Att bo med en alkoholist


Alkoholism är ett ständigt växande problem som inte bara påverkar personen med beroendet, utan även deras nära och kära. Alkoholism kan ha en enorm påverkan på personer i närheten och förstöra relationer. För dig som bor tillsammans med en alkoholist, oavsett om det är en partner, förälder eller ett syskon, kan det vara väldigt svårt att veta var du ska vända sig.

På den här sidan ska vi titta på några av de problem som alkoholism kan leda till och ge välbehövda råd till alla er som delar ett hem med en närstående som har ett alkoholproblem.

Att bo med en alkoholist

Att dela hem med en familjemedlem som har ett alkoholberoende kan vara väldigt svårt, men tyvärr är det en situation som är alldeles för vanlig.

Ett riskbruk av alkohol är en av huvudfaktorerna bakom våld i hemmet och andra familjeproblem. Alkohol är ett kraftfullt depressivt medel, så effekten på personer som dricker mycket kan vara betydande.

En studie av Oxfords universitet upptäckte att män med ett riskbruk av alkohol var sex gånger mer troliga att vara våldsamma mot sin partner och sina barn. Substanssyndrom som alkoholism påverkar människors personlighet och sättet som de reagerar på i olika situationer. Det kan göra att de agerar på ett annorlunda sätt än hur de brukar agera.

Alkoholism kan leda till olika psykiska problem och personer med ett beroende kan bli väldigt känslosamma och reaktiva. Alkoholproblem kan leda till problem med partners och leder ofta till att äktenskap tar slut. Barn kan också påverkas av sina föräldrars drickande. Flera studier har visat att barn som växte upp i samma hem som en förälder eller ett syskon med alkoholism är betydligt mer sannolika att utveckla ett eget substansberoende. Många alkoholister ångrar sitt beteende oerhört, särskilt när de skadar någon i sin familj. De behöver därför stöd för att få den behandling som de behöver.

beroende tillfriskna

Sök hjälp idag

Vi är här för att hjälpa dig ta det första steget mot tillfrisknande.

Uppmuntrar jag till alkoholism?

En av anledningarna till att alkoholism är ett så stort problem, är för att det är en extrem version av något som samhället accepterar. Till skillnad från olagliga droger, som vanligtvis införskaffas och konsumeras på mer hemliga sätt, är alkohol billigt, lättillgängligt och anses vara en normal del av många människors liv. Om du har en alkoholiserad partner eller förälder är det dock viktigt att du känner igen symtomen och att du hjälper dem att få den hjälp som de behöver.

Om du eller någon du känner har ett problem med alkoholen, kontakta oss eller ring på 08-124 00 284. Ta gärna kontakt med oss så ringer vi upp dig för ett första samtal.

Hur man lever med en alkoholist

Många som bor med en partner eller andra familjemedlemmar som alltid har druckit mycket kanske inte inser att de har ett alkoholproblem. De kan förbise problemet eller se det som en naturlig hanteringsmetod för att hantera livets svårigheter.

En del alkoholister dricker när de har haft en särskilt svår dag på jobbet eller något annat som är stressigt i livet. Försök att prata med din partner eller förälder om problemet, så de vet att du finns där för dem och att de inte behöver använda alkohol som ett hjälpmedel. Att prata igenom problem med familjen kan hjälpa er att stärka er relation som påverkas av drickandet.

Förutom att prata med din närstående om deras problem är det viktigt att fråga dig själv om du gör något för att uppmuntra eller underlätta deras drickande. Delar du några glas vin med dem varje kväll? Är din vanliga present alltid en flaska whisky eller någon annan sprit? Titta på hur mycket av ditt liv som bygger på alkohol och se var du kan göra förändringar för att hjälpa.

Avslöjande tecken på ett alkoholberoende

Som med alla beroenden varierar tecknen på alkoholism från person till person.

Vissa människor börjar med att hetsdricka på fredags- och lördagskvällar, vilket sedan utvecklas till att de även dricker hela veckan.

Ett annat tecken på en alkoholiserad partner eller förälder kan vara stora förändringar i deras personlighet när de inte har druckit.

När en person dricker mycket regelbundet, säger deras hjärna till kroppen att tillverka fler kemikalier för att balansera alkoholens depressiva verkan. När de inte har druckit på ett tag uppstår en kemisk obalans som kan ge abstinensbesvär. Det kan visa sig på olika sätt, men personen kan bli mer irriterad, långsam och ha lätt för att bli arg.

Det är viktigt att du tar itu med problemet på det bästa sättet du kan och inte uppmuntrar dem att dricka mer för att hantera symptomen.

Tecken på ett alkoholberoende:

 • Du dricker ofta mer än du tänkt dig
 • Du upplever abstinensbesvär när du inte dricker
 • Du känner regelbundet ett alkoholsug
 • Du intresserar dig mindre för hobbys, sociala aktiviteter, osv
 • Du fortsätter att dricka trots att du vet att det ger dig problem
 • Vänner och familjemedlemmar visar ofta oro över dina dryckesvanor
 • Drickandet har lett till problem med lagen
 • Drickandet leder ibland till ett riskbeteende (t.ex. rattfylleri)

Hur du kan se till att du inte uppmuntrar alkoholism

Gör detta:

 • Håll utkik efter tecken på alkoholberoende hos din närstående
 • Prata med din närstående om problemen och din upplevelse
 • Prioritera din egen och eventuella barn i hemmets säkerhet och välmående
 • Försök att socialisera och koppla av hemma utan alkohol

Gör inte:

 • Kom inte på ursäkter för personen som har alkoholism
 • Köp inte alkohol som present till en närstående med alkoholproblem
 • Erbjud inte personen med alkoholism någonstans att bo om det riskerar din familjs välmående
 • Ge inte pengar eller andra medel så de kan köpa alkohol

Vissa av dessa förslag kan vara svåra och kan till och med verka hårda, men de är det snällaste sättet som du kan hjälpa personen med ett alkoholproblem på.

Alkoholens effekt på familjer kan vara enorm, men den makt som en familj kan ha för att hjälpa till att vända situationen är också betydande. Relationer kan vara ansträngda och stämningen i ditt hushåll kan ibland vara svår att hantera, men det är viktigt att du inte uppmuntrar eller underlättar alkoholism.

Kan du få någon att sluta dricka?

Det korta svaret på frågan är nej. Alkoholism är som alla andra beroenden och beslutet att söka behandling måste fattas av personen som har ett problem.

Men du kan ha ett positivt inflytande i din partners eller förälders liv och uppmuntra dem att få hjälp genom att föreslå behandlingsalternativ. Långvarigt tillfrisknande från alkoholism börjar alltid med ett enda steg och det kommer när personen inser att de har ett problem och vill förändra sitt liv.

Om din närstående inte är redo för ett helt program med beroendebehandling, kan du föreslå att de går med i en av de många stödgrupperna som Anonyma Alkoholister. Att vara med på möten gör att de får kontakt med andra som går igenom samma sak och kamratstödet kan uppmuntra dem att skriva in sig på ett behandlingsprogram.

Du kan hitta AA-möten i Sverige genom AA:s europeiska hemsida eller denna lista med engelskspråkiga grupper i Sverige.

Du kan erbjuda dig att följa med din närstående när de är med på mötet. Ingen behöver tillfriskna ensam och det bästa du kan göra är att erbjuda det känslomässiga stöd de behöver.

Att leva med en partner med alkoholproblem

Att leva med en partner som är alkoholist kan pröva kärleken och styrkan i äktenskapet på många olika sätt. Din partner kan hamna i försvarsställning och ibland låta känslorna ta över. När du pratar med din partner om deras alkoholism, försök att vänta tills de är nyktra. De är mer troliga att lyssna och förstå problemet som drickandet skapar i ert förhållande när de är nyktra.

Se till att du tar hand om dig själv och din egen hälsa, samt barnens om det bor några i ditt hushåll. När livet hemma blir för mycket att hantera, kan du överväga att spendera lite tid tillsammans med andra familjemedlemmar och vänner. Det kan fungera som en väckarklocka för din närstående och vara katalysatorn som gör att de söker behandling.

Du ska aldrig utsätta ditt barn för någon risk och det kan innebära att du lämnar din partner under en period tills de söker hjälp. Ibland kan du behöva vara hård för att vara snäll och visa din partner att deras drickande leder till konsekvenser.

Att leva med en föräldrar med alkoholproblem

Det kan vara väldigt svårt att veta hur man kan hjälpa en förälder med alkoholism, särskilt eftersom många barns känslomässiga och mentala hälsa kan bli lidande som ett resultat av föräldrarnas drickande.

Om du har en förälder med ett alkoholproblem, så är det viktigt att komma ihåg att det inte är ditt fel och att du inte förtjänar att behandlas dåligt. Många personer med alkoholism kan inte kontrollera sina känslor, speciellt när de har druckit. Det är det som leder till att alkoholister kan skada andra. Det beror inte på att de inte älskar dig eller inte bryr sig om dig.

Om du ser att en familjemedlem eller någon i ditt hushåll har det svårt, prata med dem privat. Det kan vara det bästa sättet att visa dem att du bryr dig om dem och att ni kan hjälpa varandra under svåra tider. Prata med din förälder om behandlingsalternativ och berätta för dem hur mycket du vill att de ska må bättre.

Att leva med ett syskon med alkoholproblem

Alkoholism drabbar inte bara barn och partners, utan även syskon. Att ha en bror eller syster med alkoholproblem kan också vara en mycket svår situation, eftersom du kanske försöker stötta ditt syskon samtidigt som du tar hand om din egen familj. Om du är i den här situationen, prata med dina föräldrar, ditt syskons partner eller någon annan som kan hjälpa dig. Återigen bör du komma ihåg att ditt syskon kan agera annorlunda på grund av alkoholen och du måste vara stöttande på alla sätt du kan.

Prata med ditt syskon när de är nyktra om att söka behandling för sitt problem. Du kan hitta lokala behandlingar i ditt område och erbjuda dig att följa med dem för behandling. Ditt stöd kan vara precis vad de behöver för att göra en positiv förändring i sitt liv.

Att hjälpa någon med ett alkoholberoende

Det kan vara svårt att veta hur man hjälper en alkoholist. Om du lever med en alkoholist, eller själv har alkoholproblem, så finns det snabb hjälp att få. Letar du efter behandling eller stöd, kontakta oss på Stockholms beroendeklinik via mail eller telefon.

Långvarigt tillfrisknande är en process som ofta börjar med en ärlig konversation om behandlingsalternativ. Vi har både öppen- och slutenvårdsprogram och utvärderar varje patient individuellt, så att vi kan rekommendera den bästa behandlingen.

Kontakta oss på e-post för ett rådgivande samtal. Vi har inga väntetider.

Kontakta oss idag

Vi erbjuder effektiv behandling av beroende av alkohol, droger och spel.

Ta hand om dig själv

Om en partner, förälder eller någon annan i ditt hushåll har alkoholproblem måste du prioritera ditt eget välmående, samt välmåendet av barn som kan finnas i hemmet. Effekterna av alkohol kan tyvärr göra att människor tappar kontrollen över sina känslor, och därför måste du ta hand om dig själv och alla andra som kan finnas i riskzonen. Att prata med personen om behandlingar och finnas där som stöd under tillfrisknandet kan vara ovärderligt. Det stämmer framförallt om de inser vilken skada alkoholen orsakar dem och andra som de bryr sig om.

Hjälp personen att söka behandling ifall de behöver det. Men om de inte vill ha behandling eller går tillbaka till drickandet, måste du bestämma vad som är bäst för dig. Det är bara så mycket du kan göra för att stötta dem, för de måste även vilja hjälpa sig själva och välja behandling.