Full eller hög på jobbet?

Stockholms Beroendeklinik öppenvård

Mottag personlig behandling utan att störa ditt dagliga liv med vårt öppenvårdsprogram

Att vara full eller hög på jobbet

Det finns ingen lag som reglerar alkoholkonsumtion på arbetet men däremot har arbetsgivaren ett ansvar för att upprätthålla en säker och trygg arbetsplats enligt arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverket.

Att vara bakfull på arbetet kan precis som att vara påverkad, äventyra säkerheten då exempelvis reaktionsförmåga och beslutsfattande är nedsatt. Att en anställd dricker på sin fritid kan inte arbetsgivaren kontrollera, men däremot behöver arbetstagaren se till att vara i gott skick under arbetstid. Alkoholrelaterad sjukfrånvaro i kombination med en påverkan på produktiviteten har i olika studier visat sig vara kostbart för arbetsgivaren. Den yttersta konsekvensen är alkoholrelaterade sjukdomar, olyckor och dödsfall på arbetstid. Varje vecka räknas det med att 32 000 produktiva arbetstimmar försvinner i Sverige, på grund av bakfylla och mer än 625 000 alkoholrelaterade sjukskrivningsdagar tas ut.

En arbetsgivare har rätt att skicka hem en anställd utan lön för dagen, om denne uppträder alkohol- eller drogpåverkad på arbetsplatsen. Att ha en tydlig alkohol- och drogpolicy som förbjuder alkohol- och droganvändning under arbetstid och på arbetsplatsen, kan ge tydliga indikationer och rutiner kring hur man ska hantera en påverkad anställd. Stockholms beroendeklinik har kompetensen att vara med i utformandet av en sådan, som kan ge en trygghet för alla på företaget.

Eftersom beroende är klassat som en sjukdom, innebär det ett förstärkt anställningsskydd och rehabiliteringsskyldighet, vilket innebär att en arbetsgivare inte kan säga upp dig. Du kan endast bli uppsagd om du inte väljer att medverka i din rehabilitering. Du har aldrig någon skyldighet att berätta för din arbetsgivare om du har ett missbruk och ska på behandling, men däremot rekommenderar vi det på Stockholms beroendeklinik, då det kan leda till stöd och anpassning av arbetet ifall arbetsgivaren vet om din situation. Om du väljer att åka på behandlingshem och blir sjukskriven under tiden har arbetsgivaren rätten att fråga kring din sjukfrånvaro, men du har ingen skyldighet att svara på frågan, enligt lagen om sjuklön. Det du däremot behöver göra är att försäkra arbetsgivaren om att du inte har möjlighet att på grund av din sjukdom arbeta fullt ut.

Abstinens och avgiftning

Börja ditt tillfrisknande med alkoholavgiftning hos oss. Säker, stödjande vård. Få hjälp idag!

Chefens ansvar

Chefen har inte endast ansvaret att säkerställa en god och trygg miljö på arbetsplatsen utan har också skyldighet att vid misstanke om ohälsa påbörja en utredning, enligt arbetsmiljö- och utredningsansvaret. För att utreda huruvida en påverkad arbetstagare har ett beroende eller ej, kan Stockholms beroendeklinik erbjuda en ADDIS-utredning, som är ett diagnosticeringsinstrument för beroende.

Om chefen är full

Vid misstanke om att ens chef har problem kan du antingen prata direkt med hen eller kontakta chefens chef. Oavsett vilken position som någon har i företaget, har de rätt till en utredning för ohälsa och följande rehabilitering. Vi vet av erfarenhet att många kan tycka att det känns svårt när man misstänker att ens chef har problem, därför har Stockholms beroendeklinik möjligheten att följa med på det svåra samtal eller att stötta inför detta. Genom att snabbt involvera oss i processen, kan chefen snabbare få komma igång med sin behandling om det är detta som krävs. Arbetsgivaren har ingen skyldighet att betala själva behandlingen men om denne väljer att göra det, går det oftast snabbare än att vänta på utredning och placering av kommunen eller regionen.

Ladda ner broschyr

Ladda ner vår broschyr för att lära dig mer om våra omfattande tjänster. Påbörja din resa mot ett hälsosammare, lyckligare liv idag!

Öppenvårdsbehandling i stockholm

Stockholms beroendeklinik bedriver en framgångsrik öppenvårdsbehandling med fokus på individen och utgår endast från evidensbaserade behandlingsmetoder. Med ett skräddarsytt program för varje klient kan vi garantera bästa, möjliga behandlingsupplägg för både den beroende och den anhöriga. Vi erbjuder både enskild såväl som grupp- och familjeterapi. Efterbehandling ingår i våra behandlingsupplägg såväl som stöd till arbetsgivare, utbildning och återfallsprevention.

Till oss kommer du som vill ha en unik behandling med hög grad av diskretion och sekretess. Vår mottagning ligger på Östermalm, på en av Stockholms bäst belägna adresser.

Beroendekliniken är en del av Castle Health som även driver behandlingshem i Skottland, England och Irland sedan över 30 år tillbaka. Teamet är multidisciplinärt och vi har vår egen psykiater då vi är en beroendeklinik.

Hör av dig till oss idag för att få mer information eller boka ett första möte.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast möjligt

*” anger obligatoriska fält

Fullständigt namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.