Att ha kvar en anställd som inte vill ta emot behandling

Välja behandling: att söka hjälp

Vi är här för att hjälpa dig ta det första steget mot återhämtning

Ansvar vid ohälsa eller sjukdom

Som arbetsgivare har du ansvar för säkerheten på jobbet och för att möjliggöra en trygg och säker miljö för dina anställda. Säkerheten på jobbet är inte endast den fysiska säkerheten utan även den psykosociala arbetsmiljön. Redan vid misstanke om ohälsa är du alltså skyldig att påbörja en utredning, för att se vilken typ av ohälsa som föreligger. Du har dessutom ett rehabiliteringsansvar om det framkommer att ohälsa finns, som behöver förebyggas eller behandlas. Beroende anses vara en sjukdom och därför inkluderas det i rehabiliteringsansvaret. Missbruk eller beroende är i sig inte anledningar att säga upp någon av sakliga skäl, såvida inte den anställda nekar att ta emot behandling.

Min anställda vill inte ta emot behandling

Hur gör du som arbetsgivare om din medarbetare inte vill ta emot behandling, men du vill ha kvar hen på arbetsplatsen? Som arbetsgivare har du något som heter ansvar för arbetsmiljön, vilket innebär att det är ditt ansvar att trygga en säker arbetsplats för alla medarbetare. Inom olika yrken råder olika typer av säkerhetsbehov, men principen är densamma: du som arbetsgivare är ansvarig för säkerheten. För att säkerställa en trygg arbetsmiljö är ditt ansvar även genom rehabiliteringsansvaret, att erbjuda rehabilitering för den anställda.

Den anställda behöver inte ta emot behandling, men det kan däremot leda till uppsägning för sakliga skäl. Sjukdom i sig är alltså inte ett argument för uppsägning, men det är nekandet till behandling däremot. Problemet med att ha en medarbetare som inte vill ta emot behandling och vill fortsätta missbruka är det enligt vår erfarenhet påverkar den gemensamma trivseln och psykosociala miljön på arbetsplatsen. Att anpassa arbetsuppgifterna om det t.ex. innebär en säkerhetsrisk med positionen som medarbetaren har, påverkar ändå överlag övriga teamet på ett negativt sätt och därför rekommenderas det alltid stöd för att få den anställda i behandling.

Abstinens och avgiftning

Börja ditt tillfrisknande med alkoholavgiftning hos oss. Säker, stödjande vård. Få hjälp idag!

Om den anställda inte vill ta emot behandling, kan ett alternativ vara antingen MI eller CRAFT som ett första steg. För vissa medarbetare kan det kännas som ett stort och ouppnåeligt steg att ta, att påbörja en behandling och därför finns det vissa metoder som hjälper individen mot en önskad behandling, som går ut på att hjälpa personen att bli motiverad. Vi på Stockholms beroendeklinik arbetar utifrån beroendesjukdomen som sjukdomsbegrepp som kräver total avhållsamhet. På Stockholms beroendeklinik har vi kompetensen att med hjälp av MI, motiverande samtal, hjälpa klienter att på ett icke-dömande sätt utforska hur en nykter, drogfri eller spelfri vardag skulle kunna se ut. Vi har även möjlighet att stötta dig som chef, antingen genom chefsstöd eller genom CRAFT-metoden.

CRAFT är till för anhöriga, vilket innefattar alla från partnern, barn till chef, och har visat sig ytterst effektiv för att hjälpa missbrukaren eller den beroende att välja en nykter livsstil. Både MI och CRAFT går att utföra över Zoom ifall den anses svårt att ta sig till kliniken i Stockholm. Att utföra en intervention enligt ARISE-metoden kan också vara ett effektivt sätt att få medarbetare att inse omfånget i deras problematik samt behovet av behandling. Interventionen utförs av en specialist från Stockholms beroendeklinik och vår erfarenhet är att det är ett kraftfullt verktyg för att få den beroende att inse vilka konsekvenser som beroendet har och varför en behandling skulle vara bättre än att fortsätta med den missbrukande livsstilen.

Ladda ner broschyr

Ladda ner vår broschyr för att lära dig mer om våra omfattande tjänster. Påbörja din resa mot ett hälsosammare, lyckligare liv idag!

Öppenvårdsbehandling i stockholm

Stockholms beroendeklinik bedriver en framgångsrik öppenvårdsbehandling med fokus på individen och utgår endast från evidensbaserade behandlingsmetoder. Med ett skräddarsytt program för varje klient kan vi garantera bästa, möjliga behandlingsupplägg för både den beroende och den anhöriga. Vi erbjuder både enskild såväl som grupp- och familjeterapi. Efterbehandling ingår i våra behandlingsupplägg såväl som stöd till arbetsgivare, utbildning och återfallsprevention.

Till oss kommer du som vill ha en unik behandling med hög grad av diskretion och sekretess. Vår mottagning ligger på Östermalm, på en av Stockholms bäst belägna adresser.

Beroendekliniken är en del av Castle Health som även driver behandlingshem i Skottland, England och Irland sedan över 30 år tillbaka. Teamet är multidisciplinärt och vi har vår egen psykiater då vi är en beroendeklinik.

Hör av dig till oss idag för att få mer information eller boka ett första möte.

Förändra ditt liv idag

*” anger obligatoriska fält

Fullständiga namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.