Om du dricker mycket alkohol – och det kan vara lite varje dag för att ”koppla av” eller hetsdrickande över helgen för att ”stressa ner” – kan det vara svårt att sluta eller dricka mindre. Det kan göra att du börjar må fysiskt och psykiskt dåligt. Det är symptom på alkoholabstinens och det lättaste sättet att bli av med det på är genom att ta ett glas, men det bästa du kan göra är att söka behandling för alkoholberoende.
Att förlita sig på alkohol innebär inte att du ligger i rännstenen och luktar sprit. Du kan ha ett krävande jobb, bara dricka de bästa vinerna, aldrig bli full och undvika baksmällor. Men du kan fortfarande vara beroende av alkohol och när du slutar är det sannolikt att du får abstinenssymptom.
Du är här för att du tror att du har problem med alkohol och vill göra något åt det. Grattis till att ha tagit det svåraste steget! Här går vi igenom vad du kan förvänta dig när du slutar dricka alkohol, hur du kan hantera abstinenssymptom och hur du blir av med beroendet för evigt.
Vad är alkoholabstinens?
Alkoholabstinens är kroppen och hjärnans reaktion på att du slutar dricka. Abstinenssymptom kan börja sex timmar från ditt sista glas beroende på din alkoholkonsumtion, hur snabbt du slutade dricka, din historik med alkohol och din personliga hälsa.
Hälften av alla personer med alkoholism upplever abstinenssymptom och en minoritet av dessa måste uppsöka sjukhusvård. Symptom varierar från lindriga till allvarliga och kan till och med vara livshotande.
Vanliga symptom på alkoholabstinens kan inkludera:
- Skakningar (även känt som delirium tremens)
- Svettningar
- Nervositet
- Lättretlighet
- Förvirring
- Rusande hjärta
- Snabb andning
- Illamående
- Kräkningar
- Depression
- Sömnsvårigheter
- Aptitförlust
- Syn- och hörselförändringar
Personer som har lindriga eller måttliga abstinenssymptom kan ibland hantera det själv och de varar upp till en vecka. För personer som har druckit alkohol länge kan abstinenssymptomen vara akuta, farliga och pågå i fyra veckor eller längre. Du kommer inte endast att känna dig obekväm samtidigt som du har abstinenssymptom, utan du kommer även att känna ett sug efter alkohol för att kunna känna dig ”normal”.

Vad orsakar alkoholabstinens?
Du kanske tror att du behöver alkohol för att vara kul på fester, men samtidigt som du känner dig mer pratsam och mindre hämmad har faktiskt alkoholen en depressiv effekt. Det saktar ner din hjärna, förstör hjärnceller och påverkar din förmåga att tänka klart.
Du kanske vänder dig till alkohol för att det får dig att känna dig avslappnad och glad. Det beror på att din hjärna utsöndrar mer av hormonet dopamin när du dricker, vilket är sammankopplat med njutning. Det aktiverar även hjärnans gamma-aminosmörsyrareceptorer (GABA) som gör att du känner dig lugn.
Men överdrivet drickande kan leda till att GABA-receptorerna minskar och det innebär att du känner dig mindre avslappnad och mer stressad när du slutar dricka. Det kan då verka som att det enda som kan lugna ner dig är ett glas.
Alkohol påverkar även det centrala nervsystemet, nätverket med nervceller som ger oss våra grundläggande fysiska och psykiska funktioner. Sluddrigt tal, dåligt minne, långsamma reflexer och försämrad koordination är alla vanliga sidoeffekter av överdriven alkoholkonsumtion.
Om du dricker regelbundet anpassar sig din hjärna till det och du kan därför fungera hela tiden med den här drogen i ditt system. Hjärnan försöker komma över alkoholens sederande effekter och ökar nervaktiviteten för att hålla dig mer vaken. Om du slutar dricka fortsätter din kropp att vara på högvakt och abstinenssymptomen sätter igång.
Alla abstinenssymptom är obehagliga och det är anledningen till att många personer med ett alkoholberoende ofta utvecklar abstinensrelaterad ångest som gör de mer benägna att ta ett återfall. Även om du vet att drickandet förstör ditt liv kan det vara svårt att hantera symptomen och det lättaste sättet att slippa det på är genom att ta ett glas.
Vad är de allvarliga symptomen på alkoholabstinens?
Abstinenssymptom och hur allvarliga de är varierar beroende på hur länge och hur mycket personen har druckit. Ålder, underliggande fysiska och psykiska sjukdomar samt genetiska förutsättningar spelar också in.
Allvarliga symptom kan inkludera:
- Hallucinationer
- Epileptiska anfall
- Kronisk nervskada (särskilt i fötterna vilket kan leda till försämrad balans och fall)
- Delirium
- Uttorkning
- Koma
- Döden
Ingen vill tro att de är beroende av något. Många tonar ofta ner hur mycket eller på vilket sätt de dricker för sig själva eller andra. Det är lätt att säga att du bara tar ett glas vin om dagen, men om det glaset är lika stort som en fiskskål kan det visa på ett beroende av alkohol. Att dricka varje dag är också ett tecken på alkoholberoende, oavsett hur lite det är.
I många fall behandlas personer med ett alkoholberoende först när symptomen gör att de uppsöker vården. De här personerna kan vid det laget riskera sina liv och behöver ofta behandlas akut. I sällsynta fall kan allvarlig alkoholabstinens vara dödlig.
Ålder spelar också roll. Fler under 30 som dricker för mycket har få eller inga abstinenssymptom jämfört med de över 30. Men symptomen är inte värre för personer över 60, vilket innebär att åldern inte är ett hinder för att ge upp alkohol och leva ett nyktert liv. Tro aldrig att du är “för gammal” för att bli nykter. Det är inte svårare för dig än för någon som är hälften så gammal.
De goda nyheterna är att alla abstinenssymptom kan hanteras med rätt behandling och stöd, oavsett hur allvarliga de är.
Hur mycket alkohol måste jag dricka för att få abstinens?
Det går inte att veta exakt eftersom alla påverkas olika av alkohol. Även när det kommer till baksmällor. En del känner sig som en levande död efter ett eller två glas, medan andra verkar må helt okej oavsett hur mycket de dricker.
Trots det leder överdrivet drickande ofta till ett fysiskt beroende av alkohol. När hjärnan och nervsystemet har vant sig med mängden alkohol som har tillförts kroppen måste de anpassa sig igen och omedelbart om man slutar tvärt eller skär ner rejält. Det kan leda till abstinenssymptom.
Ett regelbundet alkoholintag behöver inte vara särskilt långvarigt för att abstinenssymptom ska uppstå. Mängden du dricker kan vara lika viktigt. En studie har upptäckt att män som drack nästan 30 glas om dagen under endast tre månader fick abstinens. Männen som drack mest hade de allvarligaste symptomen med hallucinationer, anfall och delirium tremens.
Utöver de fysiska symptomen kan personer med alkoholproblem oroa sig för att nykterheten kan påverka hur de spenderar sin tid och sina pengar, om det kommer att påverka deras relationer negativt, deras vängrupper och hur de hittar glädje i livet. Att det skapar mer problem att bli nykter än att fortsätta dricka är ett vanligt missförstånd hos personer som dricker regelbundet. Det är här som professionell behandling är viktigt. Det kan ge dig strategier för hur du kan leva ett givande och rikt liv utan alkohol.
Hur länge håller alkoholabstinens i sig?
När du har fattat beslutet att sluta dricka börjar din kropp att avgifta sig, vilket innebär att den tar bort alkoholen från ditt system. Abstinenssymptom kan börja inom några timmar och medan din första tanke är att ta ett glas så gör du dig själv och dina närstående en stor tjänst om du inte gör det.
Som tur var är så varar abstinensen i de flesta fall inte särskilt länge och det finns behandling som kan hjälpa till. Det här kan du förvänta dig:
Sex till 12 timmar: Du kan börja känna av lindriga symptom som huvudvärk, ångest, illamående och darriga händer. Du kan känna ett sug efter ett glas för att ”lugna nerverna”.
12 till 24 timmar: En del upplever syn- och hörselstörningar där de ser och hör saker som inte finns där. Du kan också ha taktila hallucinationer som innebär att det känns som att något rör din kropp, som till exempel insekter som kryper över huden.
En till tre dagar: Vid lindriga fall är symptomen starkast under den här perioden, sedan trappas det ner. I ungefär 10% av fallen blir symptomen värre och leder till feber samt överdrivet svettande. Fler än 90% av alla anfall uppstår 24 till 48 timmar efter det sista glaset och delirium tremens kan sätta igång inom 48 timmar.
Tre till sju dagar: Kronisk delirium tremens kan leda till aggression, uttorkning, snabba hjärtslag, högt blodtryck och minskat blodflöde till hjärnan. Det leder ofta till överdriven trötthet och lång sömn.
Sju dagar och framåt: Psykiska problem som är kopplat till abstinens inklusive ångest, depression och sömnlöshet kan hålla i sig långt efter de akuta abstinenssymptomen har försvunnit. Det kan leda till att man tar ett återfall dagar, månader eller år efter abstinensen, och det är anledningen till att professionell långvarig behandling för alkoholberoende är så viktigt.
HÄMTA BROSCHYREN
Tillfrisknandet är möjligt och vi finns här för att hjälpa dig att nå det. Nedan hittar du våra nedladdningsbara broschyrer där du får veta mer om våra olika behandlingsupplägg, får en överblick över våra faciliteter samt hur vi kan stötta dig på din resa i tillfrisknande
Postakut abstinens (PAWS)
I majoriteten av alla fall försvinner alkoholabstinensen efter en eller två veckor, men efterverkningarna av långvarigt och intensivt alkoholberoende kan fortsätta länge och ibland i resten av livet. De tenderar att vara psykiska, såsom depression, ångest och en oförmåga att njuta av livet när alkohol inte är involverat.
Risken för ett återfall är högst i det här stadiet och fler än tre fjärdedelar av personer med ett alkoholberoende tar ett återfall inom ett år. Det beror ofta på att de har ett intensivt sug efter ett glas, en oförmåga att hantera triggers som tidigare brukade leda till att de drack (som att bråka med en partner eller en dålig dag på jobbet) och att de inte fortsätter med pågående professionell behandling.
Att ta ett återfall, gå tillbaka till ett alkoholberoende, bli nykter och uppleva abstinenssymptom om och om igen påverkar hjärnan långvarigt och försämrar minnet, koncentrationen och beslutsfattandet.
Postakut abstinens kan försvinna och komma tillbaka när du går vidare i ditt tillfrisknande. Det är viktigt att komma ihåg att det kan komma tillbaka och vara förberedd på det med behandling och stöd på plats.
De vanligaste symptomen på postakut abstinens är:
- Ångest
- Förvirring och dimmiga tankar
- Sömnstörningar
- Humörsvängningar
- Depression
- Lättretlighet
- Utmattning
- Intensivt sug efter alkohol
Kan medicin hjälpa till att lindra symptomen på alkoholabstinens?
Att plötsligt sluta dricka kan vara farligt för vissa personer eftersom abstinensen kan vara kraftig och svår att hantera.
En del läkemedel kan hjälpa till med övergången från alkoholberoendet till nykterheten. Benzodiazepiner (eller benzo) som diazepam (mer känt som Valium) anses vara den bästa medicinen för alkoholabstinens. Medicinen minskar effekten av många symptom inklusive ångest, sömnlöshet, huvudvärk, smärta och anfall. Alla dessa läkemedel är receptbelagda och måste tas som en del av en kontrollerad behandlingsplan. Eftersom medicinerna kan leda till dåsighet måste det tas försiktigt och inte när du kör. De kan också vara mycket beroendeframkallande vilket innebär att du måste ha medicinsk övervakning när du tar dem.
Doseringen beror på hur allvarligt ditt beroende och dina abstinenssymptom är. I vissa fall sänks dosen med tiden tills du klarar dig utan dem.
Andra mediciner inkluderar akamprosat (säljs som Campral) och disulfiram (säljs som Antabus) som minskar suget efter alkohol och gör det fysiskt svårt att dricka. Det kan vara farligt att ta medicinen samtidigt som du dricker alkohol, eftersom biverkningar är mycket obehagliga.
Är det säkert att avgifta sig från alkohol hemma utan medicinsk övervakning?
Kort sagt, nej. Abstinens kan göra dig till en fara för både dig själv och andra. Nedstämdhet och depressiva känslor kan leda till självskadetankar eller självmord. Lättretlighet kan göra att du blir aggressiv eller till och med våldsam mot andra. Samtidigt kan anfall och delirium tremens vara skrämmande och kanske livshotande.
Det är viktigt att du inte hanterar ditt alkoholberoende ensam. Det finns många platser där du kan få hjälp, inklusive din allmänläkare som kan hjälpa dig att hitta lokala organisationer.
Alkohol kan ha en skadlig effekt på ditt liv, ditt arbete och dina förhållanden. Om du har särskilda behov, såsom ett tryggt ställe att bo på eller behandling för ett drogberoende så finns det organisationer som kan hjälpa dig. Du kan hitta en lista här.
Försök att ta hand om dig själv. Ät små, proteinrika måltider regelbundet och drick massvis med vätska. Försök att ha ett fullt skafferi och kylskåp innan du börjar avgiftningen, ifall du känner dig för sjuk för att gå till affären när du har abstinenssymptom. Ha ett nummer till en person du kan prata med för icke-dömande stöd under dagen eller natten.
Om du delar hem med en person som har ett alkoholberoende och du har bestämt dig för att bli nykter så kommer det att bli mycket svårt och kanske omöjligt. Närvaron av alkohol tillsammans med grupptrycket att dricka med dem kan vara svårt att motstå. Om detta är din situation bör du se om det finns någon annanstans du kan bo så att du kan vara fokuserad och inte distraherad.
Vad kan jag förvänta mig från slutenvård för alkoholberoende?
Det bästa och säkraste sättet att hantera alkoholabstinens och sug på är hos ett behandlingshem som Castle Craig. Här hittar du experter på alkoholberoende som ger medicinskt stöd och annan bevisbaserad behandling som rådgivning och samtalsterapi.
På samma sätt som ens förhållande till alkohol är unikt, så är även behandlingsplanen det. Du kommer att få skräddarsydd hjälp utifrån dina behov och din situation.
Terapi kan ge dig strategier för att hantera sug och triggers som tidigare har fått dig att dricka. Du kommer även att träffa andra personer som har samma problem och har vunnit över beroendet. De vet exakt vad du går igenom och kan ge råd, stöd och inspiration.
Vård på ett behandlingshem kan både vara slutenvård och öppenvård.
Öppenvård för alkoholberoende
Öppenvård när du närvarar på kliniken vid schemalagda tider för behandling och terapi passar bäst för personer som har lindriga till måttliga abstinenssymptom.
Även om det innebär att du kan fortsätta med din vardag kring familj och jobb så finns det många triggers i ditt vanliga liv och det är större risk att du tar ett återfall. Det är viktigt att du har en säker miljö där du kan avgifta dig och ett starkt stödnätverk.
Behandling på öppenvård är inte lämpligt om du har potentiellt livshotande alkoholabstinens såsom anfall, delirium tremens eller självmordstankar. I sådana fall behöver du vård dygnet runt för att se till att du är säker.
Slutenvård för alkoholberoende
Det säkraste sättet att hantera abstinenssymptom på och bli fri från alkoholberoendet för alltid är genom att flytta in på ett behandlingshem där du kan bo lika bekvämt som på hotell och ha medicinsk och känslomässig vård tillgänglig dygnet runt.
De som gör färdigt sin behandling inom slutenvård löper en mindre risk att ta ett återfall. Men stödet slutar inte när du lämnar. Det fortsätter så länge som du behöver det – kanske under hela livet.
REFERENCES
1. Hall W, Zador D, (1997), The Alcohol Withdrawal Syndrome, The Lancet: 349 (9069) 1897-1900
7. Saitz R, (1998), Introduction to Alcohol Withdrawal, Alcohol Health Res World: 22 (1) 5-12
11. Menon J, Kandasamy A, (2018), Relapse Prevention, Indian Journal of Psychiatry: 60 (4) S473-S478
15. Adfam.org.uk
16. Hoffman M, (2021), Counseling and Substance Use Disorders, Webmd.com
Kontakta oss idag
Vi erbjuder effektiv behandling av beroende av alkohol, droger och spel. Vi behandlar också samsjuklighet. Ring oss på 08-124 00 284 så kan vi hjälpa dig.
Du är nästan där.