Vad är ett kryptovalutaberoende och varför börjar det bli vanligare?


Kryptovalutahandel är ett av flera beteendeberoenden som har blivit mycket vanligare de senaste åren, och ännu mer sedan utbrottet av Coronavirus-pandemin. Med samma lockelse som aktier har och med en liknande spänning som hasardspel, har kryptovalutahandel lett till att många har tjänat stora summor pengar. Men en besatthet av kryptovalutor kan leda till ett riskbeteende och ett beroende. På samma sätt som ett spelberoende, kan det dessutom leda till katastrofala ekonomiska konsekvenser.

Vad är kryptovalutor?

Kryptovalutor är en samling med data som är utformade för att fungera som “digitala pengar” som kan användas över internet. Den här typen av digitala system behöver inte förlita sig på banker för att verifiera transaktioner. Istället för fysiska pengar finns det peer-to-peer-system som låter vem som helst, var som helst att skicka och ta emot betalningar i form av digitala poster.

Kryptovalutaberoende

Substansberoende och riskfyllda beteenden börjar ofta som en flykt från verkligheten, sorg eller trauma. Men när du väl har gått över gränsen från ett riskbruk till ett beroende, är det svårt att gå tillbaka utan professionell hjälp.

Möjligheten till stora ekonomiska vinster gör kryptohandel väldigt lockande. Personer som handlar med det har oändliga alternativ när det kommer till altcoins och tokens, och många försöker desperat bestämma sig vilken valuta som kan bli nästa stora nyhet och investerar direkt.

Ett av de största problem med krypto är dock avsaknaden av regleringar. Marknaden sover aldrig och många utvecklar ett besatt beteende där de stirrar på skärmen i flera timmar och gör massvis med transaktioner varje dag. Ju mer vinst de gör, desto större är dopaminutsöndringen. Gradvis blir insatserna högre i takt med de större förlusterna, till dess att handlarna sätter in mer och mer pengar, desperata för att vinna tillbaka sina förluster.

Abstinens och avgiftning

Börja ditt tillfrisknande med alkoholavgiftning hos oss. Säker, stödjande vård. Få hjälp idag!

Varför blir det vanligare med kryptovalutaberoende?

Antalet personer som behandlas för ett kryptovalutaberoende ökar och det har blivit en ny snurr på det gamla problemet med spelberoenden.

Under pandemin har fler människor än någonsin förr arbetat hemifrån. Många var permitterade och satt hemma uttråkade, ensamma och i behov av stimulering. Så de vände sig till handel med kryptovalutor för att spendera tid. Snart upptäckte de att det var en spännande verklighetsflykt.

Den ständiga tillgängligheten och tillgången till kryptovalutahandel genom smartphones och datorer, innebär att de som är beroende aldrig måste “stänga av”. Många börjar ha konstanta tankar om kryptovalutor eller stannar uppe hela nätterna för att spåra priset för valutor och tokens. Den höga risk/belöningen och outsägbarheten av kryptovalutamarknaden, är det som lockar mest för personer som har riskabla beteenden såsom spelande eller substansanvändning.

Men det kan även leda till ett beroende av andra saker, såsom droger och alkohol. Spänningssökande leder nämligen ofta till mer spänningssökande. Andra vänder sig till substanser för att kunna hantera oron som kommer från att handla med kryptovalutor och ekonomiska förluster.

Tecken på kryptovalutaberoenden

Krypotvalutaberoende är ett beteendeberoende. Men du kan trots det se fysiska och psykologiska symtom på det. Det inkluderar, men är inte begränsat till:

  • Ser trött ut på grund av sömnlöshet
  • Försummar sitt utseende
  • Prioriterar kryptohandel över andra saker som jobb och familj
  • Skulder och andra ekonomiska problem som ett resultat av förluster
  • De ljuger för vänner och familj hur de spenderar tid online
  • Oförutsägbara humör, går från ivriga och att vara lättade till förtvivlan och depression
  • Svettningar och skakningar på grund av oro och ångest

Behandling för kryptovalutaberoenden

Beteendeberoende kräver omfattande psykologisk terapi. Den mest effektiva behandlingsformen anses vara program baserade på avhållsamhet som utförs på ett behandlingshem. Genom användning av KBT (Kognitiv Beteendeterapi), gruppterapi och individuell terapi, försöker kuratorer att få reda på den underliggande orsaken till beroendebeteendet. Under patientens program kommer de att lära sig ersätta dessa problematiska beteenden med hälsosamma hanteringsmekanismer för att komma över sitt beroende.

Kontakta oss för att behandla kryptovalutaberoenden

Om du eller någon du känner handlar med kryptovalutor på ett ohanterbart, tvångsmässigt sätt så kan vi hjälpa till. På Stockholms beroendeklinik erbjuder vi flera olika terapimetoder, inklusive KBT för att behandla beteendeberoenden i Stockholmsområdet och runt hela Sverige.