
Är du kokainberoende?
Kokainberoende
Kokain är en kraftigt beroendeframkallande drog som kan leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive hjärtproblem, psykiska störningar och beroende. Det kan gå väldigt snabbt från den första dosen till att en person har utvecklat ett beroende. Kokain ger inte upphov till livsfarliga abstinensproblem men många vittnar om en obehaglig process med mycket ångest när de försöker sluta.
På denna sida tittar vi på tecken och symtom på kokainmissbruk och kokainberoende samt effekter och risker med kokainanvändning. Hos Stockholms beroendeklinik får du specialiserad hjälp för kokainberoende anpassad efter just dina behov – från samtalsterapi till medicinsk avgiftning. Boka en kostnadsfri konsultation idag.
Innehållsförteckning
Vad är kokain?
Kokain är en kraftigt stimulerande drog som utvinns av kokabuskens blad (Erythroxylum coca). Den vanligaste formen är ett vitt pulver, men det kan även vara flytande eller i en kristallform som kallas för crack. Crack-kokain är en mycket koncentrerad form av kokain och ser ut som små kristaller. Oftast sniffas kokain (också kallat ”snorta”) upp i näsan eller så kan pulvret lösas upp och injiceras. Kokain är den näst vanligaste illegala drogen i Europa efter cannabis.
Kokainets historia
Kokain har använts i tusentals år. Redan för över 5000 år sedan tuggade inka-indianerna kokablad för att lindra hunger och trötthet, särskilt vid höga höjder. När spanjorerna koloniserade Peru på 1500-talet började de använda kokablad för att kontrollera arbetarna i silvergruvorna.
År 1859 isolerade den tyske kemisten Albert Niemann kokain, vilket ledde till att det började användas i medicinska sammanhang. Under slutet av 1800-talet blev kokain populärt bland läkare och forskare, inklusive Sigmund Freud, som rekommenderade det för behandling av psykiska besvär.
Under 1900-talet ökade kokainets popularitet, särskilt inom konstnärliga och medicinska kretsar. Drycker som Vin Mariani, ett rödvin spetsat med kokain, blev populärt bland olika berömda personer. Kokain användes även i Coca-Cola, innan det förbjöds på grund av dess beroendeframkallande effekter.
Vad är kokainmissbruk och kokainberoende?
Kokain liknar amfetamin då de båda är centralstimulerande droger som har en aktiverande effekt i det centrala nervsystemet och på ditt beteende. Ett kokainberoende kännetecknas av att du regelbundet sniffar eller injicerar kokain. Ett fullt beroende är ofta utvecklat när du känner att du behöver ta kokain för att ”må bättre” och inte mår bra eller kan fungera utan drogen.
Även om uttrycket kokainberoende är något mer medicinskt korrekt för att uttrycka ett beroende, använder vi även kokainmissbruk på denna sida, då det är ett vanligt uttryck i folkmun.
Varför är kokain så beroendeframkallande?
Kokain är en mycket beroendeframkallande substans på grund av dess påverkan på hjärnans belöningssystem. När kokain konsumeras, ökar det nivåerna av dopamin, en neurotransmittor som är kopplad till känslor av nöje och belöning. Kokain blockerar återupptaget av dopamin i hjärnan, vilket leder till en kraftig och omedelbar känsla av eufori. Denna intensiva belöning kan leda till att du snabbt utvecklar en stark önskan att återuppleva dessa känslor, vilket kan resultera i återkommande användning och beroende.

Hur ser kokainanvändningen ut idag?
Kokainanvändningen har förändrats över tid och skiljer sig mellan olika regioner. I Europa har den varit relativt stabil, men beslag av kokain har ökat kraftigt och nådde rekordnivåer med 323 ton beslagtaget under 2022. Dessutom har produktionen inom EU vuxit, med fler laboratorier som framställer kokain.
I Sverige visar en rapport från Folkhälsomyndigheten att 1,3 % av befolkningen uppgav att de hade använt kokain i den senaste undersökningen från 2021. Användningen steg mellan 2013 och 2017 men har sedan stabiliserats.
Globalt fortsätter kokainmarknaden att utvecklas, samtidigt som syntetiska opioider blir allt vanligare. Blandbruk av olika droger har ökat, vilket skapar större risker för både användare och samhället.
Kokainberoende är ett av de vanligaste beroendena vi behandlar på Stockholms beroendeklinik.
Tecken och symtom på kokainmissbruk
När ett kokainmissbruk eskalerar brukar även beteendeförändringar och fysiska förändringar följa. En person som använder mycket kokain kan hålla sig vaken i flera dagar i sträck och känner ingen aptit, vilket kan leda till att de får mörka ringar under ögonen, dåligt omdöme vid beslutsfattning och näringsbrist. Det vanligaste tecknet på tung kokainanvändning är att brukaren är irrationell och oberäknelig. Personen kan vara frånvarande och oigenkännlig en minut, för att nästa minut vara full av livlighet och energi. Som med alla drogberoenden varierar tecken och symtom beroende på mängden och hur ofta substansen används.
-
Beteendemässiga tecken på kokainberoende
- Aptitförlust
- Undviker ansvar, arbete, skola eller familj
- Ökad impulsivitet
- Riskfyllt beteende, sexuellt eller annat
- Ekonomiska problem
- Känslo- och humörsvängningar
- Lättretlighet
- Paranoia
- Drar sig tillbaka från nära relationer
-
Fysiska symtom på kokainberoende
- Rinnande eller blodig näsa
- Mörka ringar under ögonen
- Hög kroppstemperatur
- Huvudvärk och migrän
- Illamående
- Vidgade, stora pupiller
- Ont i magen
- Ofrivilliga rörelser, ryckningar och skakningar (tics)
- Nedbitna naglar eller hud p.g.a. oro
- Eksem runt näsborrarna och hål i nässkiljeväggen
Effekter och risker av ett kokainmissbruk
När du tar kokain förstärks effekten av vissa signalsubstanser i din hjärna, såsom dopamin, serotonin och noradrenalin. Det kan ge dig en omedelbar känsla av välbehag, upprymdhet, pigghet, skärpt medvetenhet och ett tillfälligt uppsving i självförtroende. Just dessa effekter är en stor del av varför kokain är så beroendeframkallande och svårt att sluta med.
Ruset varar vanligtvis i omkring 30 minuter, vilket är betydligt kortare än till exempel amfetamin, där effekten kan sitta i flera timmar.
-
Kortvariga effekter av kokainmissbruk
- Rastlöshet
- Pratsamhet
- Sömnlöshet
- Snabba hjärtslag
- Höjt blodtryck
- Svettningar
- Rinnande näsa
- Näsblod
- Viktminskning (p.g.a. minskad aptit)
- Ångest och nervositet
- Försämrad koncentrationsförmåga
- Hallucinationer
- Huvudvärk
- Paranoia
- Feber
- Aggressivt beteende
- Skakningar
- Ökad känslighet för ljus och ljud
Långvariga effekter av kokainmissbruk
Om du använder kokain under en längre tid kan det få allvarliga konsekvenser för både din psykiska och fysiska hälsa. Du kan drabbas av depression, ångest, paranoia eller panikattacker. Dagarna efter stora doser är det vanligt att du känner dig nedstämd och får influensaliknande symtom.
Överdosering är också en risk, vilket kan leda till hjärtattack, hjärtstopp, stroke, krampanfall eller problem med andningen. Med tiden kan de fysiska effekterna av kokain, som förhöjd hjärtrytm och kroppstemperatur, skada dina vitala organ permanent.
Behöver du hjälp med kokainmissbruk?
Om du ofta funderar över eller söker på begrepp som ’tecken på kokainmissbruk’, ’kokainmissbruk beteende’ eller ’symtom kokainmissbruk’, finns det en risk att du eller en närstående har problem med kokainmissbruk.
Stockholms beroendeklinik är en privat beroendemottagning som är specialiserad på att hjälpa dig som är kokainberoende. Vår kompetenta och erfarna personal är dedikerad till att erbjuda stöd och vägledning genom hela behandlingsprocessen. Vi erbjuder effektiva och evidensbaserade behandlingsmetoder och skräddarsyr vården för varje patient utifrån individuella behov och förutsättningar. För att säkerställa att alla våra patienter får den bästa möjliga vården, erbjuder vi både behandlingshem med avgiftning och öppenvård. På denna sida kan du läsa om vår behandling för kokainberoende.
Oavsett vilken väg du väljer, är vårt mål att skapa en positiv och förändrande upplevelse för varje individ. Vi strävar efter att hjälpa dig att återfå kontrollen över ditt liv och bygga en ljusare framtid.
Om du har problem med kokainmissbruk eller är orolig att någon anhörig har problem, kontakta oss idag så hjälper vi dig att hitta rätt behandling. Vi erbjuder alla en kostnadsfri konsultation där vi kan diskutera kring ditt eller en närståendes kokainmissbruk. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Ta nästa steg idag
Är du kokainberoende eller känner du någon som behöver hjälp att sluta? Kontakta oss idag för att få hjälp, vård och stöd.
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast möjligt
”Obligatoriskt” anger obligatoriska fält