Frågor och svar

Vi finns här för dig på din resa till ett friskare liv. Här har vi samlat lite information vi hoppas är till hjälp på vägen. Ta kontakt med oss redan idag för att få svar på ytterligare frågor eller för ett förutsättningslöst, kostnadsfritt och konfidentiellt rådgivningssamtal.

Du når oss på 08-124 00 284 eller mejl info@beroendekliniken.se.

Inför behandling

 • Behöver jag en remiss för att komma till er?

  För att komma till oss behöver du ingen remiss, vi är en privat vårdgivare som kan ge dig råd och bedömning inom några dagar. Läs mer.

 • Hur länge behöver jag vänta på att få behandling?

  Vi har oftast ingen väntelista och kan erbjuda ett första samtal inom någon dag från första kontakten. Vi vet att motivation är en färskvara och vi försöker alltid påbörja behandling så snart som möjligt.

 • Jag vet inte om jag behöver avgiftning, vad ska jag göra?

  Ring vårt team idag för kostnadsfri rådgivning. De kommer att kunna bedöma dina behov och ge råd om hur du ska gå vidare.

 • Kan jag få vård hos er i Stockholm om jag behöver avgiftning?

  Vi erbjuder inte medicinsk avgiftning i Stockholm, men vi kan rekommendera hur du kan få hjälp med det innan behandling hos oss i Stockholm. Våra behandlingshem erbjuder säker, medicinskt övervakad avgiftning för patienter som behöver det. Avgiftningen leds av en överläkare i psykiatri och assisteras av ett vårdteam.

 • Vilka beroende behandlar ni?

  Vi behandlar alla typer av beroende, oavsett det handlar om alkohol, droger, läkemedel, sex, spel etc.

 • Kan jag jobba samtidigt som jag får behandling hos er?

  Vår behandling kan i de flesta fall kombineras med ett heltids- eller deltidsjobb. Kontakta oss för mer information.

 • Hur lång tid tar behandlingen?

  Vårt grundprogram löper över 3 månader. Även kortare behandlingsinsatser förekommer.

 • Hur kan jag veta att Stockholms beroendeklinik är ett bra val för min behandling?

  Stockholms beroendeklinik är en del av välrenommerad vårdgrupp som bedrivit integrerad beroendevård i över 30 år.

  Behandlingen som erbjuds på Stockholms beroendeklinik är evidensbaserade och vården drivs på medicinsk grund.

  Vi arbetar efter Socialstyrelsens riktlinjer och är certifierade enligt Intertek ISO 9001. Vi jobbar ständigt med att kvalitetssäkra vår verksamhet och våra resultat granskas också i regelbundna inspektioner och oberoende utvärderingar.

Om kostnader och betalning

 • Vad kostar behandlingen?

  Det beror på vilken behandling det gäller. Vi skräddarsyr vården för alla patienter. Grundprogrammet som löper över 3 månader har ett fast pris. Kontakta oss för mer information.

 • Kan sjukförsäkring täcka min behandling? Vad behöver jag göra?

  Ja, det är möjligt. Kontakta ditt försäkringsbolag för att undersöka möjligheterna.

 • Kan staten betala för min behandling?

  Ja, vi samarbetar med kommunen och socialtjänsten.

 • Kan jag betala månadsvis?

  För närvarande kan vi inte ta emot betalningar månadsvis eller i omgångar men det är på gång. Kontakta oss för mer information.

 • Kan min arbetsgivare betala behandlingen?

  Om en anställd utvecklar alkoholproblem, drogproblem eller spelproblem så har arbetsgivaren ansvar för rehabilitering och personen får inte avskedas. Det finns inget krav på att arbetsgivaren ska bekosta behandlingen men många arbetsgivare väljer ändå att göra det för att få kontroll över rehabiliteringsprocessen.

Om gruppbehandling hos Stockholms beroendeklinik

 • Hur många personer kommer att vara i min grupp?

  Vi har små grupper med maximalt 8 personer.

 • Vad händer om jag träffar någon jag känner i gruppen?

  Alla patienter skriver under ett sekretessavtal. Om det händer, kom ihåg att ni båda är där av samma anledning – och båda bundna av sekretessavtalet. Din integritet kommer att skyddas i alla skeden när du är i behandling hos oss.

 • Vad händer under gruppmötena?

  Gruppsessionerna börjar med en samtalsrunda där vi checkar in med våra känslor för stunden och får reflektioner från både terapeut och gruppmedlemmar. Efter känslorundan går vi vidare till att prata om föregående veckas uppgifter som är kopplade till den senaste föreläsningen. Ibland delar nya patienter sina livshistorien. Efter att ha presenterat hemuppgifterna får gruppdeltagarna ta del av en ny föreläsning på ett specifikt tema och sedan hemuppgifter till nästa gång. På så sätt fördjupas lärandet, och deltagarna fortsätter förändringsprocessen utanför behandlingsrummet. En arbetsbok ingår, med alla uppgifter och information om de olika ämnena.

 • När är gruppmötena?

  Måndag 10.00-11.30: Föreläsning kring tema från arbetsboken, där patienterna efter föreläsningen ska arbeta med sin hemuppgift inför nästa måndags-tillfälle. Vid varje måndagstillfälle går vi genom föregående veckas hemuppgift och processar den, och kör en ny föreläsning. Föreläsningarna presenteras som PowerPoints.

  Onsdag 09.00-11.15 eller 13.00-15.15: Här processar vi i vanlig ordning känslor samt går igenom hemuppgifterna på den individuella behandlingsplanen.

  Fredag 11.00-12.30: Veckoavstämning i grupp online.