
Välja behandling: att söka hjälp
Innehållsförteckning
Cancer är en förödande sjukdom och det är viktigt att vi förstår hur olika livsstilar kan påverka risken för att vi får cancer.
En av de största riskfaktorerna för cancer som vi kan förändra är alkoholkonsumtionen. Visste du att alkohol orsakar fyra procent av alla cancersjukdomar?2 Det innebär att 1 av 25 cancerfall kunde ha förhindrats genom att minska alkoholkonsumtionen.
Är alkohol en riskfaktor för cancer?
Ja. Alkohol klassificeras som ett typ 1 cancerframkallande ämne. Det innebär att det finns tillräckligt med bevis för att säkert kunna säga att alkohol orsakar cancer.
Andra exempel på typ 1 cancerframkallande ämnen inkluderar tobak, asbest och typer av strålning.
Hur alkohol orsakar cancer
Vi vet ännu inte helt säkert hur alkohol orsakar cancer, men det finns flera förklaringar:
- Alkoholens nedbrytningsprodukter kan skada vårt DNA
Alkohol bryts ner till en förening som kallas acetaldehyd. Acetaldehyd orsakar skador på våra cellers DNA. Det påverkar också cellens förmåga att reparera denna skada. Forskare tror att effekterna av acetaldehyd kan vara hur alkohol orsakar cancer.
- Alkohol kan förändra hormonnivåerna
Alkohol kan förändra nivåerna av vissa hormoner. Till exempel höjer alkohol östrogennivåerna. Östrogen kan stimulera vissa typer av bröstcancertillväxt. Det är möjligt att förändringarna i östrogen är orsaken till den ökade risken för bröstcancer hos personer som dricker alkohol.
- Överanvändning av alkohol kan leda till näringsbrister
Människor som dricker för mycket alkohol kan få folsyrabrist. Folsyra, även känd som folat, är ett viktigt vitamin. Forskare tror att låg folsyra kan vara associerad med en ökad risk för tarmcancer.
- Alkohol kan skada vävnaden i mun och svalg
När vi dricker alkohol irriterar det vävnaden som finns i munnen och svalget. Det finns en teori om att denna irritation kan göra vävnaden mer mottaglig för skador från andra ämnen som cigarettrök. Denna skada kan i sin tur leda till cancer.
Är vissa cancerformer kopplade till alkohol?
Alkohol ökar risken för att cancer utvecklas i munnen och delar av strupen. Muncancer kallas oral cancer inom vården. Halscancer som påverkar struphuvudet kallas larynxcancer och strupcancer som påverkar svalget kallas svalgcancer. Vanligtvis är alla tre grupperade under termen ”huvud- och halscancer”.
Från statistik i Storbritannien vet vi att det är cirka 12 400 fall av huvud- och halscancer varje år. Av dessa fall är 22-38 % kopplade till alkoholkonsumtion.
Överlevnaden för huvud- och halscancer beror på typen och hur tidigt den upptäcks. Mellan 19-59% av personer som diagnostiserats med huvud- och halscancer kommer att överleva 10 år eller mer.
Huvud- och halscancer
- Fläckar av missfärgning inuti munnen
- Sår som inte läker
- Förlust av känsel runt munnen
- Svårt att tugga eller svälja
- Förändringar i tal
- Förändringar i ansiktets utseende
- En känsla som att något har fastnat i halsen
- En synlig klump i nacken
- En ihållande hosta
- Viktminskning

Upptäck hur vi kan hjälpa dig
Matstrupscancer
Matstrupen är det rör som förbinder halsen med magsäcken. Matstrupscancer är sällsynt med cirka 9 300 fall varje år i Storbritannien. Alkohol kan öka risken för matstrupscancer.
Matstrupscancer har en dålig prognos. Endast 12 % av människorna kommer att vara vid liv 10 år efter att de utvecklat matstrupscancer.
Matstrupscancer har följande symtom:
- Svårt att svälja
- Sura uppstötningar eller matsmältningsbesvär
- Smärta i nacken eller bröstet
- Envis hosta
- En hes röst
- Viktminskning
Tarmcancer
Tarmcancer kallas även för kolorektalcancer inom vården. Det är en av de vanligaste cancerformerna. I Storbritannien är det 42 900 nya fall varje år. Av dessa fall är 6 % orsakade av alkoholkonsumtion.
Prognosen för tarmcancer är mycket bättre än den brukade vara. Nuförtiden kommer 52% av personer med tarmcancer att överleva mer än 10 år.
Symtom på tarmcancer:
- Buksmärta (magsmärtor).
- Svårt att gå på toaletten
- Blod i avföringen
- Förändringar i tarmrörelser
- Viktminskning
Levercancer
Alkohol har många skadliga effekter på levern och kan även orsaka levercancer. Levercancer är en av de mindre vanliga cancerformerna i Storbritannien, men 7% av alla fall orsakas av alkohol.
Levercancer har sämre prognoser och endast 13% överlever i 5 eller fler år.
Symtom på levercancer:
- Smärta i den övre högra delen av buken (magen)
- Gulning av huden
- Kliande hud
- Svullen buk (mage)
- Mättnadskänsla utan att äta så mycket
- Viktminskning
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen. 1 av 7 kvinnor kommer att få diagnosen bröstcancer under sin livstid. Varje år får cirka 55 900 personer diagnosen bröstcancer. Av dessa fall är 8 % orsakade av alkoholkonsumtion.
Som tur är har bröstcancer en god prognos. 76% av personer med bröstcancer kommer att överleva i minst tio år.
Symtom på bröstcancer:
- Ny knöl i bröstet
- Bröstets form eller storlek förändras
- Nya gropar i bröstet
- Hudförändringar på bröstet
- Förändring i bröstvårtans utseende
- Utsöndring från bröstvårtan
- Klump/svullnad i armhålan
- Viktminskning
Andra cancerformer
Studier tyder på att alkohol också kan kopplas till andra cancerformer som bukspottkörtelcancer, prostatacancer och hudcancer. Mer bevis krävs innan vi med säkerhet kan säga att dessa är orsakade av alkohol.

Ladda ner broschyr
Hur kan jag minska min cancerrisk?
Det finns många riskfaktorer för cancer. Alla är inte faktorer som vi kan förändra, men det finns några som är det.
Du kan minska din cancerrisk genom att:
- Minska ditt alkoholdrickande
- Att ha en hälsosam kost
- Att träna regelbundet
- Håll en hälsosam vikt
- Undvik tobaksrökning
Hur mycket alkohol ökar cancerrisken?
Det finns ingen ”säker” mängd med alkohol. Att dricka alkohol är förknippat med många negativa hälsoeffekter.
Om du ska dricka alkohol, se till att du håller dig till de rekommenderade riktlinjerna för att minska hur mycket det påverkar din hälsa. det har på din hälsa. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör intaget begränsas till högst 10 gram alkohol per dag för kvinnor och högst 20 gram per dag för män. En flaska starköl (33 cl) innehåller cirka 15 gram alkohol. Ett glas vin (15 cl) innehåller lika mycket.
Vissa människor kan tycka att det är svårt att hantera sina dryckesvanor och dricka på en ofarlig nivå. De kan tycka att det känns säkrare att sluta helt med alkohol.
Vilken alkohol orsakar cancer?
Alla alkoholhaltiga drycker kan öka din cancerrisk, inklusive öl, sprit och vin. Det finns ingen ”säker” alkohol du kan dricka för att minska din cancerrisk.
Att dricka alkohol under cancerbehandling
Många ställer frågan ”Kan jag dricka alkohol under cancerbehandling?”. Svaret beror på flera faktorer inklusive din hälsa och vilken behandling du får.
Vissa läkemedel som används i cancerbehandling kan interagera med alkohol, vilket kan innebära att läkemedlen blir mindre effektiva. Det kan också innebära att du får värre biverkningar av läkemedlen. I allmänhet är det bäst att prata med specialistteamet som organiserar din behandling. De kommer att ge dig råd om vad du bör och inte bör göra under behandlingen.
Det finns också nya bevis för att alkohol kan öka risken för återfall av cancer. Forskare har upptäckt att alkoholkonsumtion kan vara associerat med återfall i bröstcancer. Vi behöver mer bevis innan vi kan säga säkert.
Kontakta oss idag
Vi erbjuder effektiv behandling av beroende av alkohol, droger och spel.
Hur kan jag få hjälp för alkoholberoende i sverige?
Vi vet att ett beroende kan vara väldigt jobbigt, men vi finns här för att hjälpa dig. Om du bor i Sverige och har ett alkoholberoende, så kan vi på Stockholms beroendeklinik ge dig det stöd som du behöver.
Vi tror på vikten av utökad behandling, så att både de fysiska och psykiska effekterna av alkoholism kan behandlas genom avgiftning och efterföljande specialiserad terapi för beroenden.
Med våra samarbetande kliniker Smarmore Castle privata beroendeklinik i Irland och Castle Craig behandlingshem i Skottland, erbjuder vi ett omfattande behandlingsprogram för att ta itu med beroendets komplicerade problem. Båda våra samarbetande behandlingshem är världskända och våra programs effektivitet är kliniskt bevisade.
Kontakta oss genom mejl eller ring på 08-124 00 284 för ett första samtal. Vi har inga väntetider och kan vägleda dig till vilken behandling som passar dig och hur du kan gå vidare för att få hjälp med ditt drickande.
Referenser
- Cancer statistics for the UK. Cancer Research UK. https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/oesophageal-cancer#heading-Zero. Accessed February 9, 2022.
- Rumgay H, Shield K, Charvat H, et al. Global burden of cancer in 2020 attributable to alcohol consumption: a population-based study. Lancet Oncol. 2021;22(8):1071-1080. doi:10.1016/S1470-2045(21)00279-5
- List of Classifications – IARC Monographs on the Identification of Carcinogenic Hazards to Humans. Monographs.iarc.who.int. https://monographs.iarc.who.int/list-of-classifications. Published 2021. Accessed February 8, 2022.
- Al-Sader H, Abdul-Jabar H, Allawi Z, Haba Y. Alcohol and breast cancer: the mechanisms explained. J Clin Med Res. 2009;1(3):125-131. doi:10.4021/jocmr2009.07.1246
- Giovannucci E. Epidemiologic studies of folate and colorectal neoplasia: a review. J Nutr. 2002;132(8 Suppl):2350S-2355S. doi:10.1093/jn/132.8.2350S
- Varela-Rey M, Woodhoo A, Martinez-Chantar ML, Mato JM, Lu SC. Alcohol, DNA methylation, and cancer. Alcohol Res. 2013;35(1):25-35.
- Bagnardi V, Rota M, Botteri E, et al. Alcohol consumption and site-specific cancer risk: a comprehensive dose-response meta-analysis. Br J Cancer. 2015;112(3):580-593. doi:10.1038/bjc.2014.579
- Head and neck cancers statistics. Cancer Research UK. https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/head-and-neck-cancers#heading-Three. Accessed February 9, 2022.
- Oesophageal cancer statistics. Cancer Research UK. https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/oesophageal-cancer#heading-Zero. Accessed February 9, 2022.
- Bowel cancer statistics. Cancer Research UK. https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/bowel-cancer#heading-Five. Accessed February 9, 2022.
- Liver cancer statistics. Cancer Research UK. https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/liver-cancer. Accessed February 9, 2022.
- Breast cancer statistics. Cancer Research UK. https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/breast-cancer. Accessed February 9, 2022.
- Kwan ML, Kushi LH, Weltzien E, et al. Alcohol consumption and breast cancer recurrence and survival among women with early-stage breast cancer: the life after cancer epidemiology study. J Clin Oncol. 2010;28(29):4410-4416. doi:10.1200/JCO.2010.29.2730
Förändra ditt liv idag
”*” anger obligatoriska fält