Cannabis: är gräs beroendeframkallande?


Cannabis är en drog som kan vara en inkörsport till användning av farligare substanser. Det är en drog som är socialt accepterad i många umgängeskretsar. Det finns två myter som omger cannabis. Den första myten är att cannabis inte skadar användarens fysiska hälsa. Den andra myten kan sammanfattas med en enkel fråga som många cannabisanvändare undrar: är cannabis beroendeframkallande?

När det kommer till människors hälsa har alla droger som går att missbruka negativa konsekvenser. Att röka cannabis är inget undantag. 

Cannabis är en drog du intar genom att röka det. Om tobaksrökning är skadligt på grund av alla kemikalier som frigörs i förbränningsprocessen, varför skulle cannabisrökning vara ofarligt? Cannabisrök innehåller många av de kemikalier som tobaksrök innehåller. Dessutom tenderar cannabisanvändare att hålla inne röken i lungorna längre, vilket innebär en större exponering.

När det kommer till ett beroende har forskningen det senaste årtiondet visat att cannabis kan vara beroendeframkallande för personer som använder den länge. Den är inte lika beroendeframkallande som andra droger, som till exempel crack eller heroin. Men cannabis är ändå beroendeframkallande.

Ladda ner broschyr

Ladda ner vår broschyr för att lära dig mer om våra omfattande tjänster. Påbörja din resa mot ett hälsosammare, lyckligare liv idag!

Varför är gräs beroendeframkallande?

I årtionden har många antagit att cannabis inte är beroendeframkallande, på grund av att det inte ger samma tecken och symptom som ett beroende av till exempel alkohol eller amfetamin. Men i takt med att vår förståelse om både cannabis och alkohol förbättras, har vi börjat inse hur allvarligt ett cannabisberoende kan vara. Enligt brittiska NHS blir ungefär 10 procent av de regelbundna användarna psykiskt beroende av drogen.

Det är viktigt att vi gör skillnad på ett psykiskt och fysiskt beroende. Även om cannabis har en effekt på kroppen när det används, visar symptomen att det inte är vanligt med ett fysiskt beroende. Det riktiga problemet med drogen är psykiskt. På så sätt liknar det kokain.

En studie som utfördes av forskare vid University of Texas på Dallas School of Behavioral and Brain Sciences visade att långvarig cannabisanvändning förändrar hjärnans funktion permanent, till den grad att en konsekvent användning av drogen under en längre tid skapar ett psykologiskt beroende.

Forskarna använde hjärnskanningar för att mäta hur hjärnan reagerade på ett förslag att använda cannabis. Genom att visa studiedeltagarna bilder på olika substanser och mäta hur hjärnan reagerade, kunde de tydligt se att de som använde cannabis regelbundet upplevde aktivering av hjärnans belöningssystem när de visades bilder på cannabisprodukter. Deras hjärnor visade inte samma typ av respons när de såg bilder på andra njutbara saker.

Bland deltagarna i studien som inte använde cannabis fanns det ingen märkbar skillnad i hjärnaktiviteten när de cannabisrelaterade bilderna visades. De var mer benägna att reagera positivt på bilder av andra saker, som till exempel frukt.

Vilka är de långvariga riskerna?

Det bör noteras att deltagarna i studien från University of Texas som visade ett beroende av drogen hade använt cannabis i minst 12 år i genomsnitt. Det betyder dock inte att det tar så lång tid för ett cannabisberoende att utvecklas; Vetenskapen vet ännu inte hur lång tid det tar för de flesta människor att bli beroende av cannabis.

Med det sagt är de långvariga riskerna som är sammankopplade med cannabisanvändning vanligare hos individer som använder drogen under många år. Några av de långvariga riskerna är följande:

  • Lungsjukdom – Cannabisrök innehåller minst 50 av de giftiga kemikalierna och cancerframkallande ämnena som finns i tobaksrök. Därför är det en större risk att långvariga cannabisanvändare utvecklar lungcancer, astma, emfysem och andra liknande sjukdomar. Riskerna förvärras när cannabis blandas med tobak.
  • Mentala sjukdomar – Forskning har visat att långvarig användning av cannabis kan leda till psykisk ohälsa. Användare är mer sårbara för sjukdomar som depression och ångest, såväl som psykotiska tillstånd som schizofreni.
  • Tandköttssjukdom – Cannabisrökning under flera år kan leda till tandlossning, vilket gör att tandköttet svullnar upp och tänderna lossnar.
  • Infertilitet – Män som använder cannabis regelbundet löper högre risk att bli infertila på grund av lägre spermieantal. Kvinnor är också i riskzonen, eftersom cannabis kan störa ägglossningen.

Som du kan se är cannabisanvändning inte så ofarligt som man kan tro. Det har en negativ effekt på hjärnan, samtidigt som det ökar riskerna för vissa typer av fysiska sjukdomar. Tro därför inte på den vanliga missuppfattningen att cannabis är säkert. Det är det inte.

Hur kan cannabisbereoende behandlas?

Cannabisberoende är behandlingsbart. Är du en cannabisansvändare ska du veta att cannabisanvändning inte behöver fortsätta vara den avgörande faktorn i ditt liv, som styr vad du gör, var du är på väg, vilken typ av vänner du umgås med, etc. Du kan sluta använda drogen om du verkligen vill. 

Kontakta oss

Eftersom cannabis inte ger en hög grad av fysiskt beroende, är avgiftning i regel inte nödvändigt under behandlingen. Bara om du blandat drogen med andra substanser som är fysiskt beroendeframkallande. Du kan annars börja direkt med psykoterapeutisk behandling som hjälper dig att övervinna det psykologiska beroendet.

Psykoterapeutiska behandlingar inkluderar aktiviteter som att delta i stödgrupper och kognitiv beteendeterapi. Tanken bakom behandlingarna är att hjälpa dig förstå varför du använder marijuana så mycket som du gör. Behandlingen hjälper dig att hitta en korrelation mellan din vana att använda cannabis och vilka problem det skapar i ditt liv. 

För mer information om cannabisberoende och tillfrisknande kan du kontakta oss. Vi har terapeuter som är redo att hjälpa dig. Så fort du tar beslutet att kontakta oss påbörjar du din resa mot ett tillfrisknande.

Källor:

  1. Cancer Research
  2. Daily Mail
  3. Pubmed