad dåsighet
Både alkohol och ibuprofen kan var för sig ge upphov till dåsighet. När de kombineras kan detta påverka sömnigheten ytterligare, vilket kan resultera i ökad trötthet, nedsatt reaktionsförmåga eller svårigheter att fungera som vanligt. Det är därför viktigt att undvika bilkörning eller användning av andra maskiner och fordon om du druckit alkohol och tagit ibuprofen i kombination. Du bör även undvika att köra bil om du endast druckit alkohol då det fördröjer reaktionstiden och försämrar koordinationen.
Risken är större hos äldre vuxna
Risken med att blanda alkohol och medicin ökar med åldern då äldre personer har svårare att bryta ner alkohol. De är också mer benägna att behöva ta läkemedel, vilket förvärrar riskerna. Äldre personer har därför en ökad risk för biverkningar när de kombinerar ibuprofen och alkohol.
Absorptionshastigheten och effektiviteten av alkohol och mediciner hämmas hos äldre vuxna. Detta beror på att metabolismen avtar med åldern, vilket innebär att enzymet alkoholdehydrogenas (ADH) finns i lägre nivåer än hos yngre personer.
Dessutom förändras kemikalier i hjärnan och kroppen med åldern, inklusive de som reglerar vakenhet och energi. Äldre personer är mer känsliga för vissa mediciner, vilket kan göra dem dåsiga. När dessa mediciner tas i kombination med alkohol, ökar risken för olika hälsoproblem.
Tecken på att du måste uppsöka en läkare
I vissa fall kan kombinationen av ibuprofen och alkohol leda till farliga konsekvenser. Om du tar ibuprofen och upplever något av följande symtom bör du omedelbart uppsöka läkare:
-
Symtom
- Ihållande magsmärtor/kramper
- Blod i avföringen
- Blodiga kräkningar
- Snabba hjärtslag
- Svimningar
- Yrsel
- Svart/tjärliknande avföring
- Kräkningar som ser ut som kaffesump
Hur länge efter att ha druckit alkohol kan jag ta ibuprofen?
Hur lång tid det tar för kroppen att förbränna alkohol varierar från person till person och beror på faktorer såsom typ av alkohol, biologiskt kön, ålder, kroppsstorlek, vad du har ätit, hur snabbt du har druckit samt om du tar några andra mediciner.
I genomsnitt metaboliserar en person ungefär 0,1 gram alkohol per kilo kroppsvikt och timme. För en person som väger 60 kg tar det ungefär två timmar att förbränna en standardportion alkohol, vilken innehåller 12 gram ren alkohol. Om du har druckit två starköl (66cl totalt) tar det cirka fyra timmar innan kroppen har metaboliserat alkoholen.
Om du har druckit måttligt rekommenderas det att vänta minst 4 till 6 timmar efter att ha konsumerat alkohol innan du tar ibuprofen eller paracetamol. För att vara på den säkra sidan är det bra att vänta till dagen efter. Kom dock ihåg att läsa bipacksedeln, alternativt rådfråga din läkare för att veta exakt när du kan ta ibuprofen efter att du har druckit.

Andra läkemedel som inte ska kombineras med alkohol
Det är inte bara ibuprofen som kan vara farligt att kombinera med alkohol. Det finns flera andra läkemedel som också bör undvikas tillsammans med alkohol för att minska risken för allvarliga biverkningar eller minska läkemedlets effektivitet. Här är några exempel:
-
Andra läkemedel
- Vissa antidepressiva läkemedel: När dessa läkemedel kombineras med alkohol kan det öka risken för biverkningar som dåsighet, yrsel och nedsatt koncentration, samt påverka läkemedlets effektivitet.
- Epilepsiläkemedel (antikonvulsiva läkemedel): Alkohol kan påverka effekten av dessa läkemedel och öka risken för biverkningar som trötthet och koordinationsproblem.
- Läkemedel mot högt blodtryck: Att dricka alkohol när du tar dessa läkemedel kan leda till blodtrycksfall, vilket kan vara farligt och leda till yrsel eller svimning.
- Läkemedel mot diabetes (glukossänkande läkemedel): Kombinationen av alkohol och dessa läkemedel kan påverka blodsockernivåerna och öka risken för hypoglykemi, vilket kan vara livshotande.
- Läkemedel mot sömnlöshet: Dessa läkemedel kan förstärka alkoholens effekter, vilket kan leda till allvarlig dåsighet och nedsatt reaktionsförmåga.
- Benzodiazepiner och andra ångestdämpande läkemedel: Dessa kan förstärka den dämpande effekten av alkohol, vilket kan leda till överdriven dåsighet, respiratoriska problem eller medvetslöshet.
- Smärtstillande läkemedel: Opioider och vissa andra smärtstillande medel kan ha en farlig interaktion med alkohol, vilket ökar risken för andningsdepression och överdosering.
- Antihistaminer: Dessa kan orsaka ökad dåsighet och bör inte kombineras med alkohol, som också har en dämpande effekt.
- Antibiotika: Viss antibiotika, som metronidazol och tinidazol, kan orsaka allvarliga reaktioner om de kombineras med alkohol.
- Blodtryckssänkande läkemedel: Alkohol kan påverka blodtrycket och interagera med vissa läkemedel som används för att behandla högt blodtryck.
- ADHD-läkemedel: Att blanda stimulerande och lugnande medel som alkohol ökar risken för överdosering och missbruksstörningar samt kan leda till skadliga fysiska effekter som kramper.
- Antipsykotiska läkemedel: Dessa används vid bipolär sjukdom eller schizofreni och att blanda dem med alkohol ökar riskerna för nedsatt omdöme, yrsel, lågt blodtryck och försämrat psykiatriskt tillstånd.
- Blodförtunnande läkemedel: Blodförtunnande medel i kombination med alkohol ökar risken för inre blödningar och kan motverka läkemedlets effekt, vilket ökar risken för stroke eller hjärtinfarkt.
Du bör även undvika att blanda alkohol och läkemedel för följande medicinska tillstånd:
-
Medicinska tillstånd
- Hosta
- Förkylningar och influensa
- Kärlkramp (agina pectoris)
- Artros
- Illamående
- Diabetes
- Förstorad prostata
- Halsbränna
- Högt kolesterol
- Hypertoni
- Muskelsmärta
Hur du tar ibuprofen och andra läkemedel på ett säkert sätt
För att minska risken för problem när du tar läkemedel i kombination med alkohol, finns det flera försiktighetsåtgärder du kan vidta:
-
Försiktighetsåtgärder
- Läs alltid bipacksedeln: Den innehåller viktig information om hur läkemedlet ska användas och eventuella interaktioner med alkohol.
- Följ läkarens anvisningar: Om din läkare har gett specifika råd om att undvika alkohol när du tar ett visst läkemedel, är det viktigt att följa dessa.
- Drick alkohol i måttliga mängder: Lågriskkonsumtion för friska män och kvinnor innebär att du konsumerar mindre än tio standardglas alkohol per vecka och max tre standardglas vid ett och samma tillfälle. Dessutom bör du avsätta minst en dag i veckan där du avstår helt från olika typer av alkohol. Att hålla sig inom dessa gränser kan minska risken för biverkningar.
- Ät något innan du dricker alkohol: Mat i magen kan hjälpa till att minska alkoholens påverkan på kroppen och minska risken för biverkningar.
- Unvik att ta läkemedel för att lindra baksmälla: Detta eftersom alkohol vanligtvis finns kvar i systemet hos en person med baksmälla. Magen tenderar också att vara mer sårbar vid denna tidpunkt, vilket ökar risken för magsår och gastrointestinala blödningar.
- Undvik kombinationen om du har en historia av missbruk: Om du har haft problem med alkoholmissbruk eller läkemedelsberoende tidigare, är det bäst att helt undvika att kombinera alkohol med läkemedel.
Genom att följa dessa råd kan du minska risken för allvarliga biverkningar när du tar läkemedel och dricker alkohol. Om du är osäker på om det är säkert att kombinera ett visst läkemedel med alkohol, rådfråga alltid en läkare eller apotekspersonal.
Behandling för beroenden av alkohol och läkemedel på Stockholms beroendeklinik
Om du eller en anhörig har problem med läkemedel eller alkohol kan vi på Stockholms beroendeklinik hjälpa dig. Vi erbjuder skräddarsydd behandling med öppenvård som kan kombineras med studier eller arbete samt avgiftning på behandlingshem för dig som behöver mer intensiv vård.
Här kan du läsa mer om vår behandling för alkoholberoende.
Har du frågor eller vill veta mer om våra behandlingar? Kontakta gärna oss idag. Vi erbjuder alla en kostnadsfri konsultation utan förpliktelser där vi kan diskutera kring din situation. Fyll i formuläret nedan, så hjälper vi dig så snart vi kan.

Ta steget och sök hjälp
Vanliga frågor
-
Kan man ta Ipren om man har druckit alkohol?
Det är inte rekommenderat att ta Ipren (ibuprofen) direkt efter att ha druckit alkohol. Kombinationen kan öka risken för magsår, blödningar och påverkan på njurarna. Vänta minst 4–6 timmar efter måttlig alkoholkonsumtion innan du tar ibuprofen.
-
Vad händer om man blandar Ipren och alkohol?
Att blanda receptfria läkemedel som Ipren och alkohol kan leda till allvarliga biverkningar som magbesvär, inre blödningar, njurpåverkan och ökad dåsighet. Risken ökar vid hög dos eller långvarig användning.
-
Hur lång tid efter alkohol kan man ta ibuprofen?
För att minska risken för biverkningar bör du vänta minst 4–6 timmar efter att ha druckit alkohol innan du tar ibuprofen. Vid större mängder alkohol är det säkrast att vänta till nästa dag.
-
Är det farligt att ta Ipren dagen efter alkohol?
Det är oftast inte farligt att ta Ipren dagen efter om alkoholen har lämnat kroppen och du inte har några symtom som illamående eller magsmärta. Men om du är osäker, prata med din läkare.
-
Vilka biverkningar kan uppstå av Ipren och alkohol tillsammans?
Vanliga biverkningar som kan uppstå av Ipren och alkohol tillsammans inkluderar magsmärtor, illamående, yrsel, trötthet och i värsta fall magsår eller njurskador. Kombinationen kan också påverka din reaktionsförmåga.
-
Kan äldre ta Ipren om de druckit alkohol?
Äldre personer är mer känsliga för både alkohol och läkemedel. Därför är risken för biverkningar som dåsighet, blödningar och njurpåverkan högre. Extra försiktighet rekommenderas.
-
Hur vet jag om jag fått en negativ reaktion av Ipren och alkohol?
Om du fått en negativ reaktion av Ipren och alkohol kan du uppleva symtom som blod i avföringen, svart avföring, blodiga kräkningar, yrsel, snabb puls eller ihållande magsmärta. Sök vård omedelbart.
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast möjligt
”Obligatoriskt” anger obligatoriska fält