Hur länge stannar en flaska vin i kroppen


Hur länge finns alkohol kvar i din kropp: i blod, urin och andetag?

Att dricka en hel flaska vin om dagen är lika med att konsumera fem gånger den rekommenderade alkoholmängden oavsett om du är man eller kvinna.

Om din alkoholkonsumtion ökar och du har svårt att skära ner är du inte ensam.

För konfidentiell hjälp eller rådgivning, kontakta oss här för specialiserat stöd kring alkoholism i Stockholmsområdet och runt om i Sverige.

Hur länge stannar alkohol i kroppen?

Hur lång tid det tar beror på mängden och styrkan på det man dricker. Generellt tar det ungefär en timme för varje standardglas att lämna blodomloppet. Det påverkas så klart av din ålder, vikt, kön och andra genetiska faktorer.

En flaska rött, vitt eller rosévin på 14% vilket är 10,5 standardglas, tar därför cirka 10,5 timmar att lämna kroppen. Men ett alkoholtest kan mäta alkoholnivåerna i andedräkten, saliv och urin upp till 24 timmar.

För en som dricker runt två flaskor vin om dagen kan det ta upp till 15 timmar eller mer för kroppen att bearbeta alkoholen.

Under 15 timmar finns därmed alkoholen kvar i blodomloppet och personen kommer inte att vara “nykter” förrän 12 till 15 timmar efter de två flaskorna har druckits.

Kvinnor bör också vara medvetna om att alkohol stannar kvar längre i deras blod, eftersom kvinnor generellt har lägre nivåer av leverenzymer som behövs för att bryta ner alkohol.

En annan studie visade att risken för alkoholism är högre för äldre personer, eftersom deras kroppar metaboliserar alkohol i mycket långsammare takt än hos en yngre person. Om du är över 65 år kan du därför inte alltid dricka samma mängd som när du var ung.

Klicka här om du vill se hur länge droger som kokain stannar kvar i kroppen.

Den rekommenderade mängden

Den rekommenderade mängden alkohol är ett medelstort till stort glas vin. Det rekommenderas också att du inte dricker alkohol alla dagar i veckan.

Som experter på alkoholism vet vi att det egentligen inte finns en ”säker” alkoholmängd. Detta upprepades i en nypublicerad global studie i den vetenskapliga tidningen The Lancet. Studien upptäckte att även om måttligt drickande kan skydda mot hjärtsjukdomar, finns det ökad risk för cancer och andra sjukdomar.

Oberoende forskare gör ibland falska påståenden som tas upp av media – till exempel att en före detta forskare från WHO hävdade att det inte är någon skada att dricka en flaska vin om dagen. När det gäller internet måste man vara försiktig med vad man läser.

Här på Stockholms beroendeklinik är vi inte bara bekymrade över mängden du dricker och de fysiska hälsoproblem det kan leda till, utan även orsakerna till varför du dricker och hur det påverkar ditt liv, relationer, karriär och mentala välbefinnande.

Innan du funderar på vad experterna har att säga om dina alkoholvanor kan det vara en bra ide att ta en titt på din egen livsstil.

Fråga dig själv – varför dricker du?

 • Dricker du för att glömma? För att slippa tänka eller känna?
 • För att minska skuld- och skamkänslor?
 • För att förtränga traumatiska minnen?
 • För att dämpa känslor av sorg?
 • För att behandla depression, ångest, stress?
 • Att glömma vem du är? Att vara någon annan?
 • Att blockera livet i allmänhet och känna dig lycklig?

Våra specialistterapeuter har en lång erfarenhet av att använda vetenskapsbaserade terapeutiska tekniker för att arbeta mot depression, trauma, stress, sorg och ångest vid sidan av beroendesjukdomar.

Om man inte tittar djupare på de problem som leder till alkoholism blir det svårare att senare återta den inre kraft som man behöver för att klara av livets utmaningar.

Målet med vår behandling för alkoholberoenden är att du ska få tillbaka den inre kraften och kunna bli den bästa versionen av dig själv igen – inte bara för din egen skull, utan även för dina närståendes.

Läs mer om hur alkoholism påverkar familjen.

Välja behandling: att söka hjälp

Vi är här för att hjälpa dig ta det första steget mot återhämtning

Är detta ett problem?

Om du dricker en flaska vin eller mer om dagen kan vi anta att du inte drack så mycket i början.

Alkoholmängden har förmodligen ökat på grund av att du försöker uppnå samma känsla som du en gång fick med bara några glas.

Om detta låter bekant, så har du redan svarat ”ja” på två av de typiska symptomen på ett alkoholberoende.

Termen ”alkoholist” är inte en klinisk diagnos. När en av våra psykologer undersöker dig för ett alkoholproblem tittar vi på hur du förhåller dig till alkohol och om det finns beroendestörningar.

Vi kommer inte att fråga hur många flaskor eller glas du dricker om dagen, utan fokuserar snarare på tankarna, reaktionerna och konsekvenserna som är kopplade till din alkoholkonsumtion.

Till exempel kan en av våra psykologer fråga dig:

 • Har du under det senaste året upplevt tillfällen då du drack mer eller längre än vad du hade tänkt dig?
 • Har du gett upp eller minskat på aktiviteter eller intressen som en gång var viktiga för att dricka istället?
 • Måste du dricka mer för att känna de effekter du vill ha? Eller har samma mängd gett mindre effekt än tidigare?
 • Fortsätter du att dricka även om det skapar problem med vänner, familj eller ditt jobb?
 • Kostar det mer pengar att dricka än tidigare?

Så du dricker en flaska om dagen… vad händer nu?

Att kämpa mot ett alkoholberoende är inget att skämmas över. Ibland behöver vi alla lite hjälp, eftersom ingen kan övervinna svårigheter ensam.

Stockholm’s Beroendeklinik kombinerar viktiga terapimetoder med forskningsstödda program som 12-stegsprogrammet och KBT. Vi hjälper dig att hantera suget och lär dig leva utan alkohol. Våra program har hjälpt tusentals människor att ta tillbaka sina liv. I slutändan är beslutet ditt; du kan välja en riskfylld livsstil eller så kan du få ett nytt liv fritt från alkohol.

Kontakta oss när du känner dig redo. Vi finns alltid här för att ge stöd, råd och prata med dig.

En tyst mördare

Huvudfakta:

 • Allt yngre människor diagnostiseras med alkoholrelaterade sjukdomar, som till exempel levercirros
 • Under 2015/2016 berodde 96 sjukhusinskrivningar per dag på alkoholrelaterade sjukdomar.

Att dricka en flaska vin varje dag kommer att ge leverskador. Hur snabbt det händer beror på din allmänna hälsa.

Enligt uppgifter från National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, är svår alkoholutlöst leversjukdom oftast kopplad till 20-40 gram etanol (en flaska vin överstiger detta) under 10 år.

Även om du kanske inte upplever omedelbara effekter eller konsekvenser, är det viktigt att förstå den dolda skadan som din lever kan drabbas av varje dag. Men det är inte bara din lever du behöver vara rädd om…

Hur alkohol påverkar kroppen fysiskt

Din kropp gör sig inte av med alkohol i magen, utan den passerar snabbt genom blodomloppet och åker till alla delar av kroppen!

Först påverkar alkoholen din hjärna, sedan njurarna, lungorna och så småningom levern.

Alkoholens effekt på din hälsa beror på din ålder, kön, vikt och den typ av alkohol du väljer att konsumera.

Äldre människor som ofta dricker för mycket löper större risk för att drabbas av cancer, demens, hjärtsjukdomar och till och med depression.

Organ som skadas genom långvarigt tungt drickande:

 • Hjärnan
 • Nervsystemet
 • Hjärtat
 • Levern
 • Bukspottkörteln

Tungt och regelbundet drickande höjer också blodtrycket och kolesterolnivåerna. Det är två stora riskfaktorer för att få hjärtinfarkt och stroke. Läs mer.

Hur påverkar alkohol hjärnan?

Det som är oroande är att alkohol dämpar den del av hjärnan som styr hur din kropp fungerar. Alkohol påverkar till exempel ditt beslutsfattande och andra allmänna funktioner, vilket gör det svårare att behålla kontrollen över dig själv.

Utöver detta påverkar alkohol i hög grad ditt humör och kan göra att du känner dig nedstämd eller aggressiv. I början kan du känna dig glad och avslappnad, men efter fler glas kommer du att börja tappa funktioner som koordination, syn och tal.

Att sluta innan det är för sent

Även om det kan kännas bra att lätta på trycket kan de långsiktiga sociala, fysiska och psykiska hälsokonsekvenserna av alkoholism vara en skrämmande verklighet. Om livet fortsätter på den här vägen kan problemen isolera dig ytterligare och föra dig ännu längre bort från det du älskar.

Om du känner att du behöver hjälp med ditt drickande, kontakta oss här.

Sök medicinska råd innan avgiftning

Om du normalt konsumerar stora mängder av alkohol kan det vara farligt att sluta dricka för snabbt utan att få hjälp av vården. Att sluta dricka tvärt kan vara farligt och till och med dödligt.

Om din läkare rekommenderar en medicinskt övervakad avgiftning kan Stockholms beroendeklinik hjälpa till. Vårt beroende behandlingsprogram innehåller en fullständig utvärdering, medicinskt hanterad avgiftning, pyskiatrikerledd vård, intensiv psykoterapi, utbildning om alkohol, droger och mentalt välbefinnande, fitness och fortsatt eftervård.