De ekonomiska konsekvenserna av ett beroende


Bland de många negativa konsekvenserna som ett beroende för med sig är kostnader ofrånkomliga och de ekonomiska konsekvenserna av ett beroende kan vara enorma. Några få har tur nog att ha råd med sina förluster och fortsätta ha en fungerande ekonomi, men för många blir det garanterat jobbigt om de inte slutar med sin beroendeframkallande vana. Konsekvenserna kan så småningom bli en katalysator för förändring, men kommer ofta för sent för att den ekonomiska krisen ska kunna undvikas. Att förneka verkligheten och att försöka “köpa sin väg ut ur trubbel” förlänger problemet så pass långt att det blir svårt att reparera. De bra nyheterna är att många tillfrisknade människor lyckas bygga upp sin ekonomi igen, tillsammans med resten av sina liv.

Det finns många ekonomiska konsekvenser

Beroendet når många och de ekonomiska kostnaderna för ett beroende är mer omfattande och skadliga än vad de flesta tror. För att beroendet ska kunna fortsätta på en daglig basis belastas ditt bankkonto direkt, men det är inte det enda problemet. Pengarna du behöver för att köpa droger och alkohol, spela eller shoppa är svåra nog eftersom det krävs hela tiden, vanligtvis dagligen. Men det finns även indirekta kostnader (som arbetslöshet) som kanske inte händer, men som är mer sannolikt på grund av ditt beroende. Utöver dessa troliga indirekta kostnaderna finns det flera olika oförutsedda och mindre sannolika kostnader som likväl kan uppstå (som en dyr skilsmässa på grund av våldsamt beteende). Det ska också anses vara potentiella hot för din ekonomi som kan uppstå en dag.

Direkta kostnader

En snabb titt på några typiska direkta kostnader visar hur allvarligt din ekonomi kan påverkas när du underhåller ditt beroende på en daglig basis.

 • Kostnaden för alkohol: även om intaget varierar dricker en typisk alkoholist en mängd som motsvarar en flaska sprit varje dag. Enligt Systembolagets priser motsvarar det runt 1400 kronor per vecka – det är minst 73 000 kronor per år – men det kan vara mycket högre när socialt drickande är involverat. Det är dyrt att dricka på puben.
 • Kostnaden för droger: kokain och heroin är både mycket populärt och dyrt. Tungt användande av någon av dem kan kosta 250 000 kronor om året. Metamfetamin kan kosta 125 000 kronor om året, vilket är anledningen till att många byter till det från heroin och kokain. Att använda cannabis kostar sannolikt mellan 50 000 – 60 000 kronor per år.
 • Kostnad för spelande: Många spel är gratis, men en del debiterar spelare för extra saker som mer kraftfulla vapen. De direkta kostnaderna för spelande är lägre än för många andra beroenden.
 • Kostnad för tobak: en tobaksrökare som röker 20 per dag spenderar ungefär 50 000 om året. Om de rullar sina egna så kostar det ungefär 25 000 kronor.
 • Kostnad för hasardspel: spel för pengar kan leda till att du förlorar allt du äger, inklusive ditt hem. Datorer och kreditkort gör det möjligt att få höga skulder väldigt snabbt. Självmordsfrekvensen bland spelberoende är högst jämfört med alla andra beroenden. Akta dig för den falska glamouren.
 • Kostnad för investering: Att investera låter som ett tryggt ord, men om det görs tvångsmässigt och regelbundet kan det bli till daytrading som kommer med en risk att göra enorma förluster. Handel med kryptovalutor är populärt eftersom dess volatilitet gör det mer spännande, men det finns alltid en risk att förlora allt du har. En del former av investering som låter dig sälja short (sälja en aktie som du inte har köpt ännu) kan också leda till enorma förluster.
 • Kostnad för shopping: Detta låter som en ganska harmlös sysselsättning, men internet och kreditkort har gjort det enklare för människor att spendera tusentals på saker de inte behöver eller kan betala för.
 • Andra beroenden: Beteendeberoenden av alla slag har nästan alltid en direkt kostnad – sex, överätning och överträning kommer med en prislapp. Kanske det enda undantaget är en ätstörning som anorexia nervosa där den direkta kostnaden är minimal (men andra kostnader kan vara enorma).

De direkta kostnaderna kan variera mycket mellan olika typer av beroenden, men de visar bara toppen på ett mycket otäckt isberg som kan förstöra hela din ekonomi.

Indirekta, men sannolika kostnader

Att betala bara för att hålla ditt beroende vid liv är början på dina ekonomiska problem, men en del beroende personer klarar sig utan att behöva betala så mycket. Indirekta kostnader är sannolikt höga, men omöjliga att kvantifiera. Vi ignorerar dem på egen risk. Här är några exempel:

 • Inkomstförlust genom arbetslöshet: även om fler arbetsgivare idag har en mer informerad inställning om beroende kring anställda så förlorar personer fortfarande sina jobb på grund av deras beroende. I vissa typer av arbeten (till exempel där körning krävs) kan avskedandet vara automatiskt om en anställd dyker upp onykter. Sannolikheten för att hitta andra jobb kan vara svårt för sådana personer fram tills de har uppnått långvarig nykterhet. Arbetslöshet kan därmed trigga igång en hel serie med negativa händelser – lån kan inte betalas, bolånet betalas sent och barnen får inte tillräckligt med mat.
 • Vård och hälsa: beroende attackerar kroppen och hjärnan. Även om viktiga organ som hjärtat, levern och njurarna inte behöver behandlas så behöver antingen din psykiska hälsa det. Du kan behöva rådgivning eller mer intensiv behandling. I Sverige gör Socialtjänsten ett fantastiskt jobb som inte kostar patienten mycket, men privat vård är dyrt. Även om du behåller ditt jobb kan den tid du spenderar på avgiftning eller medicinsk vård dras från din lön och om du är egenanställd kan en lång sjukskrivning vara katastrofal.
 • Försämrad produktivitet: det är omöjligt att prestera på topp när du är i ett aktivt beroende. Troligtvis är du istället håglös, distraherad och allmänt underpresterande. Det märks oavsett hur mycket du försöker gömma dina tillkortakommanden. Det kan påverka dina chanser till en befordran, eller om du är egenanställd kan det påverka din förmåga att sälja in dina tjänster. Med tiden kommer effekten att märkas på ditt bankkonto.
 • Juridiska kostnader: beroenden leder till problem – vårt självdestruktiva beteende leder till alla typer av lagproblem – kostnader: missbruk orsakar problem – vårt självdestruktiva beteende leder till alla typer av juridiska problem – olyckor, vårdslöshet, misshandel, stöld, skulder och rattfylleri för att bara nämna några. Att strida mot lagen i sin civila eller straffrättsliga form kommer snabbt att tömma ditt bankkonto även innan eventuella kostnader och skadestånd måste betalas.
 • Försummelse av god praxis och ansvar: de flesta personer med ett beroende är antingen slarviga eller okunniga om praxis och ansvar som att försäkra sig mot förlust, betala räkningar i tid för att undvika sena betalningsavgifter, sjukvårdsförsäkring eller förnuftig budgetering. Att inte förnya en inkomstförsäkring för att du har spenderat pengarna på kokain kan till exempel visa sig ha varit ett mycket dåligt beslut.
 • Kostnader för lån: kreditkortsföretag och vissa lånebolag tar enorma avgifter. Ett beroende leder till skulder. En hasardspelare med 500 000 kronor i skuld på kreditkort kan betala ytterligare 110 000 kronor i bara ränta per år.
  Indirekta men mindre sannolika kostnader
 • Tvångsförsäljning av tillgångar: när ekonomin försämras kan man tvingas till att sälja sina tillgångar till ofördelaktiga villkor eftersom de inte kan vänta på ett bättre marknadspris. Det är framförallt en fara i marknader som bostäder, aktier och fonder som tenderar att vara cykliska.
 • Skilsmässa: tyvärr kan inte alla äktenskap hantera påfrestningen från ett beroende, men förnekelsen av beroendet kan göra att de inte märker det. Även om partners ofta är stöttande och till och med medberoende har de en brytpunkt. Skilsmässor där beroenden är involverade tenderar att vara jobbiga och dyra för den beroende personen.
 • Böter och straff: beroende kan leda människor till att bete sig annorlunda och oacceptabelt. Det sitter människor i fängelse för brott som de inte kan minnas att de begått – de vet bara att de var berusade vid tidpunkten. Även när fängelse inte döms ut kan det bli höga böter och straff för brott som ekonomisk oegentlighet och allmän oordning.
 • Förlust av yrkeslicenser: höga standarder förväntas med rätta av yrkesverksamma som läkare, advokater och revisorer. Ibland gör de saker som de aldrig skulle drömma om att göra medan de är nyktra. Att bli fråntagen sin ackreditering innebär en ekonomisk katastrof och det händer hundratals yrkesverksamma varje år. Vissa kan komma att få tillbaka den senare, men den ekonomiska kostnaden är fortfarande enorm.

Upptäck hur vi kan hjälpa dig

Återhämtning är möjlig, kontakta oss idag

Kostnad för behandling

Kostnaden för några veckors behandling på ett behandlingshem kan kosta dig mellan 311 000 till 375 000 kronor. Du kan även behöva ytterligare behandling efteråt som är mindre intensiv och även om den är billigare kan den kosta 125 000 kronor. Många chockas ofta av de här summorna och säger att de aldrig kan ha råd med det. Det är inte så många som har de summorna tillgängliga på sitt bankkonto.

Å andra sidan kan ditt beroende kosta dig ännu mer. Substansberoende – särskilt om alkohol, droger och tobak är involverat – kan kosta dig 125 000 till 250 000 kronor varje år i endast direkta kostnader, och indirekta kostnader kan lätt dubbla detta. När det kommer till beteendeberoenden såsom spelande och shopping kan de årliga kostnaderna i extrema fall endast vara begränsade till hur mycket en person kan tigga, låna eller stjäla. Med det i åtanke, har du råd att inte gå på behandling?

Behandling – det första steget

Vi på Stockholms Beroendeklinik är alltid redo att diskutera dina tankar och frågor om behandling, inklusive kostnader och hur det kan betalas. Sjukvårdsförsäkring, offentlig vård och privat finansiering är möjligt. Vi är stolta över att ha hjälpt många personer att kunna leva ett nyktert liv och därmed komma tillbaka till ekonomisk, fysisk och psykisk hälsa.

Behandling leder till ekonomisk hälsa

Nyktra människor kan uppnå fantastiska saker. Genom modet och ärligheten som krävs att ta itu med situationen hittar många möjligheten att utveckla en plan för att balansera sin ekonomi igen.

Även personer som har fått stora förluster genom hasardspel eller kryptovalutahandel kan fortfarande komma tillbaka. Det kan inkludera att fatta svåra beslut och att förhandla med långivare, men det kan göras. Det kan ta tid, men för personer som är beredda på att göra tillfrisknandet till deras första prioritet är det definitivt uppnåbart. Som en del av din eftervårdsplan hjälper vi dig att ta de första stegen tillbaka till ekonomisk stabilitet.

Vårt team med erfaren vårdpersonal gör processen så lätt som möjlig för dig.

Rehabiliteringskostnader och alternativ

Alkoholism | Drogberoende | Kostnad

Drogberoende missbruk centrum

Stockholms beroendekliniks öppenvård

Med vårt öppenvårdsprogram kan du fortsätta med ditt dagliga liv samtidigt som du får behandling.