Beroende av tramadol

Hjälp med tramadolberoende

Vi erbjuder individanpassad behandling för beroende av receptbelagda läkemedel. Läs om våra behandlingsprogram.

Har du fått Tramadol utskrivet på recept som smärtstillande och känner att du inte klarar dig en hel dag utan det? Eller har du köpt Tramadol av en langare och trodde att det var ett säkert sätt att koppla av på?

Eller är du är orolig att någon som står dig nära har blivit beroende av Tramadol? Oavsett anledning till att du läser det här så hoppas vi att du kan få svar på dina frågor. Du kan här läsa om hur du känner igen ett beroende av Tramadol och hur man kan sluta ta drogen på ett säkert sätt.

 1. Tramadol är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla måttlig till svår smärta. Trots att det inte är rekommenderat att ta det längre än några veckor får en del personer med kronisk smärta Tramadol utskrivet under längre perioder.
 2. Tramadol är en opioid som gör att du känner dig avslappnad och glad. Det är anledningen till att det ofta används som partydrog. Tramadol kallas även för lena, tram och tradd. Andra läkemedel som innehåller samma substans som Tramadol är Tiparol, Nobligan, Tradolan, Dolol och Zamadol.
 3. Ett beroende av Tramadol kan se olika ut och avgörande faktorer är hur mycket och hur länge du tar det, din fysiska och mentala hälsa, familjehistorik och om du tar andra substanser samtidigt inklusive alkohol.
 4. Det kan vara svårt att upptäcka och förstå när du är beroende av Tramadol. Fysiska tecken på ett riskbruk av Tramadol inkluderar humörsförändringar, yrsel, illamående och sluddrigt tal.
 5. Att tänka på Tramadol hela tiden, att ta mer än den föreskrivna dosen, att du känner dig sjuk när du slutar ta det och försöker att köpa det på ett olagligt sätt när det tar slut är tecken på att du har blivit beroende av Tramadol.
 6. Det är bäst att sluta ta Tramadol stegvis och med hjälp av utbildad vårdpersonal som är experter på beroenden. Genom att göra det kan du minimera abstinenssymptomen. Att trappa ner kan lindriga till svåra abstinenssymptom.

Är Tramadol beroendeframkallande?

Det kan vara svårt att förstå att något som du tar på din läkares inrådan för att behandla smärta kan leda till ett drogberoende, men Tramadol kan vara beroendeframkallande om det tas under en längre period.

Många tror att det är ofarligt eftersom det är lagligt, men Tramadol är en kontrollerad substans i Sverige eftersom den anses kunna leda till riskbruk och ett beroende. Även personer som inte har någon historik av substansberoende kan bli beroende av Tramadol.

Det finns de som väljer att ta Tramadol för att de tror att det är ett säkrare val än andra opioider som till exempel heroin och att det inte är lika beroendeframkallande. Om du trott det så är du inte ensam om det.

Det är lätt bygga upp en tolerans mot Tramadol, vilket innebär att du behöver ta mer för att få samma effekt. Oavsett om det är för att lindra smärtan eller för att få ett rus. Du kan få ett fysiskt beroende av Tramadol och att då sluta med det tvärt kan leda till allvarliga abstinenssymptom.

Ett beroende av Tramadol kan leda till en allvarlig nedåtgående spiral. En ung kvinna som fått Tramadol utskrivet för ett diskbråck ökade själv sin dos. Först för att lindra smärtan, sedan för att förebygga smärta och så småningom för att hon kände sig mindre orolig, gladare och det gav henne en ‘rosaskimrande’ syn på livet. När hon senare inte längre kunde få tag i Tramadol genomförde hon flera självmordsförsök.

Tramadol är psykoaktivt

Om en drog är psykoaktiv innebär det att den påverkar hjärnan och förändrar humöret, beteendet, tankar och känslor. Tramadol är psykoaktivt och gör att du känner dig avslappnad och pigg, vilket kan leda till ett riskbruk.

Det faktum att det höjer nivåerna av hjärnans må bra-kemikalier serotonin och noradrenalin är en anledning att många fortsätter att ta det. Det får dem att känna sig ”glada hela dagen”. Det sägs också öka energin och förbättra den sexuella prestationen.

Om du slutar ta Tramadol tvärt och utan stöd kan du få otrevliga abstinenssymptom. Det i sig kan vara en anledning till att ta en till Tramadol. Men med rätt beroendebehandling och professionellt stöd kan man trappa ner och sluta.

Hur är Tramadol klassat i Sverige?

Läkemedelsverket har narkotikaklassat Tramadol i Sverige och anledningen är i första hand risken för beroende och missbruk. Tramadol tillhör gruppen opioider och är nära besläktat med heroin och morfin. Men det anses ofta vara mindre farligt än andra droger, men det stämmer tyvärr inte. Alla droger som påverkar hjärnan kan leda till ett beroende.

Tramadol är endast tillgängligt med recept och kan inte köpas receptfritt på apotek. Om du handlar det av en langare eller på den del av internet som kallas för ‘dark web’ kan du aldrig vara säker på att det inte har blandats ut med andra skadliga substanser. Eller om det ens innehåller något Tramadol överhuvudtaget.

Trots att det inte är en olaglig drog kan du dömas till fängelse om du köper Tramadol utan recept från en läkare.

Vilka tecken och symptom finns på Tramadolberoende?

Nedan finns ett antal exempel på beteenden som alla tyder på ett riskbruk av Tramadol. Känner du igen dig i någon av dessa beteenden bör du ta hjälp.

 • Att ta Tramadol längre än vad som har föreskrivits

 • Att ta högre doser

 • Att köpa det olagligt

 • Att ta det för att få ett rus

 • Att medvetet blanda det med andra droger eller alkohol

Även sättet du tar det på – att krossa piller och snorta dem för att få en bättre effekt – är beteenden som visar att ditt förhållande till Tramadol är bortom kontroll och att du behöver beroendebehandling.

Om du känner igen tecknen på ett riskbruk av Tramadol hos dig själv eller någon närstående så är det viktigt att agera direkt. Innan det utvecklas till ett beroende som kan vara svårare att få bukt med. Symptomen kan vara fysiska och psykiska, lindriga till allvarliga. Men de kan även vara lite vaga och otydliga. Ett beroende av Tramadol kan vara svårt att identifiera, särskilt om det handlar om personer som du aldrig trodde skulle kunna bli beroende. Men tyvärr kan ett beroende av Tramadol drabba vem som helst.

Är du orolig över någon så råder vi dig att hålla utkik efter olika tecken på riskbruk eller beroende. Till exempel:

 • Att de får slut på Tramadol tidigare än vanligt.
 • Att de säger att de behöver mer.
 • Att de går till fler läkare för att få ett annat recept eller fejkar en skada för att få mer.

Ett beroende av Tramadol kan yttra sig i till exempel yrsel, illamående och sluddrigt tal. Det är alla tecken på att man tagit för mycket. Känner man intensiva sug efter Tramadol och en besatthet av att få tag i mer, så är det också tydliga tecken på ett riskbruk eller beroende. Andra varningstecken är när Tramadolet upptar en stor del av dina tankar och börjar påverka ditt jobb och ditt personliga liv.

Du ska inte luras att tro att det inte är ofarligt för att du har recept. Tramadol dämpar det centrala nervsystemet och saktar ner dess funktion, inklusive hjärna-, hjärta- och lungaktivitet. Om det tas för mycket kan det leda till en överdos och till och med vara dödligt.

Fysiska symptom på riskbruk av Tramadol

 • Huvudvärk
 • Illamående och kräkningar
 • Trötthet
 • Sluddrigt tal
 • Yrsel
 • Svettningar
 • Kliande hud
 • Torr mun
 • Förstoppning
 • Diarré
 • Muskelvärk
 • Anfall
 • Koma

Psykiska symptom på riskbruk av Tramadol

 • Humörförändringar
 • Depression
 • Upprördhet
 • Dålig koordination
 • Förvirring
 • Känna sig spänd
 • Ångest
 • Intensivt sug
 • Besatt av att få tag i mer

Tramadol är särskilt farligt om det blandas med andra droger och även receptfria förkylnings- och hostmediciner eftersom det kan leda till något som heter serotonergt symptom. Det höjer nivåerna av serotonin i kroppen, vilket höjer hjärtfrekvensen och blodtrycket. I extrema fall kan det även leda till anfall.

Att kombinera alkohol och Tramadol är också farligt.

Kontakta oss idag

Vi erbjuder effektiv behandling av beroende av alkohol, droger och spel.

När bör du söka hjälp för ett beroende av Tramadol?

Att avgöra om det är ett beroende kan vara svårt. Det kan vara så subtilt att du inte inser att du har ett beroende förrän din hälsa påverkas eller du har förlorat ditt jobb eller familj.

Om ditt beroende av Tramadol har överraskat dig kanske du inte är redo att acceptera att du har ett beroende eller ett problem överhuvudtaget. Det är förståeligt, men du kan vara säker på att du inte är ensam och det är möjligt att få hjälp.

Du behöver hjälp om du eller en närstående;

 1. Inte kan gå en hel dag utan Tramadol.
 2. Om du inte kan sluta ta det eftersom du får abstinens.
 3. Om du har ett förändrat humör eller beteende på grund av Tramadol.
 4. Om du och inte kan sluta tänka på hur du ska få nästa dos.

Känner du igen dig så behöver du hjälp. Du kan inte kontrollera Tramadol, för substansen kontrollerar dig. Du måste vara ärlig mot dig själv. Bara du vet hur intensivt ditt sug är och om du måste ta mer än din föreskrivna dos eller köpa det olagligt eftersom din läkare inte skriver ut det till dig längre. Du kanske hamnar i riskfyllda situationer för att köpa det olagligt? Vem har kontrollen och makten här? Du eller Tramadol?

Om du oroar dig för din närstående, förklara att du finns där för dem på ett mjukt och icke-dömande sätt. Du kanske kan erbjuda dig att besöka läkaren med dem eller undersöka vilket stöd eller hjälp de behöver. De kan känna sig förvirrade över att en medicin som de har tagit med goda avsikter nu dominerar hela deras liv.

Hur behandlas ett beroende av Tramadol?

Även om Tramadol har skrivits ut åt dig och inte är en illegal drog, är det säkrast och mest effektivt att söka professionell vård för ditt beroende. Det är väldigt svårt att sluta ta Tramadol omedelbart och helt själv, eftersom suget är så intensivt att du löper stor risk att ta ett återfall och abstinensen kan göra att du känner dig dålig både fysiskt och psykiskt.

Att minska användningen av Tramadol gradvis över några veckor är ett säkert sätt att avgifta dig på. Du kan ibland få ett alternativ till Tramadol utskrivet, såsom monoxodin eller klonidin som används för att behandla högt blodtryck. Att sluta gradvis kan undvika den svåraste abstinensen och minskar risken för att du tar ett återfall.

Du kanske också behöver stöd för att förstå varför du blev beroende från första början – oavsett om det inte var med mening och din användning av Tramadol blev okontrollerbar, eller om du letade efter något som du trodde var ett säkert rus för att fly verkligheten.

Precis som ett beroende inte påverkar alla på samma sätt svarar inte alla likadant på samma behandling, men det finns definitivt något där ute som passar dig. Behandling för ett Tramadolberoende inkluderar:

Intervention

Detta är när någon, vanligtvis en vän, familjemedlem eller partner, berättar för dig att de är oroliga över att du använder Tramadol på ett riskfyllt sätt. De kanske har upptäckt att du beter dig annorlunda som du inte har märkt själv, eller skyllt på stress eller trötthet.

Även om det känns pinsamt eller att du nekar till det kan din räddning vara en person du kan anförtro dig åt eller som kanske kan följa med dig till din läkare.

Om du funderar på att göra en intervention, läs på lite innan du gör det för att kunna erbjuda en lösning på personens problem. Att säga ‘jag har hört talas om en stödgrupp på nätet för Tramadol som du kan gå med i’ kan vara det första steget för ett långvarigt tillfrisknande från deras beroende.

Stödgrupper

När ett beroende har utvecklats från ett riskbruk som inte var avsiktligt eller efter att du har jagat ett rus som du trodde var säkert, kan det göra att du känner dig generad och helt ensam. Men det är du inte. Det finns många i samma situation som alla känner sig isolerade och behöver hjälp.

Stödgrupper kan vara på nätet eller i person. Båda varianterna för samman personer som likt du har ett beroende av Tramadol. Du kan vara öppen, ärlig, rak och få kontakt med personer som förstår vad du går igenom och kan erbjuda empati och vägledning.

Rådgivning och terapi

Rådgivning kan hjälpa dig att identifiera anledningarna till att du utvecklade ett beroende av Tramadol från första början, bryta ner dem och ge dig strategier för att hantera triggers som tidigare hade fått dig att ta Tramadol.

Det finns inte en storlek som passar alla när det kommer till rådgivning och terapi. Det kan vara enskild terapi, gruppterapi eller familjeterapi. Det är viktigt att du hittar det som passar dig, eftersom resultaten kan bero på hur terapin ges och av vem.

Öppenvård

Om du måste sköta om jobbet eller familjen kan öppenvård passa dig. På en behandlingsklinik får du tillgång till professionell vårdpersonal som kan hjälpa dig att hantera din avgiftning och ge dig mediciner som lindrar abstinens. Du får också terapi som låter dig förstå ditt beroende och eventuellt bakomliggande orsaker.

Beroendebehandling bokas in vid en tidpunkt som passar dig och du kan få hjälp på distans om du inte kan närvara fysiskt. Du kommer få löpande stöd för att undvika återfall och kunna fortsätta ditt liv utan droger.

Beroende av tramadol?

Vi är här för att hjälpa dig ur ditt beroende av receptbelagda läkemedel. Ring oss idag för att få stöd och råd.

Slutenvård

Slutenvård är ett säkert alternativ att bli av med ditt beroende av Tramadol. Då flyttar du in på ett behandlingshem och får i en hotelliknande miljö hjälp och stöd dygnet runt. Den här typen av heltidsvård hjälper dig minska ditt sug och därmed risken för att du tar ett återfall.

Detta är särskilt viktigt om du har ett allvarligt beroende eller har kombinerat Tramadol med alkohol eller droger eftersom det kan ge dig allvarliga abstinenssymptom. På ett behandlingshem kan du övervakas hela tiden för att se till att du avgiftas på ett säkert sätt.

En vistelse på ett behandlingshem följs upp av eftervård när du har lämnat för att motverka återfall och ge fortsatt stöd.

Vad kan man förvänta sig vid en avgiftning från Tramadol?

Abstinens från Tramadol kan börja redan sex timmar efter din senaste dos och kan vara i upp till två veckor. Fysiskt kan det kännas som att du har influensa och du kan känna dig kall, febrig och med ömma muskler och snuva.

Psykologiska symptom kan inkludera depression, ångest, förvirring och lättretlighet. Det kan vara svårt att koncentrera sig, vilket kan påverka ditt jobb. I ovanliga fall kan abstinensen vara allvarlig och inkludera psykos, vilket kan göra dig till en fara för dig själv och andra.

På grund av det är det viktigt att du försöker hitta stöd och inte ensam hanterar abstinensen.

Vanliga frågor

Hur kan jag vara beroende av en medicin som min doktor har skrivit ut?

Alla läkemedel kan påverka hjärnan och det kan leda till ett beroende.

Hur kan jag vara beroende av Tramadol om jag bara tar det som läkaren gav mig?

Ett beroende påverkar alla på olika sätt. Om du har försökt sluta ta Tramadol och inte lyckats behöver du hjälp.

Jag tror inte jag kan vara utan Tramadol. Finns det ett alternativ?

Prata med din läkare om behandling utan läkemedel eller medicinska substitut för Tramadol.

Kommer min smärta tillbaka om jag slutar ta Tramadol?

Prata med din läkare eftersom det finns många andra smärtstillande.

Jag skäms. Kommer alla få reda på att jag är beroende av Tramadol?

Nej. Beroendebehandling är privat och diskret.

Kan jag överdosera på Tramadol?

Ja, du kan överdosera på Tramadol. Om du oroar dig över det måste du söka hjälp nu.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast möjligt

Obligatoriskt” anger obligatoriska fält

Fullständigt namnObligatoriskt
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.