Det svåra samtalet

Att uppmärksamma och misstänka att en medarbetare har missbruks- eller beroendeproblematik kan vara svårt och det kan kännas ännu svårare att veta vad du ska göra. I den här texten beskriver vi de vanligaste frågorna och hur vi kan hjälpa dig i processen så att du kan hjälpa din anställda. Att våga uppmärksamma ett beroende är en första början i en förändring, för den som har problemet. Det är även ett sätt att ge en medarbetare en ny chans, för att uppnå ett hälsosammare liv.

Tänk om jag anklagar någon felaktigt?

Det här kan vara en av de vanligaste frågorna som vi får av arbetsgivare, som har fattat misstanke om att en av deras anställda kan ha ett alkohol-, drog- eller spelproblem. Rädslan att anklaga någon felaktigt kan vara så stark att arbetsgivaren låter bli att ta det svåra samtalet. Som arbetsgivare har du dock en skyldighet enligt lagen om rehabiliteringsansvar, att utreda förhållandena vid misstanke om ohälsa hos en anställd. I begreppet ohälsa inkluderas även missbruk och beroende. Oavsett om det sedan visar sig föreligga ett missbruk eller ej, så kommer du ha öppnat upp för hjälp till medarbetaren som har ohälsa på arbetet.

Har jag rätt att lägga mig i min anställdas privatliv, om den dricker för mycket på fritiden men inte på arbetstid?

Vår erfarenhet är att arbetstagare som använder alkohol, droger eller spel på ett osunt sätt på fritiden, kommer att ha nedsatt arbetsförmåga på arbetstid. Missbruk eller beroende är inget som är tidsbegränsat och är enligt vår erfarenhet något som i slutändan alltid påverkar arbetsförmågan.

Du behöver inte ta samtalet själv

På Stockholms beroendeklinik har vi en gedigen erfarenhet i att assistera i det svåra samtalet. Du kan kontakta oss redan vid misstanke, så att vi kan hjälpa dig vidare i processen. Vi börjar med ett möte där vi går igenom vilka indicier som finns på missbruk och ger dig konkreta verktyg för att hålla i det svåra samtalet. Inför samtalet med medarbetaren är det att föredra att du som arbetsgivare har dokumenterat olika situationer som har lett till att misstanken har uppstått. Efter samtalet med medarbetaren som du misstänker kan ha ett beroende, har vi ett återkopplande möte där vi tillsammans med dig och den anställda diskuterar olika vägar att gå vidare på. Ett sätt kan vara att påbörja en utredning för att diagnosticera huruvida det är ett beroende eller ej som föreligger, med hjälp av ADDIS, Alkohol Drog Diagnos Instrument. Utifrån det resultatet kan vi sedan skräddarsy en lösning som fungerar både för arbetsgivare och anställd. Många arbetsgivare som har hört av sig till oss för hjälp med det svåra samtalet, vittnar om att stödet och vägledningen som de har fått via Stockholms beroendeklinik, har varit till stor hjälp.

Kraven på arbetsgivaren

Som arbetsgivare finns det inga krav på att du ska vara den som löser din anställdas problem, däremot finns det krav på rehabiliteringsansvar. En annan aspekt som behövs tänkas på är att arbetstagaren som misstänks ha ett missbruk skulle kunna vara påverkad under arbetstid och därmed äventyra arbetsmiljön. Säkerheten på företaget kan påverkas och därför är det av största vikt att det svåra samtalet tas, så snabbt som möjligt vid fattad misstanke. Eftersom du som chef ska vara chef och inte terapeut eller coach, så hjälper vi dig i att strukturera upp samtalet på ett sätt som fungerar för dig. Vi kan hjälpa dig med diagnos och behandling av alla typer av alkohol- och drogproblem.

Öppenvårdsbehandling i Stockholm

Stockholms beroendeklinik bedriver en framgångsrik öppenvårdsbehandling med fokus på individen och utgår endast från evidensbaserade behandlingsmetoder. Med ett skräddarsytt program för varje klient kan vi garantera bästa, möjliga behandlingsupplägg för både den beroende och den anhöriga. Vi erbjuder både enskild såväl som grupp- och familjeterapi. Efterbehandling ingår i våra behandlingsupplägg såväl som stöd till arbetsgivare, utbildning och återfallsprevention.

Till oss kommer du som vill ha en unik behandling med hög grad av diskretion och sekretess. Vår mottagning ligger på Östermalm, på en av Stockholms bäst belägna adresser.

Hör av dig till oss idag för att få mer information eller boka ett första möte.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast möjligt

Obligatoriskt” anger obligatoriska fält

Fullständigt namnObligatoriskt
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.