Drogberoende missbruk centrum

Hur lång tid tar det för levern att läka efter flera års drickande?


När du dricker stora mängder alkohol kan det skada din lever, även om det bara är under några dagar. Levern är dock ett fantastiskt organ, eftersom det är det enda som kan skapa fler leverceller och läka sig själv. När du söker behandling för din alkoholism innebär det därmed att din leverskada inte behöver vara långvarig och faktiskt går att läka.

Men eftersom leverskador ofta är symptomfria inser inte alla att deras drickande är skadligt innan det är för sent. Här förklarar vi vad alkohol gör med levern, hur du kan identifiera leverskador och hur du kan hjälpa den att läka sig själv.

Vad gör levern?

Levern, som sitter innanför bröstkorgen på kroppens högra sida, är livsviktig för att kroppen ska kunna fungera ordentligt.

Allt vi äter och dricker samt de flesta mediciner vi tar, absorberas av blodet och passerar sedan genom levern. Levern fungerar som en sorteringscentral där den konverterar de näringsämnen vi får i oss till substanser vi behöver och bryter ner det vi inte behöver så att kroppen kan göra sig av med det.

Levern har många andra roller som inkluderar:

 • Att bryta ner fetter så att vi kan använda det som energi
 • Att få bort gifter så att det kan avlägsnas genom urin och avföring
 • Att förvara socker, upprätthålla en konstant nivå och förvandla det till glykogen när vi behöver det
 • Att tillverka galla som hjälper oss att bryta ner fetter
 • Att tillverka de flesta proteinerna i blodet
 • Att reglera blodets koagulering
 • Att bekämpa infektioner genom att ta bort bakterier i blodet

Levern hjälper också till med immuniteten och ser till att vårt matsmältningssystem är stabilt. Organet ser helt enkelt till att vår insida fungerar som den ska. Vi kan inte ha en hälsosam kropp utan en hälsosam lever.

Hur påverkar alkohol levern?

Levern bryter ner all vätska vi dricker, inklusive alkohol. Men om den utsätts för mer alkohol än den kan hantera så kan den inte längre göra sitt jobb. Tungt drickande, särskilt under en förlängd tidsperiod kan leda till alkoholrelaterad leversjukdom och det händer i tre faser.

Fettlever (leversteatosis)

Alkohol är fullt med socker och för mycket alkohol i levern innebär att socker och fett byggs upp. Om levern inte kan bryta ner fettet lika effektivt som behövs för att kroppen ska vara hälsosam, börjar det byggas upp i levern. Efter ett tag blir organen förstorade och slutar fungera ordentligt.

Fettlever är det tidigaste svaret på överdrivet drickande. Men det är vanligt att det inte finns några symptom och när det väl uppstår kan levern redan vara allvarligt skadad.

Symptom på fettlever inkluderar:

 1. Illamående och sjukdomskänsla
 2. Oförklarlig viktminskning
 3. Aptitförlust
 4. Utmattning
 5. Mörk urin

De goda nyheterna är att denna fas av leversjukdomen kan läkas helt. Behandlingen är enkel: sluta dricka. För att göra det bör du uppsöka professionell vård som hjälper dig att hantera alkoholabstinens och utreder om mediciner kan hjälpa dig att skära ner på drickandet.

Välja behandling: att söka hjälp

Vi är här för att hjälpa dig ta det första steget mot tillfrisknande.

Leverinflammation (alkoholhepatit)

Cirka 40 % av personer med fettlever som fortsätter att dricka utvecklar alkoholhepatit. Det innebär att levern är inflammerad. Om det finns några symptom liknar de symptomen för fettlever. Men eftersom alkoholhepatit är en mer avancerad fas av leversjukdom kan den vara dödlig i ungefär 50 procent av alla fall.

Symptom på alkoholutlöst hepatit inkluderar ovanstående och:

 • Svullen mage och vader
 • Ömhet i magen och kring levern
 • Blod i kräkningar och avföring
 • Förvirring och desorientering
 • Feber
 • Gula ögon och hud (gulsot)

Återigen är behandlingen av alkoholutlöst hepatit att sluta dricka för gott. En levertransplantation är ett extremt botemedel, men patienter måste avstå från att dricka sex månader innan transplantationen och eftersom majoriteten med avancerad alkoholhepatit dör inom två månader är en levertransplantation nästan aldrig realistisk.

Ärrbildning I levern (levercirros)

Alkohol kan förändra kemikalierna i levern som bryter ner och tar bort ärrbildning, vilket innebär att tungt drickande kan leda till en uppbyggnad av ärr inuti levern. Ärrvävnaden (som även kallas för leverfibros) ersätter hälsosamma leverceller och minskandet av hälsosamma celler påverkar organets funktion.

Runt 10 till 20 procent av personer som dricker kraftigt går från alkoholhepatit till levercirros och kvinnor löper större risk än män, även om de dricker mindre alkohol. Det är för att de har mindre kroppsvatten än män och absorberar mer alkohol. Levercirros utvecklas ofta efter ungefär tio år med oavbrutet drickande.

Det kan låta som en hel del, men tänk på hur du drack i tjugoårsåldern eller tonåren och hur den tidsperioden kan kännas som en enda stor fest. Fundera sedan på att du kanske fortfarande dricker regelbundet när det är after work på jobbet eller öppnar en flaska vin till middagen. Om du har druckit oavbrutet på det sättet så är det kanske dags att förändra det.

Levercirros är den mest allvarliga formen av alkoholutlöst leversjukdom eftersom allvarlig ärrbildning är obotbar. Hälften av alla som utvecklar levercirros från skadlig alkoholkonsumtion kommer att .

Trots att det inte finns några säkra alkoholhaltiga drycker som motverkar att du utvecklar leversjukdom, är spritdrycker i synnerhet kopplat till en högre andel dödsfall i cirros.

Återigen, levercirros är ofta utan symptom fram tills leverskadan är mycket utvecklad. Många uppsöker endast behandling för de effekter som leverskadan har på kroppen och de diagnostiseras sedan med levercirros på sjukhuset eller på bårhuset.

Symptom på alkoholutlöst levercirros inkluderar ovanstående samt:

 1. Att känna sig allmänt sjuk
 2. Kräkas blod
 3. Kliande hud
 4. Muskelkramper

Som med alla alkoholutlösta leversjukdomar är behandlingen för levercirros att sluta dricka för alltid. Medicin kan inte hjälpa din lever att läka, men du kan få medicin utskriven för att hantera andra problem som din leversjukdom kan ha orsakat, som farligt svullna eller blödande vener i matstrupen (esofagus).

Om du fortsätter att dricka kan inte någon behandling rädda dig. Vårdpersonal använder begreppet ”law of thirds”. När det kommer till alkoholutlöst leversjukdom dör en tredjedel från ihållande alkoholkonsumtion och en tredjedel överlever. Det innebär att du löper en större risk att dö från alkoholism än chans att överleva.

Oavsett kunskap, medvetenhet och förståelse för den skada som alkohol kan göra är leversjukdom ett problem som håller på att bli värre. Antalet personer som dör av leversjukdom har ökat med 400 procent sedan 1970 och tre fjärdedelar av de dödsfallen är sammankopplade med alkoholism. Leversjukdom är den största dödsorsaken bland personer mellan 35 till 90 år.

Hur mycket alkohol kan leda till leverskador?

Inte särskilt mycket! Personer med hög alkoholkonsumtion på sex eller sju glas per dag under tio år kan i princip garanteras att diagnostiseras med alkoholutlöst leversjukdom, men bara två glas om dagen på en regelbunden basis gör att du ligger i riskzonen för leversjukdom.

Ett glas med en alkoholhaltig dryck tar runt en timme för levern att bryta ner och med varje glas blir den tiden längre. Så om du dricker i flera timmar varje dag, eller bara regelbundet, har inte levern tid att bryta ner varje glas.

Detta är nyheter som får en att nyktra till (eller det bör vara det). Men många som dricker några glas till varje måltid tänker inte att de kan ligga i riskzonen för att utveckla leversjukdom. Tyvärr har de fel.

Och det är inte bara mängden som spelar roll. Vad du dricker och när du dricker kan också ha en effekt. Att dricka utan att äta till det så att alkoholen inte tas upp av maten och att blanda alkoholsorter höjer också risken för att utveckla alkoholutlöst leversjukdom.

Om du känner att du inte kan sluta måste du uppsöka professionell vård så att du kan få stöd när du går från alkoholism till nykterhet. Försök att minska din alkoholkonsumtion. Satsa på att ha några alkoholfria dagar varje vecka och drick vatten eller läsk mellan varje alkoholhaltig dryck.

De små förändringarna kan göra stor skillnad och ge dig själv en bättre chans att kunna undvika de värsta symptomen på alkoholutlöst leversjukdom.

Levercirros

Vilka tecken finns på alkoholutlöst leversjukdom?

Leversjukdom är en tyst mördare som ofta inte har några symptom innan det är för sent. Det diagnostiseras ofta fel eftersom symptomen du kan uppleva (som står ovan) kan vara vaga, som till exempel utmattning, att känna sig allmänt sjuk och att ha magkramper.

Alkoholutlöst leversjukdom är ofta diagnostiserat samtidigt som man testar för andra sjukdomar, vilket är anledningen till att det är viktigt att vara ärlig om ditt drickande för vården och behandlingspersonal. På så sätt kan de testa för leversjukdom innan de letar efter andra sjukdomar och du kan få rätt hjälp snabbare utan att slösa tid på att försöka lista ut vad problemet är.

Vårdpersonal dömer dig inte för den mängd du dricker eller din alkoholism. De vill hjälpa dig, men det går bara om de får rätt information från dig.

Att vara ärlig innebär även att din alkoholutlösta leversjukdom kan diagnostiseras innan den utvecklas till andra väldigt farliga sjukdomar, som levercancer vilket ofta upptäcks vid tecken på kronisk leversjukdom.

När du har leversjukdom kan det rädda ditt liv om den upptäcks i tid.

Kan levern läka sig själv efter flera år av tungt drickande?

De goda nyheterna är att ja, det kan den! Levern är unik eftersom det är det enda inre organet som kan återbilda hälsosamma celler för att byta ut den cellskada som har orsakats av drickandet.

Även flera år efter kronisk alkoholism har levern en fantastisk förmåga att få tillbaka en betydande del av sin massa och funktion, vilket innebär att det aldrig är för sent att söka hjälp för ditt beroende.

Något ännu mer fantastiskt är att denna läkning inte behöver en operation eller medicinskt ingrepp. Allt du behöver göra för att levern ska läka sig själv är att sluta dricka.

Hur lång tid kommer det att ta för levern att läka sig själv efter alkoholism?

Tro inte att du kan straffa din lever i flera år och att den bara kommer tillbaka som ny, så fort du slutar dricka.

Men personer med lindrig till måttlig alkoholism kan se att deras leverceller börjar läka inom dagar eller veckor. Om du har fettlever, vilket är leverskadans tidigaste fas, kan det räcka med att du slutar dricka i endast två veckor för att din lever ska bli normal igen.

Tänk på en vit månad. Det kan verka lite som en enkel lösning, men kommer faktiskt med verkliga hälsofördelar. De där 30 dagarna kan vara allt du behöver för att läka skadan om du har druckit lite för mycket under en period, som till exempel under semestern.

Om du har druckit för mycket i flera år kanske du måste vänta i flera månader innan skadade leverceller börjar bytas ut och levern börjar repareras. Det kan innebära att funktionen återställs delvis eller läks fullständigt, beroende på flera faktorer som hur mycket du dricker, hur länge, om du har tagit droger och din allmänhälsa.

Det är viktigt att du inte börjar dricka igen eftersom återfall stör leverns läkningsprocess och reverserar allt bra du har gjort. Det är anledningen till att det är viktigt att du får hjälp med ditt beroende. Din lever ger dig en andra chans. Missa inte den!

Öppettider

Måndag-fredag 9.00-17.00

Besöksadress: Eriksbergsgatan 12, 114 30 Stockholm

Vilka tecken finns det på att din lever läker?

Precis på samma sätt som leversjukdom ofta är utan symptom är även tecknen på att din lever läker bara synliga på insidan och du ser inte alltid några fysiska skillnader. Dessutom, när du slutar dricka kan du mycket väl uppleva alkoholabstinens och eftersom det kan göra att du mår sämre kan det maskera att du håller på att bli bättre.

Det är viktigt att du får professionell hjälp och behandling när du slutar dricka, för att se till att dina abstinenssymptom kan hanteras ordentligt och att du har tillräckligt med stöd för att motverka att du tar ett återfall.

Endast medicinska tester kan bekräfta att din lever läker, men var så säker att om du börjar må bättre, har mer energi, din vikt normaliseras, buksvullnad minskar, din urin och din avföring ser hälsosam ut och din hud och dina ögon inte längre är gula så läker din lever.

Även om du kanske inte inser att arbetet händer bakom kulisserna gör levern följande när den börjar reparera sig själv:

 • Gör att blodet kan koagulera vilket förhindrar överdriven blödning
 • Balanserar glukosnivåerna så att dina sockernivåer är jämna och konstanta
 • Reglerar aminosyror som hjälper till att metabolisera näringsämnen i din kropp
 • Tar bort bilirubin från din kropp vilket innebär att du inte längre är gul
 • Minskar risken för infektion genom att ta bort bakterier från din kropp

Och det är bara toppen av isberget. Levern har cirka 500 funktioner i kroppen och en frisk lever betyder en frisk kropp och själ. Tänk på det nästa gång du tar ett glas, eller gör din lever en tjänst och lämna glaset.

References

1. Robinson M W, Harmon C, O’Farrelly C, (2016), Liver Immunology and its Role in Inflammation and Homeostasis, Cell Mol Immunol: 13 267-276

2. Osna N A, Donohue T M Jr, Kharbanda K K, (2017), Alcoholic Liver Disease: Pathogenesis and Current Management, Alcohol Research: 38 (2) 147-161

3. Mann R E, Smart R G, Govoni R, (2003), The Epidemiology of Alcoholic Liver Disease, Alcohol Research & Health: 27 (3), 209-219

4. Mathurin P, Moreno C, Didier S, et al, (2011), Early Liver Transplantation for Severe Alcoholic Hepatitis, N Engl J Med: 10, 365 (19) 1790-1800

5. Roerecke M, Vafaei A,  Hasan O S H, et al, (2019), Alcohol Consumption and Risk of Liver Cirrhosis: a Systematic Review and Meta-Analysis, Am J Gastroenterol: 114 (10) 1574-1586

6. Ohashi K, Pimienta M, Seki E, (2018), Alcoholic Liver Disease: a Current Molecular and Clinical Perspective, Liver Res: 2 (4) 161-172

7. Roizen R, (1999), Cirrhosis Mortality and Per Capita Consumption of Distilled Spirits, United States 1949–1994: Trend Analysis, BMJ: 319, 666

8. Hazeldine S, Hydes T, Sheron N, (2015), Alcoholic Liver Disease – the Extent of the Problem and What you Can Do About it, Clinical Medical Journal: 15 (2) 179

9. Tyson L D, Lewis H, (2019), How I Treat… Alcoholic-Related Liver Disease, Clinical Medicine Journal: 19 (1) 43

10. Bruha R, Dvorak K, Petrtyl J, (2012), Alcoholic Liver Disease, World J Heptal: 4 (3) 81-90

11. Bellentani S, Saccoccio G, Costa G, et al, (1997), Drinking Habits as Cofactors of Risk Alcohol Induced Liver Damage, Gut: 41 845-850

12. Liu C-Y, Chen K-F, Chen P-J, (2015), Treatment of Liver Cancer, Cold Spring Harb Perspect Med: 5 (9)

13. Thomes P G, Rasineni K, Saraswathi V, et al, (2021), Natural Recovery by the Liver and Other Organs After Chonic Alcohol Use, Alcohol Res: 41 (1) 05

14. NHS

15. Mirijello A, D’Angelo C, Ferrulli C, et al, (2016), Identification and Management of Alcohol Withdrawal, Drugs: 75 (4), 353-365

16. Gowda S, Desai P B, Hull V V, et al, (2009), A Review on Laboratory Liver Function Tests, Pan Afr Med J: 3, 17