Du kanske har fått Tramadol utskrivet på recept som smärtstillande och är chockad över att du inte klarar dig en hel dag utan det. Eller så kanske du har köpt Tramadol av en langare och trodde att det var ett säkert sätt att koppla av på.

Eller så kanske du är orolig att en närstående har blivit beroende av Tramadol. Oavsett anledning till att du läser här kan vi berätta hur du känner igen ett beroende av Tramadol och hur du kan sluta ta drogen på ett säkert sätt.

 • Tramadol är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla måttlig till svår smärta. Trots att det inte är rekommenderat att ta det längre än några veckor får en del personer med kronisk smärta Tramadol utskrivet under längre perioder.
 • Tramadol är en opioid som gör att du känner dig avslappnad och glad. Det är anledningen till att det ofta används rekreationellt på fester och klubbar. Tramadol kallas även för lena, tram och tradd. Andra läkemedel som innehåller samma substans som Tramadol är Tiparol, Nobligan, Tradolan, Dolol och Zamadol.
 • Ett beroende av Tramadol är inte en exakt vetenskap och varierar beroende på hur mycket och hur länge du tar det, din fysiska och mentala hälsa, familjehistorik och om du tar andra substanser inklusive alkohol.
 • Det kan vara svårt att upptäcka att du eller någon annan är beroende av Tramadol. Fysiska tecken på ett riskbruk av Tramadol inkluderar humörförändringar, yrsel, illamående och ett sluddrigt tal.
 • Att tänka på Tramadol hela tiden, att ta mer än den föreskrivna dosen, att du känner dig sjuk när du slutar ta det och försöker att köpa det på ett olagligt sätt när det tar slut är tecken på att du har blivit beroende av Tramadol.
 • Det är bäst att sluta ta Tramadol stegvis och med hjälp av utbildad vårdpersonal som är experter på beroenden. Genom att göra det kan du minimera abstinenssymptomen som kan vara lindriga till svåra.
Contact Starta din resa mot ett tillfrisknande idag. Ring 08-124 00 284.

Är Tramadol beroendeframkallande?

Det kan vara svårt att förstå att något som du tar på din läkares inrådan för att behandla smärta kan leda till ett drogberoende, men Tramadol kan vara beroendeframkallande om det tas under en längre period.

Du kanske trodde att det var ofarligt eftersom det är lagligt, men Tramadol är en kontrollerad substans i Sverige eftersom den anses kunna leda till riskbruk och ett beroende. Även personer som inte har någon historik av substansberoende kan bli beroende av Tramadol.

Du kanske har valt att ta Tramadol för att du trodde att det var ett säkrare val än andra opioider som till exempel heroin och att du inte skulle bli beroende. Det är du garanterat inte ensam om, men med rätt beroendebehandling kan du sluta ta Tramadol, långsiktigt och på ett säkert sätt.

Det är lätt bygga upp en tolerans mot Tramadol, vilket innebär att du behöver ta mer för att få samma effekt. Oavsett om det är för att lindra smärtan eller för att få ett rus. Du kan ha ett fysiskt beroende av Tramadol och att sluta med det tvärt kan leda till allvarliga abstinenssymptom.

Ett beroende av Tramadol kan leda till en mycket allvarlig nedåtgående spiral. En ung kvinna som fick Tramadol utskrivet för diskbråck ökade sin dos för att först lindra smärtan, sedan för att förebygga smärta och så småningom för att hennes vanliga dos gjorde att hon kände sig mindre orolig, gladare och gav henne en ‘rosaskimrande’ syn på livet. När hon inte längre kunde få tag i Tramadol genomförde hon flera självmordsförsök.

Är Tramadol psykoaktivt?

Om en drog är psykoaktiv innebär det att den påverkar hjärnan och förändrar humöret, beteendet, tankar och känslor. Tramadol är psykoaktivt och  gör att du känner dig avslappnad och pigg, vilket kan leda till ett riskbruk.

Faktumet att det höjer nivåerna av hjärnans må bra-kemikalier serotonin och noradrenalin uppmuntrar personer att fortsätta ta det, eftersom det får dem att känna sig ‘glada hela dagen’. Det sägs också öka energin och förbättra den sexuella prestandan.

Om du slutar ta Tramadol tvärt och utan stöd kan du få otrevliga abstinenssymptom efter bara några timmar. Detta är anledningen till att så många sträcker sig efter en till Tramadol.

Hur är Tramadol klassat i Sverige?

Läkemedelsverket har narkotikaklassat Tramadol i Sverige och det är i första hand risken för beroende och missbruk. Tramadol tillhör gruppen opioider och är nära besläktat med heroin och morfin, men det anses ofta vara mindre farligt än andra droger. Men det stämmer tyvärr inte. Alla droger som påverkar hjärnan kan leda till ett beroende.

Tramadol är endast tillgängligt med recept och kan inte köpas receptfritt på apotek. Om du handlar det av en langare eller på de gömda delarna av internet som kallas för ‘dark web’ kan du aldrig vara säker på att det inte har blandats ut med andra skadliga substanser eller om det ens innehåller något Tramadol överhuvudtaget.

Trots att det inte är en olaglig drog kan du dömas till fängelse om du köper Tramadol utan ett recept från en läkare.

Vilka tecken och symptom finns det på Tramadolberoende?

Att ta Tramadol längre än vad som har föreskrivits eller i högre doser, att köpa det olagligt för att få ett rus eller att blanda det med andra droger eller alkohol är exempel på ett riskbruk av Tramadol.

Även sättet du tar det på – att krossa piller och snorta dem för att få en bättre effekt – är ett tecken på att ditt förhållande till Tramadol är bortom kontroll och du behöver beroendebehandling.

Det är viktigt att du känner igen tecknen på ett riskbruk av Tramadol hos dig själv eller hos någon närstående, innan det utvecklas till ett beroende som kan vara svårare att få bukt med. Symptomen kan vara fysiska och psykiska, lindriga till allvarliga. Men de kan även vara vaga och otydliga. Det innebär att ett beroende av Tramadol är svårt att identifiera, särskilt om det påverkar personer som du aldrig skulle tro var beroende av en substans.

Tecken att hålla utkik efter kan vara att de får slut på Tramadol tidigare än vanligt, att de säger att de behöver mer, att de går till fler doktorer för att få ett annat recept eller fejkar en skada för att få mer.

När det kommer till hur ett beroende av Tramadol får dig att må är yrsel, illamående och sluddrigt tal tecken på att du tar för mycket. Du kommer även ha intensiva sug och känna dig besatt av att få tag i mer, så mycket att det påverkar ditt jobb och personliga liv.

Tro inte att det är ofarligt för att du har recept. Tramadol dämpar det centrala nervsystemet och saktar ner dess funktion, inklusive hjärna-, hjärta- och lungaktiviteten. Om det tas för mycket kan det leda till en överdos och till och med vara dödligt.

Fysiska symptom på riskbruk av Tramadol

 • Huvudvärk
 • Illamående och kräkningar
 • Trötthet
 • Sluddrigt tal
 • Yrsel
 • Svettningar
 • Kliande hud
 • Torr mun
 • Förstoppning
 • Diarré
 • Muskelvärk
 • Anfall
 • Koma

Psykiska symptom på riskbruk av Tramadol

 • Humörförändringar
 • Depression
 • Upprördhet
 • Dålig koordination
 • Förvirring
 • Känna sig spänd
 • Ångest
 • Intensivt sug
 • Besatt av att få tag i mer

Tramadol är särskilt farligt om det blandas med andra droger och även receptfria förkylnings- och hostmediciner eftersom det kan leda till något som heter serotonergt symptom. Det höjer nivåerna av serotonin i kroppen, vilket höjer hjärtfrekvensen och blodtrycket. I extrema fall kan det även leda till anfall.

Att kombinera alkohol och Tramadol är också farligt.

När bör du söka hjälp för ett beroende av Tramadol?

Ett beroende kommer inte med en regelbok och det kan vara så subtilt att du inte inser att du har ett beroende förrän din hälsa påverkas eller du har förlorat ditt jobb eller familj.

Om ditt beroende av Tramadol har överraskat dig kanske du inte är redo att acceptera att du har ett beroende eller ett problem överhuvudtaget. Det är förståeligt, men var så säker på att du inte är ensam och det är möjligt att få diskret hjälp.

Om du eller en närstående inte kan gå en hel dag utan Tramadol, kan inte sluta ta det eftersom du får abstinens, har ett förändrat humör eller beteende på grund av Tramadol och inte kan sluta tänka på hur du ska få nästa dos behöver du hjälp. Du kan inte kontrollera Tramadol, för substansen kontrollerar dig.

Du måste vara ärlig med dig själv. Bara du vet hur intensivt ditt sug är och om du måste ta mer än din föreskrivna dos eller köpa det olagligt eftersom din läkare inte skriver ut det till dig längre. Du kanske hamnar i riskfyllda situationer för att köpa det olagligt? Vem har kontrollen och makten här? Du eller Tramadol?

Om du oroar dig för din närstående, förklara att du finns där för dem på ett mjukt och icke-dömande sätt. Du kanske kan erbjuda dig att besöka läkaren med dem eller undersöka vilket stöd eller hjälp de behöver. De kan känna sig förvirrade över att en medicin som de har tagit med goda avsikter nu dominerar hela deras liv.

Hur behandlas ett beroende av Tramadol?

Även om Tramadol har skrivits ut åt dig och inte är en illegal drog, är det säkrast och mest effektivt att söka professionell vård för ditt beroende. Det är väldigt svårt att sluta ta Tramadol omedelbart och helt själv, eftersom suget är så intensivt att du löper stor risk att ta ett återfall och abstinensen kan göra att du känner dig dålig både fysiskt och psykiskt.

Att minska användningen av Tramadol gradvis över några veckor är ett säkert sätt att avgifta dig på. Du kan ibland få ett alternativ till Tramadol utskrivet, såsom monoxodin eller klonidin som används för att behandla högt blodtryck. Att sluta gradvis låter dig undvika den svåraste abstinensen och minskar risken för att du tar ett återfall.

Du kanske också behöver stöd för att förstå varför du blev beroende från första början – oavsett om det inte var med mening och din användning av Tramadol blev okontrollerbart, eller om du letade efter något som du trodde var ett säkert rus för att fly verkligheten.

Precis som ett beroende inte påverkar alla på samma sätt svarar inte alla likadant på samma behandling, men det finns definitivt något där ute som passar dig. Behandling för ett Tramadolberoende inkluderar:

Intervention

Detta är när någon, vanligtvis en vän, familjemedlem eller partner, berättar för dig att de är oroliga över att du använder Tramadol på ett riskfyllt sätt. De kanske har upptäckt att du beter dig annorlunda som du inte har märkt själv, eller skyllt på stress eller trötthet.

Även om det känns pinsamt eller att du nekar till det kan din räddning vara en person du kan anförtro dig åt eller som kanske kan följa med dig till din läkare.

Om du funderar på att göra en intervention, läs på lite innan du gör det för att kunna erbjuda en lösning på personens problem. Att säga ‘jag har hört talas om en stödgrupp på nätet för Tramadol som du kan gå med i’ kan vara det första steget för ett långvarigt tillfrisknande från deras beroende.

Stödgrupper

När ett beroende har utvecklats från ett riskbruk som inte var avsiktligt eller efter att du har jagat ett rus som du trodde var säkert, kan det göra att du känner dig generad och helt ensam. Men det är du inte. Det finns många i samma situation som alla känner sig isolerade och behöver hjälp.

Stödgrupper kan vara på nätet eller i person. Båda varianterna för samman personer som likt du har ett beroende av Tramadol. Du kan vara öppen, ärlig, rak och få kontakt med personer som förstår vad du går igenom och kan erbjuda empati och vägledning.

Rådgivning och terapi

Rådgivning kan hjälpa dig att identifiera anledningarna till att du utvecklade ett beroende av Tramadol från första början, bryta ner dem och ge dig strategier för att hantera triggers som tidigare hade fått dig att ta Tramadol.

Det finns inte en storlek som passar alla när det kommer till rådgivning och terapi. Det kan vara enskild terapi, gruppterapi eller familjeterapi, eller till och med terapi med hästar. Det är viktigt att du hittar det som passar dig, eftersom resultaten kan bero på hur terapin ges och av vem.

Öppenvård

Om du måste sköta om jobbet eller familjen kan öppenvård på en av Sveriges många olika behandlingskliniker passa dig. Här har du tillgång till vårdproffs som kan hjälpa dig att hantera din avgiftning av Tramadol, ge dig mediciner som lindrar abstinens och terapi som låter dig förstå kärnan av ditt beroende.

Beroendebehandling erbjuds vid en tidpunkt som passar dig och du kan få hjälp på distans när du inte kan vara där i person. Du kommer också få löpande stöd för att kunna undvika återfall och fortsätta ditt liv utan droger.

Slutenvård

Det säkraste och mest bekväma sättet att bli av med ditt beroende av Tramadol för gott är genom att flytta in på ett behandlingshem. Med sina hotelliknande miljöer kan du får hjälp och stöd 24/7. Den här typen av heltidsvård kan minska ditt sug och därmed risken för att du tar ett återfall.

Detta är särskilt viktigt om du har ett allvarligt beroende eller har kombinerat Tramadol med alkohol eller droger eftersom det kan ge dig allvarliga abstinenssymptom. På ett behandlingshem kan du övervakas hela tiden för att se till att du avgiftas på ett säkert sätt.

Behandlingshem ger dig eftervård när du har lämnat för att motverka återfall.

Vad kan man förvänta sig vid avgiftning från Tramadol?

Abstinens från Tramadol kan börja endast sex timmar efter din senaste dos och vara i upp till två veckor. Fysiskt kan det kännas som att du har influensa och du kan känna dig kall, febrig och med ömma muskler och snuva.

Psykologiska symptom kan inkludera depression, ångest, förvirring och lättretlighet. Det kan vara svårt att koncentrera sig, vilket kan påverka ditt jobb. I ovanliga fall kan abstinensen vara allvarlig och inkludera psykos, vilket kan göra dig till en fara för dig själv och andra.

På grund av det är det viktigt att du försöker hitta stöd och inte ensam hanterar abstinensen.

Vanliga frågor

Hur kan jag vara beroende av en medicin som min doktor har skrivit ut?

Alla läkemedel kan påverka hjärnan och det kan leda till ett beroende.

Hur kan jag vara beroende av Tramadol om jag bara tar det som läkaren gav mig?

Ett beroende påverkar alla på olika sätt. Om du har försökt sluta ta Tramadol och inte lyckats behöver du hjälp.

Jag tror inte jag kan vara utan Tramadol. Finns det ett alternativ?

Prata med din läkare om behandling utan läkemedel eller medicinska substitut för Tramadol.

Kommer min smärta tillbaka om jag slutar ta Tramadol?

Prata med din läkare eftersom det finns många andra smärtstillande.

Jag skäms. Kommer alla få reda på att jag är beroende av Tramadol?

Nej. Beroendebehandling är privat och diskret.

Kan jag överdosera på Tramadol?

Ja, du kan överdosera på Tramadol. Om du oroar dig över det måste du söka hjälp nu.

Kontakta oss idag

Vi erbjuder effektiv behandling av beroende av alkohol, droger och spel. Vi behandlar också samsjuklighet. Ring oss på 08-124 00 284 så kan vi hjälpa dig.

Du är nästan där.