
Behöver du göra en ADHD-utredning?
Tror du att du kan ha ADHD och önskar en privat utredning utan långa väntetider? Då kan vi på Stockholms beroendeklinik hjälpa dig. Vuxna med ADHD upplever ofta svårigheter med aktivitetsnivå och rastlöshet, vilket gör en korrekt diagnos viktig. Vi erbjuder en komplett utredning för ADHD för vuxna (18 år och uppåt), inklusive intervjuer, medicinska tester, feedback och diagnos. På denna sida kan du få mer information om ADHD och hur en utredning går till hos oss.
Innehållsförteckning
Vad är ADHD?
ADHD är en engelsk förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och innebär att en person har svårigheter med uppmärksamhet och överaktivitet. ADHD börjar när man är barn, men svårigheterna det för med sig kan vara hela livet då många som fått diagnosen som barn fortfarande kan ha kvar sina symtom även i vuxen ålder. Ungefär 3 procent av vuxna har ADHD, där motorisk överaktivitet är mindre vanlig jämfört med barn. ADHD inkluderar hyperaktivitet medan ADD fokuserar mer på uppmärksamhetssvårigheter utan hyperaktivitet, vilket gör att dessa diagnoser påverkar individer olika.
Personer med ADHD kan ha svårt att hantera uppgifter som kräver fokus och koncentration, samt att kontrollera sina impulser och känslor. ADHD är en ärftlig så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kan påverka vardagen, men det påverkar inte intelligensen.
Vuxna som får en ADHD-diagnos beskriver ofta långvariga problem med låg funktionsnivå, sociala misslyckanden, bristande självkänsla och andra psykiska besvär. Utan diagnos och behandling kan ADHD leda till personligt lidande och svårigheter i både privatlivet och yrkeslivet. Detta gör det viktigt att söka hjälp om du tror att du har ADHD för att få en diagnos och titta på behandlingsalternativ.1
Olika typer av ADHD
Att förstå de olika typerna av ADHD kan ge dig möjlighet att hantera dina symtom mer effektivt. Det finns tre typer av ADHD:
- Huvudsakligen ouppmärksam
- Huvudsakligen hyperaktiv-impulsiv
- Kombinerad
Varje typ har unika ADHD-symtom och kräver olika hanteringsstrategier. Om du till exempel är mest ouppmärksam kan du kämpa med organisation eller fullföljande. Om du huvudsakligen är hyperaktiv eller impulsiv kan du ha svårt att sitta still eller tänka innan du agerar. Att känna till din typ av ADHD är det första steget för att hantera denna störning effektivt.2
Tecken och symtom på ADHD
En person som har ADHD kan känna igen sig i följande beskrivningar.
-
Exempel på svårigheter med koncentration och uppmärksamhet
- Du är lättstörd och har svårt att hålla koncentrationen
- Du gör ofta slarvfel på jobbet eller i skolan
- Du har svårt att planera och organisera
- Du har svårt att behålla fokus under långa perioder
- Du har svårt att läsa och följa instruktioner
- Du har svårt att vara punktlig eller slutföra uppgifter i tid
- Du har svårt att komma ihåg tider eller uppgifter
- Du har flera tankar och idéer i huvudet på samma gång
- Du undviker tråkiga eller utmanande uppgifter
- Du har svårt att organisera ditt liv
-
Exempel på överaktivitet
- Du känner dig ofta otålig och rastlös
- Du har ofta svårt att sitta stilla vilket kan göra dig stressad
- Du pratar mycket vilket kan störa andra
- Du har svårt att utföra aktiviteter lugnt och behärskat
-
Exempel på impulsivitet
- Du avbryter ofta andra när de pratar
- Du svarar på frågor innan att de är färdigställda
- Du har svårt att kontrollera ditt humör och kan snabbt bli arg och få utbrott
- Du har svårt att stå i kö och vänta
Vilka är fördelarna med att göra en utredning för ADHD?
Att göra en neuropsykiatrisk utredning har flera fördelar, både för dig som misstänker att du har ADHD och för dina närstående. Här är några av fördelarna:
- Korrekt diagnos: En utredning kan bekräfta eller utesluta ADHD, vilket ger dig klarhet kring dina symtom och beteenden. Det hjälper dig förstå om problemen beror på ADHD eller andra faktorer.
- Anpassad behandling: Med en korrekt diagnos kan du få skräddarsydda behandlings- och stödåtgärder, som medicinering och beteendeterapi, för att förbättra din livskvalitet.
- Ökad förståelse: Utredningen kan hjälpa dig och din omgivning att bättre förstå ADHD och dess påverkan, vilket kan minska stigma och främja stöd från familj, vänner och kollegor.
- Bättre hanteringsstrategier: En diagnos kan ge insikter om hur du kan hantera ADHD-symtom i vardagen, med verktyg och tekniker för att förbättra fokus och uppmärksamhet.
- Stöd i skolan och arbetslivet: En diagnos kan ge rätt till anpassningar och stödåtgärder i skolan och på jobbet, vilket underlättar lärande och arbetsuppgifter.
- Minskad ångest och osäkerhet: Att få en diagnos kan minska känslor av osäkerhet och ångest, eftersom du får en förklaring till dina svårigheter och kan börja arbeta mot lösningar.
Är du under 18 år och önskar göra en ADHD-utredning?
Stockholms beroendeklinik behandlar vuxna från 18 år och uppåt. Barn och ungdomar under 18 år kan söka hjälp från barn och ungdomspsykiatrin (BUP) för att få stöd och behandling.
Hur går en ADHD-utredning till?
Hos Stockholms beroendeklinik är utredningsprocessen noggrant utformad för att säkerställa att varje individ får den hjälp och det stöd de behöver. Nedan kan du se hur behandlingen går till steg för steg.
-
1. Inledande möte
En ADHD-utredning inleds med ett första möte där du träffar en psykolog digitalt för en introduktionsintervju. Denna session ger både dig och psykologen möjlighet att ställa frågor och diskutera symtom, upplevelser och eventuella bekymmer.
-
2. Andra möte
Efter detta första möte följer ytterligare en digital session, där psykologen fördjupar sig i din historia och samlar in mer detaljerad information för att få en bättre förståelse av din situation.
-
3. Familjeintervju
I nästa steg genomför psykologen en familjeintervju, där dina föräldrar, vårdnadshavare eller andra familjemedlemmar deltar (efter ditt godkännande). Denna intervju ger en värdefull inblick i ditt beteende och utveckling från ett annat perspektiv och kan bidra till att identifiera mönster och utmaningar som kan ha passerat obemärkt.
-
4. Medicinska tester
För att komplettera den psykologiska bedömningen krävs även medicinska tester. Du besöker vår läkare i Stockholm för en grundlig läkarundersökning, där viktiga tester genomförs för att säkerställa att det inte finns några andra medicinska orsaker till de symtom som upplevs.
-
5. Ytterligare tester (vid behov)
Om det behövs, kan ytterligare tester anordnas, där du kallas tillbaka till kliniken för att träffa psykologen igen. Detta görs för att fördjupa utredningen och säkerställa att alla aspekter av din situation har beaktats.
-
6. Feedback och diagnos
När alla tester och intervjuer är genomförda, sammanställs informationen och du har ett digitalt möte med dig psykolog där du får feedback på bedömningsresultaten. Under detta möte diskuteras även eventuella diagnoser och rekommendationer. Om en diagnos ställs, skickas alla nödvändiga dokument per post, vilket ger dig möjlighet att söka läkemedelsbehandling genom vuxenpsykiatrin om det bedöms nödvändigt.
Hur lång tid tar en ADHD-utredning?
Hur lång tid utredningen tar kan variera beroende på hur tydliga och komplexa dina problem är. Vanligtvis tar det cirka 1-1.5 månad innan utvärderingen är klar och du har fått ditt resultat.
Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation
Om du tror att du eller en anhörig har ADHD, kan vi erbjuda en snabb utredning utan långa väntetider. Genom att få en tydligare förståelse för dina symtom kan du lära dig att hantera dem mer effektivt i din vardag. Detta kan i sin tur förbättra dina relationer och underlätta både arbete och studier.
Stockholms beroendeklinik erbjuder alla en kostnadsfri konsultation utan förpliktelser där vi kan diskutera kring din situation, berätta mer om hur utredningen går till, samt svara på alla frågor du kan tänkas ha.
Fyll i formuläret nedan, ring oss på 08-525 18 232 eller melja info@beroendekliniken.se, för att få hjälp och stöd.

Sök hjälp idag
Vanliga frågor
-
Vilka är de vanligaste symtomen på ADHD hos vuxna?
Vanliga symtom på ADHD hos vuxna inkluderar svårigheter med att hålla fokus, glömska, impulsivitet, rastlöshet och problem med att organisera och slutföra uppgifter. Många upplever också känslomässig instabilitet och låg självkänsla.
-
Kan ADHD behandlas?
Ja, ADHD kan behandlas med en kombination av medicinering, terapi (som KBT) och strategier för att hantera symtom i vardagen. Behandlingen anpassas efter dina behov.
-
Vilka är fördelarna med att få en ADHD-diagnos?
En ADHD-diagnos kan ge klarhet kring symtom och beteenden, möjliggöra anpassad behandling som medicinering och terapi, samt ge rätt till stödåtgärder i skola och arbetsliv. Det kan också minska ångest och osäkerhet genom att ge en förklaring till tidigare svårigheter.
-
Kan vuxna utan diagnos som barn ha ADHD?
Ja, ADHD kan finnas hos vuxna även om det inte diagnostiserades i barndomen. Många söker hjälp som vuxna när symtomen börjar påverka deras liv i större utsträckning.
-
Vad är skillnaden mellan ADHD och ADD?
ADHD inkluderar hyperaktivitet, medan ADD (en äldre term) fokuserar på uppmärksamhetssvårigheter utan hyperaktivitet. Idag används termen ADHD för att beskriva båda varianterna.
-
Kan ADHD vara ärftligt?
Ja, ADHD är ofta ärftligt och kan förekomma i familjer. Om en förälder har ADHD är det större sannolikhet att deras barn också har det.
-
Kan jag göra en ADHD-utredning privat?
Ja, det är möjligt att göra en privat ADHD-utredning, vilket ofta innebär kortare väntetider jämfört med offentlig vård. Stockholms beroendeklinik erbjuder privata utredningar för vuxna.
-
Källor
- Socialstyrelsen. Kortfattat om adhd hos vuxna. Hämtades: 2024-07-11.
- Weiss, M., Worling, D., & Wasdell, M. (2003). A chart review study of the Inattentive and Combined Types of ADHD. Journal of Attention Disorders, 7(1), 1-9. Hämtades: 2024-07-11.
- Granholm, Gunilla. (2022). Adhd. 1177. Hämtades: 2024-07-11.
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast möjligt
”Obligatoriskt” anger obligatoriska fält