Innehållsförteckning
Alkohol och ångest: panikattacker efter eller under drickandet
Får du alkoholutlösta panikattacker?
Att dricka alkohol kan trigga igång panikattacker för många människor, medan andra upplever extremt nervositet efter drickandet.
Men regelbundna panikattacker inducerade av alkohol är allvarligt och kan leda till ett beroende. Om du börjar dricka och inte alltid kan sluta eller förutspå hur det slutar, så kan du behöva professionell hjälp.
På Stockholms Beroendeklinik ger vi professionellt stöd för att diagnostisera och behandla alkoholproblem. Ta gärna kontakt med oss så ringer vi upp dig för ett första samtal.

Ladda ner broschyr
Varför orsakar alkohol panik?
Många stimulerande medel, inklusive alkohol, resulterar i en ökning av adrenalin och en fördröjd ökning av koncentrationen av noradrenalin.
Noradrenalin är en kemikalie som tillverkas naturligt av din kropp för att avlägsna adrenalin när det inte längre behövs.
När adrenalinet höjs kan du bli livlig, vilket är anledningen till att berusade personer först är högljudda och aktiva. Men om du är mottaglig för panik kan det även förstärka ångest.
Det ger bara mer bränsle (adrenalin) till brasan
Resultaten är en fullskalig panikattack, som kan vara väldigt skrämmande.
Varför panikattacker uppstår
Ofta när personer som dricker upplever panikattacker, dricker de mer för att komma över rädslan.
Tekniskt sett dricker de mer alkohol för att få hjärnan att blockera “glutamat”. Mindre glutamat i hjärnan innebär mindre rädsla.
En panikattack kan orsakas av följande:
- Du dricker snabbare än normalt
- Du dricker mer än två glas
- Du dricker ofta och mer än vad som rekommenderas
Det är vår medicinska åsikt att om du ofta får panikattacker efter att du har druckit alkohol, är det viktigt att du funderar på ditt drickande, hur mycket du dricker och varför.
Kostar ditt drickande mer än pengar?
Boka in en bedömning av alkoholberoende med Stockholms Beroendeklinik i dag. Välkommen att kontakta oss för ett rådgivande samtal.
Våra rådgivare kan prata med dig i 30 minuter, på en tid och dag som du väljer.
Därefter kan vi vägleda dig till nästa steg och passande kliniker där du kan söka behandling.
Vi vill gärna hjälpa dig, så ring eller mejla oss så ringer vi upp så fort vi kan.

Välja behandling: att söka hjälp
Alkholutlösta panikattacker: Är de ett tecken på ett beroende?
Sexpunktcykel: evidens som kan visa att hjärnan har påverkats:
- Panikattackerna kommer oftare
- Ångestattackerna blir allvarligare
- Panikattacker under baksmällor
- Ökad ångestnivå under drickandet
- Irriterad, rastlös och missnöjd
- Behöver mer alkohol för att kunna slappna av
Som du kan se från cykeln ovanför, så arbetar ångest och alkohol tillsammans.
Med tiden kan det leda till att en person dricker mer, vilket kan leda till ett alkoholberoende.
När du använder alkohol som en form av självmedicinering gör du dig mottaglig för ett beroende.
Även om alkohol kan kännas som att det hjälper, så är drickandet bara en krycka.
“Anledningen” bakom ångesten är drivkraften till mer drickande. Baksmällor är nådigt korta. Det är inte alkoholen som får dig att dricka, utan tankarna och känslorna om något i ditt liv som måste behandlas.
Vad kan du göra?
Alkohol är en drog som attackerar kroppens nervsystem och det kan med tiden visa sig genom symtom som skakningar, hallucinationer och ångestkänslor.
I extrema fall kan det leda till “delirium tremens (DT)”.
Om du dricker regelbundet och har nått en punkt där panikattacker har blivit normala, så föreslår sannolikt våra medicinska vårdgivare och psykiatriker att det kan visa på ett psykologiskt beroende av alkohol.
Terapi, en paus och avhållsamhet kan hjälpa dig att behandla det.
Om du har svårt att skära ner på ditt drickande, trots panikattacker och överväldigande ångest under baksmällor, kan det vara dags att söka professionell medicinsk vård.
Hos Stockholms Beroendeklinik kan våra rådgivare berätta vilken hjälp du kan få, vilken form av terapi som kan passa dig och hur allvarligt ditt problem är.
Letar du efter behandling eller stöd, kontakta oss via mail eller telefon.
Mer om ångest- och alkoholcykeln
Intensiv ångest är väldigt obehagligt och kan få vem som helst att dricka.
Alkohol gör i sin tur att du blir mer ångestfylld och spänd. Du kan därför behöva dricka mer för att lugna ner den förhöjda ångesten.
Så börjar en lång och svår cykel; de två triggar varandra.
Effekten av alkohol kan påverka dina hormoner, hjärnfunktionen och sömnen negativt. Dessa tre saker är viktiga för att hålla dig stabil och psykiskt balanserad.
Baksmällor med ångest
Ågren är mer än din vanliga baksmälla.
Det är intensiv nervositet och obehag som kan påverka din funktion att fungera ordentligt och kan även leda till att du ignorerar saker du måste göra och har ansvar för.
Medan nätter med tungt drickande eller hetsdrickande kan trigga igång ångest, upplever de med ett alkoholberoende att deras ångest är mer intensiv, och de är mer sannolika att uppleva värre panikattacker och daglig ångest.
Tecken på ågren
Liknande symtom som syns i en panikattack:
- Ökad hjärtfrekvens
- Svettningar, inte från värme
- Illamående
- Skakningar eller darrningar/Paranoia eller overklighetskänslor
- Intensiv rädsla
När du går igenom de fysiska sensationerna, tror din hjärna att du har panik och kan lura sig själv att ha en riktig panikattack.
Mer om panik och alkohol

Kan alkohol orsaka panikattacker?
Att dricka alkohol har visat sig bidra till ångest, vilket i sin tur kan leda till panikattacker. Men alkohol skapar bara panikattacker hos personer som redan har ångestsjukdomar, annars skulle ingen vilja dricka.
Varför triggar alkohol igång panikattacker?
Om du som många andra i Sverige har någon form av ångest- eller panikstörning, kan alkohol trigga igång en panikattack. Bortsett från adrenalin beror det också på att alkohol påverkar serotoninnivån och neurotransmittorer i hjärnan. Det tenderar att förvärra ångestsymtom och leda till att du känner dig mer ångestfylld när alkoholen går ur kroppen (kallas för bakisångest eller ågren). När du har börjat den här farliga cykeln kan det vara svårt att bryta dig loss. Att dricka med rädsla är obehagligt och fungerar inte.
Hur kan jag lugna min ångest efter att ha druckit?
Drick mindre, få tillräckligt med sömn, ät rätt mat och rehydrera dig. Men det räcker kanske inte för att lindra symtomen. Det bästa botemedlet är att sluta dricka. Om du har panikattacker medan du dricker, så kan det visa på ett olöst problem. Att inte ta itu med något som är upprörande kan leda till att din ångest blir ohanterlig och alkohol hjälper inte alls. Hos Anonyma Alkoholister kallas det för startpunkten, där du vare sig kan leva med eller utan alkohol.
Ökar alkohol ångesten?
I många fall kan långvarigt och fortsatt drickande orsaka ångest även om det inte finns något ångestsyndrom från början. De som dricker för att lugna sin ångest kan uppleva mer ångest som ett resultat. Hjärnan kan tränas att tro att bara ett glas hjälper. Som med alla andra droger försvinner den hjälpen när effekten är borta. Det är därför människor med baksmälla är så stressade och lättirriterade.
Alkohol förstärker ofta det som personen känner, så om du känner dig orolig kan du förvänta dig att det förstärks under tiden som du dricker.
Sluta dricka, ingen mer panik
Om du upplever panikattacker efter eller under ditt drickande, rekommenderas det att du håller dig nykter.
Om det låter omöjligt och du inte kan sluta dricka alkohol för att hantera din ångest, kan slutenvårdsbehandling vara ditt bästa alternativ.
Där kan du lära dig hur du kan leva utan alkohol, hantera ångest på ett hälsosamt sätt och leva ett nyktert liv utan smärta och lidande.
På Stockholms beroendeklinik kan vi göra en professionell bedömning och rekommendera dina bästa alternativ för bereoendebehandling.
Vill du veta mer om oss och vår behandling, kontakta oss för mer information.