Vilka är de bästa filmerna om beroenden?


Filmer om beroenden är en genre som har vuxit fram från en blygsam början i början av 1900-talet. Antalet filmer har blivit fler och speglar att det har blivit vanligare med beroenden. De flesta former av beroenden har filmatiserats under åren, men majoriteten skildrar substansbruk. Alla som är berörda av beroenden på något sätt kan hjälpas av att se åtminstone några av dessa filmer. De kan informera, inspirera och avskräcka.

Styrkan i filmer om beroenden

Bra filmer om beroenden är inspirerande berättelser på grund av utmaningarna och de framgångsrika förändringarna som de skildrar. En del filmer om beroenden informerar även om tillfrisknandets process. Sedan finns det andra som är skrämmande, eftersom de skildrar verkligheten när ett beroende utvecklas och ofta har ett olyckligt slut. Allt som allt finns det långt över hundra filmer där ett beroende är en stor del av berättelsen. Vi på Stockholms beroendeklinik ser det terapeutiska värdet i genren och visar ofta sådana filmer som en del av vårt behandlingsprogram.

Tidiga filmer om beroenden

Innan 1950 var det ovanligt med sådana filmer, men det finns några bra exempel och särskilt The Lost Weekend som släpptes 1945. Men genren började ta form långt innan dess. Innan andra världskriget skildrade Charlie Chaplin kokainanvändning i sin film Modern Times från 1936 (han kallade kokain för ”näspulver”). Den äldsta filmen som vi känner till sägs vara en dansk film om morfinberoende, The Morphine Takers, som spelades in 1911.

Alla beroenden skildras

Sedan 1950 har filmer om beroenden, särskilt om alkoholism och andra substansberoenden, blivit allt vanligare och speglar den enorma ökningen av antalet beroende i verkligheten. Men andra beroenden har också skildrats. Spelande, ätstörningar och pornografi är väl representerade och det är även andra, mer ovanliga ätstörningar. Exempel på det är Confessions of a Shopaholic (2009), Screened out (2020) – en film om mobilberoende och Habi Gabji (2022) – en indisk film om TV-spelsberoende bland ungdomar.

Värdet i att se dessa filmer

Både personer som är beroende och deras närstående kan hjälpas av att se några av filmerna. Oavsett om du har gått på behandling och kämpar med att hålla dig nykter eller bara oroar dig för att ditt beteende håller på att få negativa konsekvenser, har filmerna flera syften. Det är varnande berättelser för personer i förnekelse, modeller för vad man kan göra om man vill ha en förändring och en källa till hopp för personer som har det svårt.

Välja behandling: att söka hjälp

Vi är här för att hjälpa dig ta det första steget mot återhämtning

Några av de bästa filmerna om beroenden

Här är några av de mest välkända och inflytelserika filmerna i genren. Det finns många andra bra filmer som inte är med här – det är för många för att nämna alla.

  • My Name is Bill W (1989) Den här vackert producerade filmen berättar om när Anonyma Alkoholister grundades 1935, då Bill W träffade doktor Bob och vad som skedde därefter. Utöver det fantastiska skådespeleriet och själva produktionen, ger filmen en värdefull insyn och kunskap om Anonyma Alkoholisters och alla andra självhjälpsgrupper praktik och principer. Det gör det till ett måste att se för alla som håller på att tillfriskna eller funderar på det.
  • Days of Wine and Roses (1962) Den här hjärtskärande filmen har nominerats till flera academy awards och berättar historien om ett respektabelt par som träffas, gifter sig och får ett barn samtidigt som de blir alkoholister. Den välbekanta, självdestruktiva utvecklingen är fruktansvärt realistisk. Det är bara en av dem (maken Joe) som uppnår långvarig nykterhet genom AA. Han berättar för sin fru Kirsten, som spelas av Lee Remick, att de inte kan fortsätta vara tillsammans om hon fortfarande dricker, eftersom hans nykterhet kommer först. Hon kan inte sluta och de skiljs åt med sorg. Filmen har dock ändå lite hopp, när Joe svarar på sitt barns fråga ”kommer mamma att bli bra?” med orden “Jag blev det, eller hur?”.
  • 28 Days (2000) I den här ”behandlingsfilmen” spelar Sandra Bullock en alkoholist som förstör sin systers bröllop innan hon börjar på slutenvårdsbehandling där hon kämpar med självförstörande beteenden innan hon äntligen lyckas ”göra rätt”.
  • The Lost Weekend (1945) Den här bistra berättelsen om en alkoholist beteende chockerade 1940-talets Amerika så mycket att vissa trodde att alkoholförbudet skulle införas igen. Den vann fyra Oscars. Filmen är inte något för känsliga och visar en mans nedåtgående spiral till botten. Den filmades innan behandlingar var allmänt erkända, men slutar ändå med en strimma av hopp.
  • Trainspotting (1996) I Edinburgh kämpar den unga mannen Mark Renton och några av hans vänner med ett heroinberoende, trots sina försök att sluta. Det korta nöjet blandat med hur skärande hemskt deras liv är skildrar verkligheten för många. Filmen är mer avskräckande än inspirerande. Den berättas på ett underhållande sätt, men lyfter fram stigmat kring alkohol– och drogberoende.
  • Rocketman (2019) Elton Johns färgsprakande liv och olika beroenden som han har tillfrisknat från (alkohol, droger, shopping och sex) lägger grunden till en mäktig och inspirerande film som har lockat mycket publik och fått flera utmärkelser. Den har även fantastisk musik.
  • Uncut Gems (2019) Det här är i grunden en kriminalthriller, men det är också ett rörande porträtt av en spelberoende man som kämpar med de ekonomiska och relationsmässiga konsekvenserna av sitt beroende. Här finns det inget lyckligt slut, utan endast massvis med smärtsam verklighet.
  • When a Man Loves a Woman (1994) Detta är en berättelse om ett gift par som slits isär på grund av ett alkoholberoende och deras försök att återförenas när de blir nyktra. Det är en lektion i familjeterapi, medberoende och fördelarna med självhjälpsgrupper, särskilt Anonyma Alkoholister. Meg Ryan gör en fantastisk skådespelarinsats som den beroende frun.
  • Shame (2011) Den här explicita filmen om en man mitt inne i ett svårt sexberoende blev kritikerrosad. Det ledde till att den brittiska tidsskriften The Art of Psychiatry kommenterade: ”en rörande och verklighetstrogen skildring om psykopatologi som borde vara obligatorisk att se för alla praktiserande läkare”.
  • Walk The Line (2005) Artisten Johnny Cash väldokumenterade livshistoria och hans framgångsrika kamp mot droger och alkohol är både underhållande och inspirerande. Den ger insikter till sambandet mellan livsstil och beroenden.
  • A Star Is Born (2018) Detta är en intensiv, känslomässig berättelse om en åldrande musiker som hjälper en ung sångerska att bli känd, samtidigt som han kämpar med ett beroende. Filmen visar det faktum att beroende personer inte är monster, utan goda människor som har ett svårt problem.

Bli en stjärna i filmen om ditt eget liv

Att övervinna ett beroende är en fantastisk berättelse eftersom det fokuserar på förändring, det grundläggande kravet för alla bra berättelser. Det räcker att läsa något av Charles Dickens för att förstå det. Personer i ett tillfrisknande borde förstå hur viktiga deras egna berättelser är. Det handlar inte om att gratulera sig själv, utan om att kunna hjälpa andra.

Att sprida meddelandet är en viktig del i tillfrisknandet. Ingen ska vara för blyg för att göra det, samtidigt som de alltid ska komma ihåg de kända orden från AA Stora Boken, kapitel fem: ”att förmodligen ingen mänsklig kraft kunde ha lindrat vår alkoholism, men att Gud kunde och skulle göra det – om vi sökte Honom.”

De kanske inte har varit med i en film, men de är hjältar i sin egen berättelse om tillfrisknandets resa och är därför ett kraftfullt exempel för andra.

Om du oroar dig över ett beroende som du kämpar med, eller en närståendes beteende, tveka inte att kontakta oss. Vår kunniga personal är alltid redo att samtala och ge råd om hur du kan ta nästa steg på bästa sätt.