Alkoholens effekter på sköldkörteln


Sköldkörtelsjukdom är en av många samexisterande sjukdomar som kan göra att  alkoholism är ännu värre för kroppen.

Alkohol kan påverka sköldkörtelns funktion, vilket kan leda till hälsoproblem. I den här artikeln går vi igenom de sätt som alkohol påverkar sköldkörteln, inklusive symptom som du kan lida av om du har problem med sköldkörteln och alkoholism.

Hur påverkar alkohol sköldkörteln?

Drickande kan ha en betydande påverkan på sköldkörteln, både direkt och indirekt.

Alkoholens direkta påverkan på sköldkörteln sker genom acetaldehyd, en kemikalie som är involverad i baksmällor. Acetaldehyd är en av etanolens metaboliter, en av de mest betydande kemikalierna som finns i alkohol.

Acetaldehyd hindrar hormonreceptorer i sköldkörteln från att göra sitt jobb, vilket innebär att sköldkörteln måste arbeta hårdare. Stora mängder acetaldehyd kan leda till hypotyreos, vilket är när sköldkörteln producerar färre hormoner än vad som behövs.

Hypotyreos kan leda till många obehagliga symtom som trötthet, viktökning och förstoppning.

Den indirekta effekten av alkohol på sköldkörteln sker genom levern och binjurarna. Sköldkörteln är nära kopplad till levern och binjurarna, och när de slutar fungera lika bra som de borde leder det till sköldkörtelproblem.

Välja behandling: att söka hjälp

Vi är här för att hjälpa dig ta det första steget mot återhämtning

Vad är sköldkörteln exakt och vad gör den?

Sköldkörteln sitter vid luftröret. Det finns massor av blodkärl i sköldkörteln.

Sköldkörteln är en viktig körtel som hjälper till att skapa ljudet av rösten. Det utsöndrar också de två viktiga hormonerna T3 och T4, som ansvarar för flera olika kroppsfunktioner.

T3 och T4 är nödvändiga för tre saker: att kroppstemperaturen håller sig på rätt nivå, att ämnesomsättningen är optimal och att energinivåerna inte sjunker.

T4 kan bara användas av kroppen när det har förvandlats till T3, en process som är beroende av musklerna, njurarna och levern. Därför måste musklerna, njurarna och levern fungera korrekt för att sköldkörteln ska kunna göra sitt jobb.

Om levern inte fungerar på grund av en alkoholinducerad leversjukdom eller är upptagen med att metabolisera alkohol, saktar det ner processen där T4 omvandlas till T3, vilket i sin tur kan ha en inverkan på kroppstemperatur, ämnesomsättning och energinivåer.

Sköldkörtelstatistik:

  • Sköldkörtelsjukdom är vanligare bland kvinnor än män, eftersom kvinnor har mer östrogen än män, och östrogen kan påskynda inflammation.
  • Enligt brittiska NHS har cirka 1 av 50 kvinnor hypertyreos eller en överaktiv sköldkörtel. Detta är ungefär sex gånger fler än män med hyperaktiv sköldkörtel. [1]
  • Sköldkörtelproblem tros finnas hos cirka 1 av 20 personer i Storbritannien, även om detta kan vara en underskattning. Sköldkörtelproblem är ofta oupptäckt. [2]
  • Cirka 2 procent av människorna i Storbritannien har en underaktiv sköldkörtel (hypotyreos).
  • Hypertyreos är vanligast bland kvinnor mellan 18 och 24 år.
  • Risken att få en sköldkörtelsjukdom ökar när du blir äldre.

Alkohol, levern och sköldkörteln

Levern gör flera jobb, inklusive:

  • Skapar och gör sig av med galla, som är avgörande för matsmältningen
  • Aktiverar enzymer
  • Lagring av mineraler och vitaminer
  • Utsöndrar vätska och hormoner
  • Gör om näringsämnen från maten till energi

Förutom dessa funktioner är levern också det huvudsakliga organet som ansvarar för avgiftning, vilket är den process genom vilken giftiga material elimineras.

Under normala förhållanden tar det ungefär två timmar för en genomsnittlig persons lever att bearbeta en alkoholhaltig dryck. Under denna tid är levern sämre på att utföra någon av de andra funktionerna som anges ovan.

Om någon konsumerar mycket alkohol kan det bromsa nedbrytningen av T4 i levern, vilket innebär att det blir mindre T3 i kroppen. Med lägre nivåer av T3 kan man få hypotyreos, vilket kan leda till en rad negativa hälsokonsekvenser.

Ladda ner broschyr

Ladda ner vår broschyr för att lära dig mer om våra omfattande tjänster. Påbörja din resa mot ett hälsosammare, lyckligare liv idag!

Hälsoproblem orsakade av hypotyreos inkluderar:

  • Förstoppning
  • Depression
  • Torr hud
  • Ansiktssvullnad
  • Trötthet
  • Heshet
  • Försämrat minne
  • Förhöjt kolesterol i blodet
  • Ledvärk
  • Muskelvärk och stelhet
  • Känslighet för kyla
  • Sänkt puls
  • Svaghet i muskler
  • Viktökning

På grund av kopplingen mellan levern och sköldkörteln kommer läkare endast att skriva ut vissa sköldkörtelmediciner om levern är tillräckligt frisk.

Det stämmer för metimazol, som är en av de mediciner som används för att behandla hypertyreos.

En av de vanligaste medicinerna för sköldkörteln är levotyroxin. Medicinen rekommenderas inte till någon som har haft problem med sina binjurar, som också är kopplade till sköldkörteln.

Vilka andra hälsoproblem får personer med alkoholism och sköldkörtelsjukdom?

Många av symtomen på sköldkörtelproblem förvärras av alkoholbruk.

Till exempel kan hypotyreos orsaka depression, torr hud, nedsatt minne, viktökning och trötthet. Depression, torr hud, viktökning, nedsatt minne och trötthet är också symtom på alkoholism.

Alkoholism och hypotyreos är en särskilt dålig kombination. Hypotyreos gör att olika processer i kroppen saktar ner och alkohol är ett dämpande medel, vilket gör att det bromsar dem ännu mer.

Behandling för alkoholism och sköldkörtelproblem hos Stockholms beroendeklinik

Att ha alkoholism och problem med sköldkörteln innebär att det finns fler anledningar att sluta dricka, eftersom det kommer att få ännu mer katastrofala hälsokonsekvenser för dig än den genomsnittliga personen. Vi rekommenderar att du söker behandling så snart som möjligt.

Stockholms beroendeklinik erbjuder vi specialiserade behandlingsprogram som inkluderar medicinskt övervakad avgiftning för att behandla fysisk abstinens från alkohol. Avgiftning ges genom vår världskända partnerklinik Castle Craig behandlingshem i Skottland och Smarmore Castle privata behandlingshem i Irland.

På grund av den högre risken för hälsoproblem om du både har alkoholism och sköldkörtelsjukdom, rekommenderas det starkt att du genomgår ett behandlingsprogram för alkoholism på ett behandlingshem.

I slutenvård övervakar vår sjukvårdspersonal din stegvisa avgiftning hela dygnet runt. De kommer även att skriva ut mediciner för att hjälpa dig med din sköldkörtelsjukdom och alkoholabstinens.

Detta kommer att backas upp med ett terapiprogram som inkluderar KBT, traumaterapi, familjeterapi och andra alternativa terapier där du kommer att kunna diskutera bakgrunden till ditt beroende och ta reda på anledningen till varför du dricker för mycket alkohol.

Efter att du har lämnat behandlingshemmet erbjuder vi eftervård i Sverige, vilket gör det lättare för dig att gå tillbaka till ett normalt liv.

Om du bor i Sverige och letar efter stöd för alkoholproblem, kontakta oss gärna på Stockholms beroendekliniks öppenvård. Vi vill gärna hjälpa dig och har inga väntetider.

Ring oss på 08-124 00 284 eller genom vårt kontaktformulär. Vi kan göra en första utvärdering och rekommendera vilken behandling som passar dig.

References

  1. NHS Inform. (2019). Overactive Thyroid. Available at: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/glands/overactive-thyroid
  2. British Thyroid Foundation. (2019). Thyroid Disorders Affect One in Twenty People in the UK. Could You Be One of Them? Available at: http://www.btf-thyroid.org/8-general/2-thyroid-disorders-affect-one-in-twenty-people-in-the-uk-could-you-be-one-of-them