Spelberoende

Stockholms Beroendeklinik öppenvård

Mottag personlig behandling utan att störa ditt dagliga liv med vårt öppenvårdsprogram

Under de senaste åren har spelberoende uppmärksammats alltmer i Sverige. Sedan spel om pengar har blivit klassat som en sjukdom så har patienter också rätt till att få kostnadsfri vård inom sjukvården eller hos kommunen. På ytan kan kanske spelberoende se ut som ett harmlöst tidsfördriv men det är faktiskt den beroendeform som har den högsta frekvensen av självmord. Med det moderna internetspelande är det möjligt att, på mycket kort tid, spela bort hela sin ekonomi och framtid.

Vad är ett spelberoende?

Spelberoende räknas in i gruppen processberoenden. I denna grupp hittar vi personer som är beroende av ett beteende snarare än en substans. Användningen av substanser och spel om pengar är faktiskt så lika varandra, att sjukdomen  omklassificerades i den senaste utgåvan av diagnosmanualen DSM-V från en “impulskontrollstörning” till en “substansanvändning och beroendestörning”. På ett liknande sätt som alkohol- eller drogberoende gör, triggar ett spelberoende igång hjärnans belöningscentrum. En spelberoende person är beroende av den kick som uppstår när de placerar ett vad eller snurrar på en slotmaskin, oavsett om de vinner eller förlorar. Det kan leda till allvarliga ekonomiska skulder eftersom personen måste spela mer och mer för att gå jämnt, eller för att känna en starkare kick av de kortsiktiga vinsterna.

Hur börjar ett spelberoende?

Alla som spelar är inte beroende men precis som med alkohol och droger så finns det de som är mer sårbara. Vi vet också att många som är spelberoende också missbrukar alkohol och droger. Ett spelberoende börjar oftast som ett experimenterande med låga insatser men sen kan det gå välldigt snabbt att fastna. En tidig storvinst kan räcka för att skapa en intensiv kick och nu börjar jakten på att uppleva samma känsla igen. Hjärnan lär sig snabbt att detta är en njutbar upplevelse och det vill den ha mer av. Andra behov och ansvar åsidosätts. Över en tid kan spelandet prioriteras ännu mer, tills det till slut har blivit viktigare än  äta och dricka.

Ladda ner broschyr

Ladda ner vår broschyr för att lära dig mer om våra omfattande tjänster. Påbörja din resa mot ett hälsosammare, lyckligare liv idag!

Effekter av ett spelberoende

Spel om pengar kan leda till flera olika problem som ackumuleras över tod. En av anledningarna till att ett spelberoende kan vara så destruktivt är att den spelberoende fortsätter att spela för att kunna vinna tillbaka det som har förlorats. Det ses som den enda vägen ut från det problem som spelandet skapat. Det blir en ond cirkel som leder till flera allvarliga negativa konsekvenser.

Andra effekter av ett spelberoende inkluderar:

 • problem med relationer
 • ekonomiska problem
 • begår brott
 • oro
 • depression
 • självmordstankar och självmord 

Tecken på ett spelberoende

Att känna igen tecknen på ett spelberoende kan vara svårt. Den spelberoende försöker i det längsta undanhålla sanningen för sina anhöriga. Det första tecknet är vanligtvis att man ljuger eller försöker dölja sitt spelande. Andra tecken är ekonomiska problem, många snabblån, att man försöker  låna pengar från sin anhöriga eller säljer sina personliga tillhörigheter för att finansiera spelandet.

Andra tecken att hålla koll på är:

 • spelar mer för att “jaga förluster”, försöker gå jämnt
 • upptagenhet av spelande
 • upptagenhet av ekonomiska problem
 • ljuger om vad de har gjort eller befunnit sig
 • vilseledande, hemlighetsfull, manipulativt beteende
 • oförutsägbart beteende
 • problem med familj eller förhållanden
 • försummar ansvar som: jobb, skola, familj
 • har stora summor kontanter, som sedan försvinner
 • begår brott; förskingring, stölder eller bedrägeri
 • överdrivet mycket tid spenderas online

Abstinens och avgiftning

Börja ditt tillfrisknande med alkoholavgiftning hos oss. Säker, stödjande vård. Få hjälp idag!

Behandling

Det finns flera olika effektiva metoder för att behandla spelberoende och börja tillfriskna.  Om du oroar dig över dina eller någon närståendes spelvanor, kontakta en beroendespecialist som kan ge dig rekommendationer om behandlingar. Det går att tillfriskna från ett spelberoende och det är aldrig för sent att söka hjälp.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig snarast möjligt

*” anger obligatoriska fält

Fullständigt namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.