Vad är en högfungerande alkoholist?


Högfungerande alkoholister kan ofta tänka ungefär såhär: ”hur kan jag ha ett problem med alkoholen när det inte leder till några konsekvenser i mitt liv?” I verkligheten leder alkohol alltid till någon form av negativa konsekvenser, även om de kan döljas lika länge som själva drickandet.

Högfungerande alkoholister är inte helt fungerande människor. De är män och kvinnor med ett allvarligt alkoholproblem men som kan göra de allra viktigaste sakerna som normala människor gör. De kan följa ett dagligt schema – men bara med nöd och näppe. Att vara en högfungerande alkoholist är som att köra bil med handbromsen i. Du kan göra det ett tag, men det tar massvis med extra energi och var du än går följs du av en otrevlig lukt av bränt gummi. En del omkring dig misstänker att du har problem och de har rätt.

Egenskaper hos den högfungerande alkoholisten

Drickandet och den troliga baksmällan som kommer efter leder oftast inte till att den högfungerande alkoholisten inte går till jobbet eller försummar andra saker. Men den ansträngning som krävs för att hålla sig på rätt spår tar hårt. Det visar sig som en konstant känsla av ”bakisångest” som kombinerar dagens illamående, skuld och depression med en akut rädsla för hur jobbig morgondagen kommer att vara. De kan vanligtvis hantera livets huvudområden – arbete, det sociala livet, förhållanden och ekonomi, men det finns varningstecken. Ibland kan de fortsätta med detta i åratal, men det är inte ett bra eller lyckligt liv och förr eller senare kommer krisen.

En högfungerande alkoholist kan verka hälsosam, både fysiskt och psykiskt. Men under ytan upplever de nästan oundvikligt någon form av abstinens som exempelvis rastlöshet, skakningar, tvångstankar om alkohol eller helt enkelt ett sug efter mer alkohol.

Vem ligger mest i riskzonen?

Högfungerande alkoholister anses ofta vara normala i deras närståendes eller kollegors ögon, eftersom de inte lever upp till den allmänna bilden av en alkoholist med dåligt beteende, opålitlig och arbetslös. De har istället ofta familjer, är i medelåldern med fast anställning och social status. Det kan leda till att deras drickande ses som oproblematiskt under en lång period.

Riskfaktorer

En persons beroende av alkohol kan ha börjat på flera olika sätt, varav följande faktorer är de mest vanliga:

 • En livsstil där regelbundet drickande är normen
 • Upplever konstant stress på jobbet eller någon annanstans
 • Grupptryck att dricka eller festa regelbundet
 • Familjehistorik med beroenden eller psykisk ohälsa
 • Lågt självförtroende eller social ångest

Välja behandling: att söka hjälp

Vi är här för att hjälpa dig ta det första steget mot återhämtning

Varningstecken

Trots att deras liv inte verkar ha påverkats på samma sätt som den typiska alkoholistens, kan de fortfarande ha svårt att helt dölja sitt beroende.

Det finns vissa varningstecken att hålla koll på:

 • Alkoholvanor som stora mängder, ensamdrickande och vid konstiga tider
 • Berättigar eller minimerar drickandet
 • Behöver alkohol för alla former av social samvaro
 • Mental förvirring eller minnesförlust efter att ha druckit
 • Lättretlighet eller aggression när de dricker
 • Dricker i hemlighet eller gömmer alkohol
 • Rastlöshet när de inte kan dricka

Riskfyllda beteenden

Människor kan lyckas dölja sina alkoholproblem i flera år, men de måste på något sätt möta det ökande behovet av alkohol som deras kropp vill ha och det tvingar dem till högriskbeteenden som rattfylleri, att de dricker när de ansvarar för små barn, använder farliga maskiner eller dåligt beslutsfattande som påverkar andras liv negativt. På en del sätt kan det vara en farligare situation än öppen alkoholism.

Förnekelse

Högfungerande alkoholister är en fara för sig själva och för andra med potentiellt livsfarliga konsekvenser. Ju tidigare de kan söka behandling, desto bättre är det. Men när en person verkar göra bra ifrån sig på jobbet, hemma och på andra platser kan de fortsätta att lura sig själva till att tro att allt är okej.

Det stämmer framförallt för personer som kan köpa sig själv fria från problem och de som inte konfronteras över sitt beteende. De kan fråga sig: ”hur kan jag ha ett alkoholproblem när det inte har några konsekvenser i mitt liv?” Men i verkligheten kommer drickande alltid med negativa konsekvenser.

När du misstänker att det finns ett alkoholproblem

När du misstänker att du själv eller någon nära har ett alkoholproblem ska du ta det på allvar. Här är några frågor du kan fråga dig själv.

Om svaret är ”ja” på två eller fler frågor, så rekommenderar vi att du söker professionell rådgivning:

 • Dricker du någonsin mer än du tänkt dig?
 • Har du försökt dra ner på drickandet och misslyckats?
 • Har du förlorat eller skadat relationer genom att dricka?
 • Har du någonsin blivit konfronterad med ditt drickande?
 • Har drickandet orsakat dig allvarliga problem (t.ex. rattfylleri)?
 • Dricker du mer än du brukade?
 • Upplever du någonsin skakningar, svettningar eller rastlöshet efter att ha druckit?
 • Har du någonsin dolt ditt drickande?
 • Har du fortsatt att dricka trots hälsoproblem eller känslomässiga problem?

Försök att svara ärligt på dessa frågor. När du hanterar ett beroende är smärtan av att inte göra något alls alltid värre i slutändan än hur ont det gör att ta itu med det.

Tolerans

En alkoholist som lyckas fungera i samhället samtidigt som de konsumerar stora mängder alkohol kanske inte visar berusningen utåt, men skadar med stor sannolikhet sig själva. Deras tolerans mot substansen har byggts upp till den grad att de riskerar att allvarligt skada inre organ som lever, mjälte och njurar. De ligger även i riskzonen för kognitiv funktionsnedsättning, särskilt minnesförlust.

Att leva med en högfungerande alkoholist

Vardagslivet kan vara stressigt när din partner är opålitlig och deras humör är oförutsägbart. Eftersom omvärlden inte kan se att din partner har ett alkoholproblem kan det vara svårt för dig att få det stöd du behöver. Det kan få dig att tvivla på dig själv och leda till ett medberoende där du går väldigt långt för att bevara illusionen om att allt är normalt. Snart kan du inte vara lycklig längre om inte din partner är glad. Därför börjar du skydda dem från stress, kommer med ursäkter eller täcker över för dem. Det sägs att hemligheter gör oss sjuka och om din partner lever i en lögn som du möjliggör, så är ni båda två förmodligen sjuka på ett sätt.

Om du misstänker att din närstående är en högfungerande alkoholist

Beroenden gör ofta att människor lever i förnekelse och blir defensiva, oemottagliga, irriterade och ibland aggressiva. Det är dock viktigt att ta itu med ett sådant problem så tidigt som möjligt. Det hjälper inte att inte göra något alls, eller det värre alternativet att möjliggöra beteendet genom att dölja det eller ignorera det.

Här är några punkter att komma ihåg när det är dags att ha ett samtal:

 • Se till att ta samtalet när din partner är nykter och kan tänka klart.
 • Gör det inte personligt – kritik av deras beteende är inte lika bra som att berätta om hur det påverkar dig och resten av familjen.
 • Försök att vara förstående och medkännande. Hata sjukdomen, inte personen.
 • Acceptera inte ursäkter, rättfärdigande eller löften om förändring.
 • Erbjud praktisk hjälp – personen kan vara omedveten om sitt problem eller i förnekelse. Gör det tydligt att hjälp finns.
 • Undvik konfrontation. Beroende är listigt, förbryllande och kraftfullt och måste hanteras med försiktighet och direkthet snarare än bitterhet och bråk.

Rehabiliteringskostnader och alternativ

Alkoholism | Drogberoende | Kostnad

Behandlingsalternativ för högfungerande alkoholister

Det finns massvis med behandlingsalternativ för högfungerande alkoholister. Eftersom de verkar kunna hantera livet behöver svårigheten inte vara att hitta hjälp, utan att övertala personen att de faktiskt behöver hjälp. Men när förnekelsen har hanterats kan det första steget vara att kontakta en beroendeterapeut så att problemet och beroendet kan utvärderas.

Personer som har en historia med högfungerande alkoholism svarar ofta bra på slutenvård på ett behandlingshem. Där kan de komma bort från sin vanliga livsstil och fokusera på ett intensivt program med utbildning, att upptäcka sig själva och genomföra personliga förändringar.

När du är redo att ta hjälp så finns vi här. Vi ger dig råd och information om olika behandlingsalternativ. Kontakta oss på Stockholms beroendeklinik så hjälper vi dig.