Magsmärtor efter att ha druckit alkohol


Varför har jag ont i magen när jag dricker alkohol?

Magont efter att ha druckit alkohol kan ses som ofarligt eller ett litet besvär, men det kan vara ett tecken på något mer allvarligt. Du kan ha ett problem som kallas för alkoholinducerad gastrit.

Vad är alkoholinducerad gastrit?

Gastrit är inflammation av magen. Ordet gastrit kommer från gastrisk som betyder “av magen” och itis som betyder “inflammation”.

Magens väggar är känsliga. Om de utsätts för stora mängder alkohol kan de bli irriterade och skadas. Skadan leder till magsmärtor och en rad andra akuta gastriska symtom.

I vissa fall är alkoholinducerad gastrit lindrig och symtomen kan gå över av sig själva. Men om magslemhinnan inte får läka, kan alkoholinducerad gastrit bli mer akut och leda till allvarliga konsekvenser.

Andra orsaker till alkoholgastrit

Alkohol är en av de mest kända orsakerna till magsmärtor och gastrit. Men det finns många andra substanser och faktorer som kan leda till symtom på alkoholinducerad gastrit. I vissa fall utvecklas gastrit på grund av flera orsaker.

Andra substanser som kan orsaka magsmärtor

 • Smärtstillande medel som ibuprofen och aspirin kan orsaka akut gastrit
 • Kokain, rökning

Substanserna kan irritera magens foder.

 • Infektion från bakterien H Pylori.
 • Infektion med H Pylori är den vanligaste orsaken till långvarig (kronisk) gastrit.1
 • Stress

När kroppen upplever allvarlig fysisk stress kan magslemhinnan bli inflammerad eller utveckla magsår. Exempel på sådan stress är att råka ut för en olycka eller genomgå en operation.

Autoimmuna problem

I vissa fall kan kroppens immunsystem missta magslemhinnan för ett invaderande virus eller bakterier. Då attackerar immunsystemet magen och orsakar inflammation.

Har jag alkoholgastrit?

Symtomen på gastrit beskrivs vanligtvis som magsmärtor och kräkningar. I verkligheten finns det en rad symtom på alkoholinducerad gastrit. Det är inte alltid lätt att känna igen.

Gastrit kan leda till följande symtom

 • Magsmärtor
 • Illamående
 • Kräkningar, diarré
 • Uppblåst mage
 • Halsbränna
 • Sura uppstötningar (magsyra som kommer tillbaka upp i matstrupen från magen)
 • Blodiga kräkningar
 • Blodig avföring

Om du har dessa symtom bör du tala med din läkare.

Var gör magen ont med alkoholgastrit?

Smärtan av gastrit känns ofta i övre delen av buken. Många beskriver det som ont i magen. Vissa människor kan också känna smärta i ryggen.
Folk säger ibland att smärtan känns som att den ”bränner” eller ”gnager” genom magen. Andra kan uppleva en dämpad, brännande värk.

Är alkoholinducerad gastrit farligt?

Många fall av alkoholrelaterad gastrit är lindriga och försvinner av sig själva. Men om magslemhinnan inte tillåts läka kan akut gastrit leda till allvarliga konsekvenser.

Magsår

Att dricka stora mängder alkohol förstör magslemhinnan. Stora skador på magslemhinnan kan leda till smärtsamma öppna magsår.

Magsår är farliga eftersom de kan leda till allvarliga gastrointestinala blödningar. Personer med blödande magsår kan behöva invasiva ingrepp för att stoppa blödningen. Ibland kan de behöva en blodtransfusion för att ersätta allt blod som har förlorats.

Anemi – blodbrist

Vid gastrit kan blodkärlen i magen blöda. Denna blodförlust kan vara långsam och man märker inte alltid att det finns blod i avföringen. Men den långsamma blodförlusten kan leda till blodbrist, anemi.

Anemi är ett tillstånd där våra kroppar inte har tillräckligt med röda blodkroppar för att transportera det syre vi behöver.

Anemi kan göra att du upplever följande:

 • Yrsel
 • Hjärtklappningar
 • Utmattning eller trötthet
 • Andtäppa

Svårt att ta upp näringsämnen

Våra kroppar absorberar många viktiga vitaminer och mineraler genom magen. När magslemhinnan blir inflammerad är det svårt för våra kroppar att ta upp dessa näringsämnen. Personer med kronisk (långvarig) gastrit riskerar att få näringsbrister.

Välja behandling: att söka hjälp

Vi är här för att hjälpa dig ta det första steget mot återhämtning

Hur diagnostiseras alkoholinducerad gastrit?

Din läkare ställer frågor om din magsmärta och din livsstil. Dina svar hjälper dem att ta reda på orsaken till din gastrit.

Frågor som din läkare kan ställa

De kan fråga:

 • Vilka symtom du har upplevt t.ex. magont
 • När dina gastritsymptom började
  Om du har börjat med några nya mediciner
  Om du röker eller använder droger
  Hur mycket alkohol du dricker
  Om du har familjehistorik med magproblem

Test för alkoholinducerad gastrit

Beroende på dina symtom kan din läkare föreslå följande tester:

 • Blodprov: Din läkare kan kontrollera ditt blodvärde för att se om du har förlorat blod. De kan också göra andra prov på ditt blod för att bedöma din allmänna hälsa. Om du har druckit stora mängder alkohol kan de ta prov för att kontrollera din leverhälsa.
 • Avföringsprov: Din läkare kan be dig om ett avföringsprov för att titta efter eventuella blodspår.
 • Endoskopi: I vissa fall kan din läkare föreslå ett kameratest som kallas endoskopi för att titta på slemhinnan i magen.
  • I en endoskopi förs en tunn slang med en kamera in i munnen.
  • Kameran går genom munnen, ner i matstrupen och ner i magen. Det är inte smärtsamt men kan vara obehagligt. Under ingreppet kan du få något som hjälper dig att slappna av.
 • Magbiopsi: Under endoskopin kan din läkare också ta ett litet prov av magslemhinnan. De kan titta på detta i mikroskop för att leta efter inflammation.
 • Specialprov för att leta efter H Pylori: Din läkare kan ta prover för att kontrollera om du har H Pylori-bakterier i magen.

Andra orsaker till magont efter alkohol

Om du har ont i magen är det viktigt att inte ignorera det. Magsmärtor kan vara ett tecken på andra allvarliga tillstånd, som exempelvis:

Gastrisk cancer (magcancer)

Alkoholmissbruk ökar kraftigt risken för magcancer.2 Magcancer kan vara dödligt och måste behandlas

Pankreatit

Bukspottkörteln är ett viktigt organ som hjälper vår kropp att smälta mat och reglerar våra sockernivåer. Hetsdrickande kan irritera bukspottkörteln, vilket leder till ett tillstånd som kallas pankreatit. Pankreatit är farligt och kräver omedelbar behandling.

Vilken behandling finns för alkoholrelaterad magsmärta?

Om din magsmärta orsakas av gastrit kan din läkare föreslå följande steg:

Behandling av orsaken till gastriten

Det viktigaste steget är att skydda magslemhinnan från ytterligare skador.

Det innebär:

 • Att du slutar röka/dricka alkohol
 • Slutar med kokain
 • Behandlar andra orsaker som exempelvis H Pylori-infektion eller autoimmun sjukdom

För personer som har ett beroende kan stegen vara svåra att följa. Men det finns hjälp att få. Kontakta oss idag, så ringer vi upp dig för ett första samtal.

Läkemedel för gastrit

Den andra viktiga delen av behandling av gastrit är att minska mängden syra som magen producerar.

Det finns tre grupper av läkemedel som ofta används vid gastrit:

Antacida medel

Antacida medel kan köpas i de flesta apotek och matvarubutiker. De ger omedelbar lindring från magsmärtor genom att neutralisera magsyran.

H2-blockerare

Den här typen av läkemedel kan köpas från apoteket eller skrivas ut av din doktor. De fungerar genom att minska mängden alkohol som din mage tillverkar.

Protonpumpshämmare

Kan endast ordineras av din läkare. Liksom H2-blockerare arbetar de för att minska mängden magsyra du producerar.

Vi rekommenderar att du pratar med din läkare innan du använder dessa läkemedel.

Vad kan jag göra hemma för akut gastrit och alkoholinducerade magsmärtor?

Akut gastrit är ett symtom på maginflammation. Om din magsmärta orsakas av alkoholgastrit och din magsmärta är värre efter att du har druckit alkohol, finns det några saker du kan göra hemma för att hantera dina symtom.

 • Sluta med alkohol, kokain och rökning
 • Undvik mat som förvärrar magsmärtor som kryddstark mat eller syrarik mat
 • Försök att minska på stress

Kan jag dricka alkohol med gastrit?

Om du har gastrit måste du undvika att dricka alkohol. Din magslemhinna är inflammerad och skadad, och att dricka alkohol kan göra att det blir värre.

Andra problem som är kopplade till alkoholmissbruk

Att dricka mer alkohol än den rekommenderade mängden är farligt. Utöver att öka risken för gastrit och magsår, kan alkohol leda till flera olika sjukdomar:

 • Alkoholrelaterad leverskada
 • Pankreatit
 • Vissa former av alkoholrelaterad cancer
 • Kardiovaskulär sjukdom
 • Psykiska sjukdomar

Behandlingsalternativ

Riskfyllt drickande och alkoholberoende kan leda till flera fysiska problem. På Stockholms Beroendeklinik rekommenderar vi total avhållsamhet från alkohol och genom alkoholavgiftning och terapi hjälper vi dig att sluta dricka för gott.

När du väljer behandling är det viktigt att överväga vilket medicinskt stöd du kan få, speciellt om du har alkoholrelaterad gastrit.

På Stockholms Beroendeklinik erbjuder vi specialiserad avgiftning från alkohol och droger genom våra samarbetande behandlingscenter i Skottland och Irland. Behandlingen övervakas av utbildade läkare som alltid finns på plats.

Våra läkare har stor erfarenhet av att hantera de fysiska effekterna av beroenden. De finns på plats dygnet runt för att se till att du är bekväm och för att ta hand om din fysiska hälsa under tiden som du tillfrisknar.

Kontakta oss idag

Är du intresserad av behandling hos oss? Kontakta oss gärna för en första bedömning.

Du kan även hitta mer information om våra behandlingsalternativ här.

Du är nästan framme.

Referenser

 1. Azer SA, Akhondi H. Gastritis. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; July 6, 2021.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31334970/
 2. Ma K, Baloch Z, He TT, Xia X. Alcohol Consumption and Gastric Cancer Risk: A Meta-Analysis. Med Sci Monit. 2017;23:238-246. Published 2017 Jan 14. doi:10.12659/msm.899423
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5256369/
 3. Rehm J, Baliunas D, Borges GL, et al. The relation between different dimensions of alcohol consumption and burden of disease: an overview. Addiction. 2010;105(5):817-843. doi:10.1111/j.1360-0443.2010.02899.x
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3306013/
 4. World Health Organization. Global Status Report On Alcohol And Health 2018. Geneva: World Health Organization; 2018. https://www.who.int/publications/i/item/9789241565639. Accessed October 25, 2021.
  https://www.who.int/publications/i/item/9789241565639