Lustgas

Lustgasberoende?

Är du redo att bli fri från ditt lustgasberoende? Kontakta Stockholms beroendeklinik idag för konfidentiellt stöd och för att lära dig mer om våra behandlingsalternativ.

Lustgas, vetenskapligt känt som dinitrogenoxid, har länge använts för medicinska och industriella ändamål, inklusive anestesi och dispensering av vispgrädde. På senare år har dock den rekreationella användningen ökat, särskilt bland unga. Lustgas inhaleras vanligtvis direkt från tuben, från silverfärgade patroner eller från gasfyllda ballonger. Att andas in lustgas kallas ofta för att ”boffa” eller sniffa. 

Inhalering av lustgas kan framkalla kortvarig eufori och skratt, därav smeknamnet. Medan vissa uppfattar det som harmlöst nöje, medför lustgasmissbruk betydande risker för både fysisk och psykisk hälsa och kan ge allvarliga skador.

Ökning av lustgasmissbruk i Sverige

Rapporter indikerar en oroande ökning av användning av lustgas som berusningsmedel i Sverige även bland tågresenärer, vilket har fått järnvägsbolaget SJ att överväga sina föreskrifter, enligt lokala mediekällor. SJ har internt erkänt en betydande ökning av lustgasanvändning och uppmärksammat potentiella obehag och säkerhetsrisker för passagerare. Följaktligen har företaget inlett en granskning av sina riktlinjer.

Incidenter med slängda lustgasbehållare i offentliga miljöer har blivit vanligare, vilket sammanfaller med en ökning av förfrågningar till Giftinformationscentralen. Centret noterar en avsevärd ökning av frågor, med fall som sträcker sig från sensorisk förlust till hallucinationer och till och med demensliknande symtom hos användare i tjugoårsåldern.

Som svar på denna oroande trend har den svenska regeringen beordrat relevanta myndigheter att inleda en utbildningskampanj som belyser farorna med lustgasmissbruk. Dessutom har en utredning initierats för att undersöka regulatoriska åtgärder som behandlar den rekreationella användningen av lustgas, inklusive åldersgränser, importbestämmelser och riktlinjer för marknadsföring.

Ladda ner infoblad

Ladda ner ett informationsblad som ger dig en överblick över Stockholms beroendeklinik och vad vi kan erbjuda.

 Anledningar till ökningen av lustgasmissbruk

Användningen av lustgas som berusningsmedel har ökat generellt, även bland ungdomar. Eftersom det är lagligt att köpa i Sverige tror många dessvärre att det är ofarligt. Det är enkelt att köpa lustgas och inte särskilt dyrt. Försäljningen sker ofta på nätet, i butiker, utanför nattklubbar och krogar, i parker eller på privata hemmafester. Stora cylindrar med gasen ses ofta på festivaler där de kan fylla hundratals ballonger som sedan säljs individuellt.

Blandning av lustgas med andra droger

Det är i hög grad en ungdomsdrog och även om den är relativt icke-beroendeframkallande fysiskt i sig själv, kan människor bli psykologiskt beroende. Dessutom, eftersom det ses som mestadels ofarligt av användare, kombinerar de det ofta med andra farliga substanser som ett sätt att förstärka upplevelsen. Resultatet av att göra det ökar kraftigt risken för skada – kvävning, hjärtproblem eller hallucinationer är de vanligaste.

De främsta farorna med lustgasmissbruk

Effekten av upprepad användning av lustgas i sig kan leda till tre potentiellt livshotande situationer:

För det första förlorar användare ofta balans och orientering vilket gör att dem får svårt att stå och gå och riskerar att stappla, falla och skada sig själva. Lustgasen är även mycket kall direkt när den kommer ut ur behållaren vilket kan ge användaren köldskador i matstrupen, munnen och luftvägarna.

För det andra, och mer allvarligt, kan de utveckla perifer neuropati (skada på nervändarna) vilket resulterar i förlust av vissa kroppsfunktioner och till och med förlamning och död. Lustgas gör detta genom att inaktivera vitaminet känt som B12, dvs förstör all vitamin B12. Kroppen producerar inte vitamin B12 naturligt utan förlitar sig på sitt matintag för påfyllning, så all minskning kan få allvarliga konsekvenser. När ryggmärgen skadas kan detta ha långvariga konsekvenser. Symtom på brist av vitamin B12 bör alltid åtgärdas omedelbart. De främsta är:

 • Trötthet 
 • Hjärtarytmi 
 • Andningssvårigheter 
 • Aptitlöshet och matsmältningsproblem 
 • Domningar och nedsatt kraft i fingrar, händer, armar, ben och tår samt att kissa på sig
 • Rörlighetsproblem 
 • Nedsatt syn

För det tredje ökar riskerna med att ta lustgas utan tillsatt syre. När man andras in ren lustgas får man inte i sig något syre utan får svårt att andas och kan därav bli yr eller svimma. I en normal klinisk miljö skulle lustgas administreras med minst 20 procent syre. Men taget direkt från behållaren, som vissa gör, utan att tillsätta syre, kan det leda till hypoxi (lågt syreinnehåll i blodet) i kroppen och möjligen irreversibla skador på nervsystemet och hjärnan.

Lustgas

Effekterna av lustgas liknar alkoholmissbruk

Taget i stora mängder (upp till 700 behållare om dagen har rapporterats), kan lustgas orsaka symtom som på vissa sätt liknar alkoholmissbruk, såsom:

 1. Ökad tolerans 
 2. Att ta större mängder för att få samma effekt 
 3. Tvångsmässiga tankar om att använda substansen
 4. Oförmåga att slappna av utan att använda 
 5. Abstinenssymtom som illamående, kräkningar, svettningar och ångest

Extremfall av lustgasmissbruk

I värsta fall kan överdriven användning av lustgas leda till dödsfall. Dessa enstaka dödsfall har oftast drabbat unga pojkar i accidentella intoxikationer men även avsiktliga fullbordade suicidfall. Det verkar som att människor som är sårbara för depression och ångest kan utveckla en vana att använda lustgas för att ge sig själva upprepade små doser av eufori, även om känslan kan vara mindre än en minut. När tiderna är särskilt svåra, som under Covid-19-pandemin eller en ekonomisk kris, vänder sig allt fler människor till denna typ av snabb lösning.

Korsmissbruk

All form av rekreationell droganvändning medför en stor fara för att det blir en inkörsporttill användning av mer skadliga substanser. Subkulturen av kamrattryck, langning och risktagande som omger all droganvändning märks ofta inte först av ungdomar som börjar med att bara söka ett par kickar. Det finns tecken på att langare av gatudroger börjar lägga till lustgas till sitt utbud, trots dess det är relativt billigt.

Kostnadsfri telefonbedömning

Få konfidentiell hjälp utan några förpliktelser. Kontakta oss för en kostnadsfri telefonbedömning idag.

Fara som inte bör ignoreras

Även om dödsfall och sjukhusinläggningar är relativt små jämfört med annat drogmissbruk, är det faktum att de överhuvudtaget har dykt upp ett varningstecken som medicinska experter säger inte bör ignoreras. Åtminstone kräver de mer utbildning i frågan.

Vad säger lagen

Lustgas är inte olagligt i Sverige och gräddpatroner med lustgas kan köpas som köksredskap. De flesta återförsäljare har en frivillig åldersgräns på 18 år för inköp. På festivaler eller större evenemang har försäljning stoppats med hänvisning till ”miljöfarlig kemikaliehantering”.

Föräldravägledning

Droganvändning av något slag bör aldrig ignoreras. Överreaktion kan ha negativa resultat och föräldrar bör komma ihåg att innehav av lustgas inte är olagligt. Det är dock bra för föräldrar att diskutera droganvändning i allmänhet med sina barn och då även prata om lustgas. Vidare att förklara vad som händer i kroppen när man andas in koncentrerad lustgas och att det kan ge allvarliga skador.

Behandling för lustgasberoende

På Stockholms beroendeklinik förstår vi angelägenheten av att ta itu med beroendeframkallande beteenden, inklusive lustgasberoende, som kan ha allvarliga konsekvenser. Vårt team har erfarenhet av att behandla olika typer av beroenden, inklusive lustgasmissbruk, med framgångsrika resultat.

Om du eller någon du känner kämpar med lustgasberoende är det viktigt att söka professionell hjälp och rådgivning. Din läkare kan vara en utgångspunkt för vägledning. Vårt team är tillgängligt för att ge konfidentiell hjälp och råd anpassade efter dina behov. Sök hjälp idag för att återta kontrollen över ditt liv med Stockholms beroendeklinik.

Källor

 1. https://www.beroendecentrum.se/fakta/droger/inhalering/
 2. https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2023/september/lustgas-blir-allt-vanligare-bland-ungdomar
 3. https://english.news.cn/europe/20230420/cc863d5cab1b4923b4a09f0166d55293/c.html
 4. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vilka-myter-sprids-om-lustgas-och-vilka-ar-de-verkliga-riskerna
 5. https://english.news.cn/europe/20230420/cc863d5cab1b4923b4a09f0166d55293/c.html
 6. https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2023/september/lustgas-blir-allt-vanligare-bland-ungdomar
 7. https://www.lansstyrelsen.se/sodermanland/om-oss/nyheter-och-press/nyheter—sodermanland/2023-08-04-lustgas-blir-allt-vanligare-som-berusningsmedel.html
 8. https://www.strangnas.se/omsorg-och-hjalp/missbruk-och-beroende/beroendecentrum-ung/information-om-lustgas
 9. https://www.strangnas.se/omsorg-och-hjalp/missbruk-och-beroende/beroendecentrum-ung/information-om-lustgas
 10. https://giftinformation.se/aktuellt/riskerna-med-lustgas
 11. https://giftinformation.se/aktuellt/riskerna-med-lustgas
 12. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352007819301519
 13. https://en.wikipedia.org/wiki/Recreational_use_of_nitrous_oxide#cite_note-33

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast möjligt

Obligatoriskt” anger obligatoriska fält

Fullständigt namnObligatoriskt
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.